Overwaarde opnemen voor pensioen? Nu gaat je geld voor jou werken
12 augustus 2022 
3 min. leestijd

Overwaarde opnemen voor pensioen? Nu gaat je geld voor jou werken

Je kunt wel wat extra geld gebruiken nu je met pensioen gaat. Je wilt natuurlijk wel genieten van je verdiende oude dag, zonder financiële zorgen. Jaren geleden heb je een woning gekocht. Het grootste deel van je hypotheek is ondertussen afbetaald. Daarnaast is je woning de afgelopen jaren veel meer waard geworden. Dat is leuk, maar wat heb je aan die overwaarde?

Normaal gesproken zou de overwaarde pas vrijkomen bij de verkoop van de woning. Maar gelukkig zit je overwaarde niet muurvast in de stenen. Je kunt het zien als een leuk spaarpotje en de overwaarde van je huis gebruiken voor je pensioen. Er zijn verschillende manieren waarop je de overwaarde kunt opnemen en gebruiken voor je pensioen.

“Een goed geregelde hypotheek zorgt voor meer financiële rust en vrijheid, ook tijdens je pensioen.”

Overwaarde opnemen voor pensioen

De overwaarde van je woning opnemen voor je pensioen? Dat is een goed idee. Tijdens de looptijd van je hypotheek heb je allerlei mogelijkheden om je hypotheek aan te passen. Je hebt dan nog een inkomen waarop de hypotheekverstrekker de maximale hypotheek baseert. Zo’n 10 jaar voor de AOW-leeftijd wordt er al rekening gehouden met je inkomen na je pensioen.

Ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen, dan zijn er andere mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren. Welke mogelijkheden je krijgt aangeboden is afhankelijk van de geldverstrekker. Er is bijvoorbeeld een verzilverhypotheek, opeethypotheek of krediethypotheek speciaal voor senioren. Zo kun je de overwaarde van je huis in je pensioen stoppen.

overwaarde opnemen pensioen

Overwaarde huis als pensioen

Je pensioen aanvullen met overwaarde van het huis is dus mogelijk. Als je met pensioen gaat, heb je geen inkomen meer uit werk. Daarom wordt er bij een opeethypotheek of verzilverhypotheek gekeken naar het onderpand en niet naar het (pensioen)inkomen. Dat biedt mogelijkheden.

Sluit je een opeethypotheek of een verzilverhypotheek af dan bepaal je zelf hoe je het vrijgekomen vermogen wilt ontvangen. Wil je het in één keer of bijvoorbeeld iedere maand een deel van het bedrag op je rekening krijgen als aanvulling op je pensioen. Je mag het geld flexibel besteden, zodat je comfortabel kunt blijven leven na je AOW-leeftijd. Maar je kunt het net zo goed besteden aan het verduurzamen of toekomstbestendig maken van je woning. Of je helpt je kinderen door middel van een schenking.

Ook bij een opeethypotheek of verzilverhypotheek heb je te maken met maandlasten. Hoe je deze betaalt, spreek je af met de bank. Heb je nog overwaarde over, dan kun je ervoor kiezen de hypotheekrente te betalen door de rentelasten bij te schrijven bij de hypotheekschuld. Hiermee gebruik je de rest van de overwaarde. Met andere woorden: de overwaarde wordt steeds kleiner en de hypotheek steeds hoger.

Gevolg hiervan is wel dat je erfenis voor eventuele kinderen en kleinkinderen steeds kleiner wordt. Dit is een keus die je maakt. Wil je een grotere erfenis nalaten, laat je de overwaarde in de stenen zitten. Wil je zelf een comfortabel leven na je pensioen, dan eet je de overwaarde op.

Aanvulling pensioen uit overwaarde

Je kunt ook kiezen voor een krediethypotheek als aanvulling op je pensioen. Als je een krediethypotheek afsluit, gebruik je de overwaarde van je woning om een lening af te sluiten. Het geld dat hierbij vrijkomt, mag je vrij besteden. Zo krijg je extra financiële ruimte om je pensioen aan te vullen of andere aankopen te doen.

Een krediethypotheek is een alternatief voor een doorlopend krediet en is niet bedoeld om een huis te financieren. Het huis dient alleen als onderpand om geld vrij te maken. Met de bank spreek je een limiet af. Je kunt flexibel geld aflossen en opnemen tot het afgesproken limiet.

Overwaarde aanvulling pensioen

Overwaarde benutten voor pensioen?

Er zijn verschillende manieren waarop je de overwaarde kunt benutten voor je pensioen. Misschien vind je ze nu allemaal op elkaar lijken, maar ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bespreek daarom goed met je hypotheekadviseur welke keus voor jou het meest gunstig is. We laten je graag de verschillende opties zien en leggen uit welke kosten je kunt verwachten en natuurlijk wat het je oplevert.

Dus ga je al bijna met pensioen of geniet je al van je pensioen? Laat je aangenaam verrassen door de vele mogelijkheden waarop je overwaarde kan worden opgenomen als aanvulling op je pensioen.

Maak vrijblijvend kennis met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen