De krediethypotheek, alles wat je hierover moet weten!
20 december 2019 
3 min. leestijd

De krediethypotheek, alles wat je hierover moet weten!

Leestijd: 3 minuten

De krediethypotheek biedt je talloze mogelijkheden. Je geld zit niet langer vast ‘in stenen’, maar is vrij besteedbaar. Bedenk eens hoeveel financiële vrijheid je hiermee krijgt. Daarnaast is een krediethypotheek vaak veel goedkoper dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Je kunt de krediethypotheek gebruiken om bijvoorbeeld je huis te verduurzamen, zonnepanelen te plaatsen, de isolatie aan te pakken of te investeren in een warmtepomp. Verhoog je wooncomfort en de waarde van je woning door het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer.

Maar je hoeft de krediethypotheek niet alleen te besteden aan je woning. Dit bedrag is vrij besteedbaar. Je kunt er dus ook voordelig je nieuwe (elektrische) auto mee financieren. Wil je weten hoe de krediethypotheek werkt? Met het persoonlijke advies van de Excellent Finance adviseurs ervaar jij straks echte financiële rust en vrijheid.

Wat is een krediethypotheek precies?

Bij een hypotheek, in welke vorm dan ook, denk je al snel aan het financieren van een huis. Met een krediethypotheek is dit anders. Deze hypotheek is niet bedoeld om een huis mee te kopen. Je kunt het beter zien als een lening, waarmee je bijvoorbeeld je huis kunt verbouwen, maar ook zaken kunt kopen die niets met je huis te maken hebben.

De rente die je over de krediethypotheek betaalt, is niet aftrekbaar van de belasting. Bij deze lening geldt je huis als onderpand voor de bank. Kun je de lening niet terugbetalen, dan mag de bank je huis verkopen.

Hoeveel je precies kunt lenen, hangt af van de bank waar je deze hypotheek afsluit. Elke bank houdt zijn eigen voorwaarden aan. Bij sommige banken mag je tot 75% van de executiewaarde lenen, bij andere meer of minder. Er zijn ook banken die met de overwaarde van de woning werken, ze kijken dan naar het verschil tussen de waarde van je woning en de openstaande hypotheekschuld.

“Met een krediethypotheek heb je de vrijheid om iets te doen met het geld dat anders vast zou zitten ‘in de stenen’ van je huis.”

Kenmerken van een krediethypotheek

Een krediethypotheek biedt je veel financiële vrijheid. Daarmee kun je financiële rust creëren of juist je dromen waarmaken. Veel woningeigenaren accepteren dat hun geld vast zit in hun huis, maar dat is niet nodig. Je kunt dit geld nog steeds gebruiken om je dromen en doelen te bereiken.

Enkele kenmerken van de krediethypotheek:

 • De looptijd is maximaal 50 jaar;
 • Geen minimale leeftijd;
 • Het krediet is vrij opneembaar, tot het vooraf gestelde limiet,
 • Boetevrij aflossen;
 • Alleen rente verschuldigd bij opname;
 • Neem je een groot bedrag op, van meer dan € 25.000,-, dan kun je dit omzetten in een aflosvorm met vaste rente;
 • Je mag het rentebedrag bij laten schrijven bij de lening;
 • De toetsing is conform de gedragsregels hypotheken;
 • Er is geen tussentijdse toetsing;
 • Je mag het geleende geld vrij besteden.

geld uit je huis halen met de krediethypotheek

Wat kost de krediethypotheek je per maand?

Afhankelijk van het bedrag van de hypotheek betaal je een vast maandelijks bedrag. Jij beslist zelf of je gebruikmaakt van het beschikbare krediet. Je hoeft het niet direct op te nemen en je kunt zelf kiezen om eenmalig of maandelijks een vast bedrag op te nemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

De vaste maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het vastgestelde limiet:
€ 0,- tot € 25.000,- € 5,- per maand
€ 25.001,- tot € 50.000,- € 7,50 per maand
€ 50.001 tot € 100.000,- € 15,00 per maand
€ 100.001 tot € 200.000,- € 30,00 per maand

Belangrijk om te weten over de krediethypotheek:

 • Je kunt geen krediethypotheek aanvragen op een woningverhuur hypotheek;
 • De lening die je met deze hypotheek afsluit, valt in box 3;
 • De toetsing vindt plaats op basis van annuïtaire aflossing;
 • De vaste kosten van het krediet tellen mee in de toegestane maandlast;
 • Ben je 57 jaar of ouder? Dan wordt een toetsing gedaan op het pensioeninkomen.

Maak je dromen waar met de krediethypotheek

Je bent nu nog vitaal genoeg om van het leven te genieten en je dromen waar te maken, waarom wachten tot later? Zet je de krediethypotheek op een slimme manier in, dan kun je nu je doelen behalen en het leven van je dromen leiden.

De adviseurs van Excellent Finance zullen je met plezier de mogelijkheden laten zien van de krediethypotheek. Wil jij ook financiële rust en vrijheid? Maak dan vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen