Waarom je financieel vrij wilt zijn en dat ook kunt bereiken
30 augustus 2019 
5 min. leestijd

Waarom je financieel vrij wilt zijn en dat ook kunt bereiken

Financieel vrij worden, jij kunt het ook! Veel mensen denken dat het niet haalbaar is om financieel vrij te zijn. Het klinkt als een droom, maar niets is minder waar. Met de juiste informatie en een flinke dosis inzet kan ook jij financieel vrij zijn.

Je bent echt financieel onafhankelijk als je niet meer hoeft te werken en nog steeds je rekeningen kunt betalen. Dat klinkt als iets onbereikbaars, je moet toch werken voor je geld? Maar in deze tijd is het voor veel mensen heel goed haalbaar om financieel vrij te zijn. Hard werken, niet alles uitgeven en slim investeren brengt je heel ver. Zolang jij je doel voor ogen houdt, kun jij ook financieel onafhankelijk leven.

“Wat is er fijner dan financiële rust en vrijheid ervaren?”

Waarom wil je financieel vrij zijn?

Financieel vrij zijn geeft je een ongekende luxe en rust in je leven. Ben je toe aan een sabbatical, wil je eerder stoppen met werken zonder bang te zijn dat je pensioen niet toereikend is, wil je ander werk gaan doen of een wereldreis maken, het kan allemaal.

Jij bepaalt wat je met je vermogen doet. Eerder met pensioen is geen probleem, je zit niet vast aan regels van de overheid of verzekeringsmaatschappijen. Zodra je financiële vrijheid hebt gecreëerd ben je echt vrij om te doen wat je wilt.

Financieel vrij zijn

Hoe kun je financieel onafhankelijk worden?

Is het je doel om financieel onafhankelijk te worden? Ga er dan voor! Want ook al wordt je niet 100% financieel onafhankelijk, dan nog is al het geld waarvoor je niet hoeft te werken welkom. Alles begint met de juiste mindset.

“Je moet niet werken voor je geld, het geld moet werken voor jou.”

Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel een stuk gemakkelijker. Als je eenmaal geld hebt, kun je geld maken. Het vermogen dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden heb je niet ineens bij elkaar. Daar gaat tijd overheen.
In de basis komt het erop neer dat je niet meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt.

Met de volgende tips kan ook jij financiële rust en vrijheid ervaren.

Tip 1: Niet meer uitgeven dan je hebt

Het klinkt logisch, maar toch gaat het hier vaak mis. De slogan “Let op! Geld lenen kost geld” is niet voor niets in het leven geroepen. Er zijn legio mensen die meer geld uitgeven dan ze op hun rekening hebben. Alleen maar omdat ze iets graag willen hebben.

Een huis kopen zonder hypotheek is vaak, zeker in het begin, niet mogelijk. Maar dit zou eigenlijk de enige lening moeten zijn die je aangaat. Heb je het geld niet, dan koop je het niet.

Er zijn maar weinig dingen die echt onmisbaar zijn. Door geen geld uit te geven aan nutteloze dingen bouw je al snel een behoorlijk kapitaal op.
Wil je luxer leven dan zul je moeten zorgen dat je meer gaat verdienen. Hoe soberder je kunt leven, hoe meer je over zult houden. Dit geld kun je weer investeren.

Sparen om financieel vrij te zijn

Tip 2: Zorg voor een appeltje voor de dorst

Zoals het oer Hollandse spreekwoord zegt, zorg voor “een appeltje voor de dorst”. Geld apart hebben staan voor moeilijke tijden zorgt ervoor dat je van je eigen geld deze tijd kunt overbruggen. Dat is natuurlijk veel beter dan een lening te nemen. Aan rente ben je veel geld kwijt, dat is zonde.

Veel van je bezittingen, zoals je auto, wasmachine en huis hebben onderhoud nodig of kunnen kapot gaan. Als je geld achter de hand hebt kom je niet meteen in de geldproblemen. Als je een buffer hebt hoef je geen lening te nemen om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine te kopen als deze kapot gaat.

Tijdelijke werkloosheid en financiële uitdagingen zorgen niet meer voor onnodige geldzorgen, als je een goede buffer hebt opgebouwd.

Tip 3: Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

De meeste miljonairs hebben meerdere inkomstenbronnen. Vooral zorgen voor een passief inkomen naast je baan brengt de inkomsten goed op gang. Zorg bijvoorbeeld voor goede investeringen. Die doe je alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.
Als je een investering moet verkopen op een moment dat het jou niet uitkomt, zorgt dit over het algemeen voor onnodig verlies.

Geld dat je investeert, werkt voor jou. Nu ben je niet meer afhankelijk van één inkomstenbron. Mocht je zonder werk komen te zitten, dan blijft de geldstroom op gang. Deze passieve inkomsten blijven terugkomen en deze inkomsten kun je weer opnieuw investeren, zodat je steeds meer inkomen krijgt.

Naarmate je passieve inkomsten stijgen wordt je minder afhankelijk van het inkomen uit werk. Je kunt kiezen welk werk je wilt doen en wat niet. Want je bent niet langer afhankelijk van je loon om de hypotheek te kunnen betalen. Heb je op een gegeven moment zoveel passieve inkomsten uit investeringen, dan ben je financieel vrij.

Financieel onafhankelijk

Tip 4: Geef geen geld uit aan onnodige dingen

Genoeg geld hebben om financieel vrij te zijn doe je op twee manieren. Meer verdienen en minder uitgeven. In de media wordt een miljonair vaak afgeschilderd als iemand met een villa, luxe sportauto’s en de grootste, duurste tv die je kunt vinden.

Het tegenovergestelde is meestal het geval. Veel miljonairs blijken ver beneden hun stand te leven. Neem bijvoorbeeld Warren Buffett, een van de rijkste mensen op aarde. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis, reist liever met het openbaar vervoer dan met privéjets en bezit geen mobiele telefoon.

Zuinigheid kun je zo ver uitbreiden als je wilt. Kijk vooral naar je vaste lasten, wat heb je hiervan echt nodig en kan dit goedkoper? Koop je bijvoorbeeld elke dag je koffie bij Starbucks op weg naar je werk dan kun je heel veel geld besparen op jaarbasis. Stop met overbodige abonnementen en los schulden zo snel mogelijk in. Rente betalen is zonde van je geld.

Dit geldt ook voor allerlei verzekeringen. Als je genoeg buffer hebt opgebouwd hoef je geen verzekeringen meer af te sluiten voor diverse dingen. Verzekeringen heb je vooral nodig voor situaties waarin je de financiële tegenslag niet zelf kunt dragen. Heb je voldoende achter de hand dan kun je dit zelf opvangen. Dat scheelt heel veel geld aan premies, elk jaar weer.

Financiële vrijheid ook voor jou haalbaar?

Droom je van financiële vrijheid? De eerste stap is inzicht krijgen in je financiële situatie. Hoe sta je ervoor, wat kan er beter. Een goede financiële planning geeft je rust en vrijheid. Want wat is hard werken waard, als je er geen voldoening uit haalt?

Maak vrijblijvend een afspraak met onze financieel adviseur en ontdek wat je mogelijkheden zijn.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen