Direct lagere maandlasten? Maak je hypotheek aflossingsvrij
12 januari 2022 
3 min. leestijd

Direct lagere maandlasten? Maak je hypotheek aflossingsvrij

Lagere maandlasten geven je direct meer financiële vrijheid. Dit kun je bereiken door je hypotheek aflossingsvrij te maken. Vaak is het mogelijk om je hypotheek (deels) over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Met deze hypotheekvorm betaal je elke maand alleen de hypotheekrente. Aangezien de rente nog steeds bijzonder laag staat, betekent dit over het algemeen een flinke verlaging van je maandlasten.

Het aflossen doe je bij een aflossingsvrije hypotheek pas aan het einde van de looptijd. Tot die tijd profiteer je dus elke maand van lage lasten. Bij deze hypotheekvorm mag je geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek, maar dan nog kan het voor jou voordeliger zijn om, een deel van, je bestaande hypotheek om te zetten.


“Wij bieden je graag financiële vrijheid, zowel nu als in de toekomst.”


Waarom kiezen voor aflossingsvrij?

De maandlasten liggen bij een aflossingsvrije hypotheek duidelijk lager dan bij elke andere hypotheekvorm. Dit kan je zomaar honderden euro’s per maand schelen. Natuurlijk los je niet af, wat een keerzijde kan zijn. Dit doe je pas aan het einde van de looptijd; door een nieuwe hypotheek af te sluiten, je woning te verkopen of met eigen geld.

Heb je nu bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan kan het voor jou voordeliger zijn om deze om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Nu spaar je elke maand, zodat je aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld kunt inlossen. De spaarrente die je krijgt, is praktisch gelijk aan de hypotheekrente. Die rente is nu heel laag, waardoor je elke maand meer geld moet inleggen om tot het benodigde bedrag te komen. Zet je de spaarhypotheek om naar een aflossingsvrije variant, dan kun je het gespaarde geld gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen.

Heb je nu een lineaire of annuïteitenhypotheek? Ook dan kan het interessant zijn om deze om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Zeker wanneer je huidige of toekomstige omstandigheden vragen om lagere maandlasten. Blijf je er altijd van bewust dat aan het einde van de looptijd je hypotheek in één keer ingelost moet worden.

Of deze overstap in jouw geval verstandig is, kun je het beste overleggen met de hypotheekadviseur. Goed advies is goud waard, want je wil niet in de problemen komen door vervelende kleine lettertjes die je even over het hoofd gezien had. Daarnaast zul je op de een of andere manier moeten zorgen dat aan het eind van de looptijd het benodigde bedrag beschikbaar is. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance denken graag met je mee en vergelijken alle rentes en voorwaarden, zodat je de beste deal kunt kiezen.

hypotheek aflossingsvrij maken

Een aflossingsvrije hypotheek, slim of niet?

De aflossingsvrije hypotheek is lange tijd erg populair geweest. Toen in 2013 de regels veranderden mocht nog maar 50% van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Daarnaast had je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel. De overheid wilde hiermee stimuleren dat de schuldlast werd verminderd. Ondertussen stijgt de aflossingsvrije hypotheek weer in populariteit. De rente is zo historisch laag dat het voordeel van de renteaftrek niet opweegt tegen de lagere maandlasten van deze hypotheekvorm.

Als je wilt profiteren van deze lage maandlasten zul je hier slim mee om moeten gaan. Je bent niet verplicht om af te lossen voor de einddatum. Dit lijkt ver weg, maar voor je het weet moet je met het geleende bedrag op de proppen komen. Misschien had je bedacht om zelf kapitaal op te gaan bouwen, maar gaat dat ook lukken?

Je kunt geen aflossingsvrije hypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook neem je over het algemeen minder overwaarde mee naar je volgende huis, omdat je minder hebt afgelost. Stel dat de huizenprijzen gaan dalen, dan heb je sneller de kans dat je huis onder water komt te staan. Allemaal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Met goed advies neem jij een weloverwogen beslissing.

Financiële vrijheid met een aflossingsvrije hypotheek

Wanneer is het slim om je hypotheek (voor een deel) aflossingsvrij af te sluiten? Er zijn situaties waarin dit zeker aan te raden is. Wil je nu lage maandlasten en heb je geen erfgenamen die afhankelijk zijn van de opbrengst van je woning bij verkoop? Weet je precies wat je inkomen over 10 of 20 jaar zal zijn? Dan kan een aflossingsvrije hypotheek je nu meer financiële vrijheid bieden.

De beslissing voor een deel aflossingsvrije hypotheek maak je niet zomaar. Stel dat je woning ‘onder water’ komt te staan, dan laat je bij je overlijden mogelijk een flinke schuld na. Hoe dan ook is het belangrijk dat je goed, onafhankelijk, advies inwint. De financieel adviseurs van Excellent Finance denken met je mee en bekijken je situatie nu en over 20 jaar. Jouw wensen en de mogelijke risico’s worden in beeld gebracht, zodat je precies weet wat de gevolgen zijn van jouw beslissing.

Wil je meer financiële vrijheid met een aflossingsvrije hypotheek? Kies voor Excellent hypotheekadvies, met financiële rust garantie.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen