Wat levert extra aflossen op de hypotheek op?

Wat levert extra aflossen op de hypotheek op?

Extra aflossen op je hypotheek kan je leuke voordelen opleveren. Dit geldt niet voor elke hypotheek. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan moet je rekening houden met enkele belastingtechnische voorwaarden die in je nadeel kunnen werken als je extra aflost. Laat je daarom altijd goed informeren voor je extra gaat aflossen.

Aflossen van je hypotheek brengt onder andere lagere maandlasten met zich mee. Als je het op een goede manier aanpakt, levert extra aflossen je financiële rust en vrijheid op.

Extra aflossen voor lagere maandlasten

Een hypotheek is een schuld waar je elke maand aan af moet betalen. Door de totale som van je hypotheek omlaag te brengen zul je lagere maandlasten krijgen. Met extra aflossen word je hypotheekschuld lager, waardoor je ook minder rente betaalt.

Rekenvoorbeeld:
Heb je een hypotheek met een rentetarief van 5% dan bespaar je elk jaar € 50,- bruto, als je € 1000,- aflost. Los je € 10.000,- af, dan bespaar je al € 500,- bruto per jaar. Zo kun je al snel een mooi bedrag besparen op je maandlasten.
Er is hierbij nog geen rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek, waardoor de netto besparing lager uit zal vallen.

Houdt er bij het berekenen van je maandlasten rekening mee dat met het inlossen van je hypotheek de rente lager wordt. Maak je gebruik van de hypotheekrenteaftrek, dan heb je hier minder voordeel van. Omdat er minder rente van het belastbaar inkomen mag worden afgetrokken kan het zijn dat je meer inkomstenbelasting gaat betalen.

extra aflossen, lagere rente hypotheek

Lagere rente betalen voor je hypotheek

Extra aflossen zorgt voor een lagere hypotheekschuld. Hoe lager de schuld, hoe minder risico de bank loopt over het uitgeleende bedrag. Daardoor kun je in aanmerking komen voor een lagere opslag of hogere korting. Als je een lagere schuld hebt ten opzicht van de waarde van je huis kun je hier extra voordeel uit halen.

Let wel op, dit gaat niet automatisch. Neem contact op met je hypotheekverstrekker en overleg wat er mogelijk is. Dit voordeel geldt niet voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie.

Minder belasting betalen door extra aflossing?

Waar je door het verlagen van de rente minder voordeel haalt uit de hypotheekrenteaftrek kun je wellicht toch profiteren van belastingvoordeel. Wanneer je extra aflost, verlaag je namelijk het vermogen in box 3.

Heb je spaargeld, beleggingen en overig vermogen in box 3, met een hogere waarde dan de vrijstelling van € 30.360,- (in 2019), dan betaal je daar 0.58% belasting over. Komt je vermogen boven de € 100.000,- dan gelden er hogere tarieven. Stop je het geld in je huis dan kun je mogelijk onder deze grens blijven, waardoor de belastingdruk op box 3 lager wordt.

Hou altijd een buffer achter de hand en los niet af met geld dat je verwacht op korte termijn nodig te hebben. Gebruik voor het aflossen van je hypotheek geld dat je ‘over’ hebt. Bijvoorbeeld van een erfenis of een mooie bonus die je op het werk hebt gekregen. Zorg dat je altijd een bedrag achter de hand houdt, waarmee je zeker voor 3 tot 6 maanden in je levensonderhoud kunt voorzien.

Extra aflossen, voorkom restschuld

Voorkom een restschuld door extra aflossen

Wanneer je extra aflost op je hypotheek kun je een restschuld voorkomen, zeker als de waarde van je woning stabiel blijft. Dat biedt je veel financiële rust en zekerheid. Want met een restschuld kan het gebeuren dat je niet kunt verhuizen op het moment dat je dat wilt. Of je moet in één keer een heel groot bedrag afbetalen, net als je met pensioen gaat.

Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Door een restschuld te voorkomen zorg je dat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En je houdt grip op je inkomsten en uitgaven. Een goed inzicht in je financiën is altijd fijn. Neem daarom eens de tijd om een financiële planning te maken. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Dat geeft je rust en zekerheid, nu en in de toekomst.

Wat levert extra aflossen jou op?


Wat extra aflossen je precies oplevert is niet zomaar te zeggen. Het is afhankelijk van heel veel verschillende dingen. Extra aflossen kan je, over de hele looptijd van je hypotheek, veel geld opleveren. Vooral aan rente die je niet hoeft te betalen, omdat je dit geld niet meer van de bank leent.

Aan de andere kant spelen er allerlei dingen mee. Hypotheken zitten wat dat betreft ingewikkeld in elkaar. De rente, de looptijd en welke hypotheekvorm je gekozen hebt. En vergeet vooral de belasting niet, die zomaar je besparing weer weg kan snoepen.

Wil je weten wat het extra aflossen van je hypotheek nu echt oplevert? Ga dan eens aan tafel zitten met een ervaren hypotheekadviseur. Wij bieden hypotheekadvies met financiële rust garantie, zodat jij weer kunt genieten van je huis. Goed hypotheekadvies bespaart je tijd, geld en zorgen. Maak daarom vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.