hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Iedereen heeft het maar over de hypotheekrenteaftrek en hoe de hypotheekrenteaftrek het aantrekkelijker maakt om een woning te kopen. Maar wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek houdt in dat je de betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. De rente die je betaalt voor je hypotheek is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. De overheid heeft deze fiscale regeling in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken een woning te kopen. Want hoe meer woningen er verkocht worden, hoe beter dat is voor de economie.

Hoe lang krijg je hypotheekrenteaftrek?

Je mag maximaal 30 jaar lang de betaalde rente over je hypotheek fiscaal aftrekken. Dit is wel onder bepaalde voorwaarden.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek krijg ik?

De hypotheekrenteaftrek verschilt per huishouden. Daarnaast is je inkomen ook een belangrijke factor om te bepalen hoeveel hypotheekrenteaftrek je krijgt. Hoe meer hypotheekrente je betaalt, hoe meer je mag aftrekken van je bruto jaarloon tijdens het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte.

Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan?

Je hoeft dit niet zelf aan te vragen. Bij de jaarlijkse belastingaangifte kun je de door jou betaalde hypotheekrente aangeven. Vervolgens wordt dit bedrag van jouw bruto jaarsalaris afgetrokken, waardoor je minder belasting over je inkomen betaalt.

Krijg ik hypotheekrenteaftrek per maand of per jaar?

Standaard krijg je je hypotheekrenteaftrek na de jaarlijkse belastingaangifte. Mocht je de hypotheekrenteaftrek per maand willen ontvangen? Dan kun je dit afstemmen met de Belastingdienst. Houdt er rekening mee dat je mogelijk teveel hypotheekrenteaftrek ontvangt en dus aan het einde van het jaar een deel terug moet betalen. Wij raden aan om de hypotheekrenteaftrek per jaar te laten meenemen in de belastingaangifte.

Berekenen overwaarde hypotheek

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat je, met een eigen woning, minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat werkt zo:

Elk jaar geef je de inkomsten uit werk en woning aan in box 1. Hier worden ook aftrekposten ingevuld. Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente valt je belastbaar inkomen een stuk lager uit. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Dit kan honderden tot soms wel duizenden euro’s per jaar schelen.

Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Je hebt niet altijd recht op hypotheekrenteaftrek. Je hypotheek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regels hiervoor zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Voldoe je niet aan de eisen, of kom je de verplichtingen niet na, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek. Zo zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de enige hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Enkele regels waaraan je moet voldoen zijn:

  • De hypotheek is bedoeld voor het aankopen, verbeteren of onderhouden van je hoofdverblijf.
  • Je bent verplicht binnen 30 jaar de volledige som terug te betalen.
  • Bij bepaalde hypotheken, afgesloten voor 2013, heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Verkoop je je woning binnen 3 jaar, dan ben je verplicht de overwaarde te investeren in de nieuwe woning. Zo niet, dan vervalt je recht op aftrek over een deel van je hypotheek.
  • Je hebt maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek

En zo zijn er meer regels waaraan voldaan moet worden, om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. De adviseur legt je uit hoe je dit aanvraagt en of jij er wel recht op hebt. Vaak kun je dit zelf ook nagaan in de door jou ingevulde gegevens bij de Belastingdienst. Jaarlijks, bij het invullen van de belastingaangifte, vul je de betaalde rente in. Dit wordt vervolgens van je bruto jaarinkomen gehaald. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is het goed nalopen van alle cijfers.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Er zijn ook situaties mogelijk waarin je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Wanneer je na 2013 een nieuwe hypotheek(deel) afsluit waarop je niet volledig aflost, mag de hypotheekrente niet afgetrokken worden. Ook voor een tweede huis geldt deze financiële regeling niet. Tenzij je tijdelijk twee huizen bezit doordat je gaat verhuizen voordat dat de oude woning verkocht is. Of wegens een scheiding. In zulke situaties kan je tijdelijk het recht op aftrek behouden. Ook daar kan een hypotheekadviseur je bij helpen. Maak daarom vandaag nog een afspraak met de hypotheekadviseurs van Excellent Finance.

Meer weten over de hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek maakt het afsluiten van een hypotheek een stuk aantrekkelijker. Maar hoe ga je er goed mee om en maak je optimaal gebruik van dit voordeel? Eens per jaar jaar, bij de belastingaangifte, kun je de hypotheekrenteaftrek terugvragen. De teveel betaalde hypotheekrente krijg je dan achteraf terug.

Er is ook een mogelijkheid om elke maand een voorlopige teruggave te vragen. Dit kan in sommige situaties handig zijn. Let er wel op dat je steeds minder terug krijgt naarmate je meer aflost. Het is dus slim om in de gaten te houden dat de maandelijkse teruggaaf niet te hoog wordt. Anders moet je aan het eind van het jaar het teveel ontvangen bedrag alsnog terug betalen.

Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek? Neem contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Reactie plaatsen