Page content

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Leestijd: 2 minuten

Hypotheekrenteaftrek maakt het aantrekkelijker om een woning te kopen. Wanneer je een hypotheek hebt, betaal je rente aan de hypotheekverstrekker. Voor het kopen van een woning leen je vaak een flink bedrag. Er gaat maximaal 30 jaar overheen voor je dit hele bedrag terugbetaald hebt. De hypotheekrente kan daardoor behoorlijk oplopen.

De overheid heeft deze fiscale regeling in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken een woning te kopen. Want hoe meer woningen er verkocht worden, hoe beter dat is voor de economie.

Maar wat is hypotheekrenteaftrek eigenlijk? En hoe maak je er optimaal gebruik van?

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat je, met eigen woning, minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat werkt zo:
Elk jaar geef je de inkomsten uit werk en woning aan in box 1. Hier worden ook aftrekposten ingevuld. Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente valt je belastbaar inkomen een stuk lager uit. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Dit kan honderden, of soms wel duizenden euro’s per jaar schelen.

Wanneer heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Je hebt niet altijd recht op hypotheekrenteaftrek. Je hypotheek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regels hiervoor zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Voldoe je niet aan de eisen, of kom je de verplichtingen niet na, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek.
Zo zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de enige hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Enkele regels waaraan je moet voldoen zijn:

  • De hypotheek is bedoeld voor het aankopen, verbeteren of onderhouden van je hoofdverblijf.
  • Je bent verplicht binnen 30 jaar de volledige som terug te betalen.
  • Bij bepaalde hypotheken, afgesloten voor 2013, heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Verkoop je je woning binnen 3 jaar, dan ben je verplicht de overwaarde te investeren in de nieuwe woning. Zo niet, dan vervalt je recht op aftrek over een deel van je hypotheek.
  • Je hebt maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek

En zo zijn er meer regels waaraan voldaan moet worden, om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Er zijn ook verschillende situaties waarin je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Wanneer je na 2013 een nieuwe hypotheek, of deel daarvan, afsluit waarop je niet volledig aflost mag de hypotheekrente niet afgetrokken worden.

Ook voor een tweede huis geldt deze financiële regeling niet. Tenzij je tijdelijk twee huizen bezit doordat je gaat verhuizen voordat dat de oude woning verkocht is. Of wegens een scheiding. In zulke situaties kan je tijdelijk het recht op aftrek behouden.

Meer weten over de hypotheekrenteaftrek?

Deze financiële regeling maakt het afsluiten van een hypotheek een stuk aantrekkelijker. Maar hoe ga je er goed mee om en maak je optimaal gebruik van dit voordeel? Elk jaar, bij de belastingaangifte, kan je de aftrek terugvragen. De teveel betaalde hypotheekrente krijg je dan achteraf terug.

Er is ook een mogelijkheid om elke maand een voorlopige teruggaaf te vragen. Dit kan in sommige situaties handig zijn. Let er wel op dat je steeds minder terug krijgt naarmate je meer aflost. Het is dus slim om in de gaten te houden dat de maandelijkse teruggaaf niet te hoog wordt. Anders moet je aan het eind van het jaar het teveel ontvangen bedrag alsnog terug betalen.

Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek?
Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Comment Section

0 reacties op “Wat is hypotheekrenteaftrek?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.