Welke documenten heb je nodig voor een hypotheek? Gebruik deze checklist
26 januari 2022 
3 min. leestijd

Welke documenten heb je nodig voor een hypotheek? Gebruik deze checklist

Yes! Je bod is geaccepteerd en het voorlopig koopcontract ondertekend. Tijd om de hypotheek aan te vragen. Het regelen van de financiering neemt enige tijd in beslag. Of je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd is ook afhankelijk van jou. De hypotheekverstrekker vraagt veel documenten van je. Pas als alle benodigde documenten ontvangen zijn, zal de hypotheekverstrekker je aanvraag beoordelen.

Om vertraging te voorkomen is het belangrijk dat je in één keer de juiste documenten aanlevert. Welke papieren heb je precies nodig voor het aanvragen van je hypotheek? Als je samenwerkt met een hypotheekadviseur zal deze je helpen om de aanvraag zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. De hypotheekadviseur is je aanspreekpunt. Hij regelt de officiële aanvraag bij de hypotheekverstrekker. Krijg je een hypotheek? Dan regelt de notaris de overdracht van de woning en kun jij gaan genieten van je nieuwe huis.

Maar voor het zover is, heb jij wat documenten te verzamelen. In deze blog hebben we de belangrijkste documenten voor je in een handige checklist gezet.

“De deskundige begeleiding van de Excellent Finance hypotheekadviseur  laat je hypotheekaanvraag sneller verlopen. Samen zorgen we voor  de juiste documenten.”

Welke documenten nodig voor je hypotheek?

Welke documenten je precies nodig hebt, is afhankelijk van de aanvraag en je situatie. Wil je samen met je partner de hypotheek afsluiten, dan zijn de gegevens van beide nodig. Het kan zijn dat de hypotheekverstrekker ook andere documenten van je nodig heeft om je hypotheekaanvraag te beoordelen.

De hypotheekadviseur kan precies je situatie inschatten en weet uit ervaring welke documenten je nodig hebt voor je hypotheekaanvraag. Daarmee word je veel zorg uit handen genomen.

Het is belangrijk dat je alle benodigde documenten op tijd verzamelt. Als je hypotheek niet op tijd rond is, loop je het risico op een boete. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Verzamel daarom zo snel mogelijk de volgende documenten.

Documenten voor hypotheekaanvraag

Checklist documenten hypotheekaanvraag:

 • Identiteitsbewijs, dit mag een paspoort of ID-kaart zijn, maar géén rijbewijs;
 • Recente loonstrook;
 • Bewijs eigen geld: actuele afschriften van je bank- en spaarrekeningen;
 • Overzicht van financiële verplichtingen, bijvoorbeeld alimentatie, kredieten, studieschuld etc.;
 • Eventuele scheidingsstukken;
 • Aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen jaar;
 • Uitdraai van je pensioenoverzicht;
 • Lijst met eventuele schulden en lopende kredieten;
 • Jaaropgave hypotheek;
 • Recente werkgeversverklaring of een verzekeringsbericht van het UWV;
 • Kopie van de ondertekende koopakte;
 • Erfpachtvoorwaarden, indien van toepassing;
 • Verbouwingsopgave, als je de verbouwing mee wilt nemen in de hypotheek;
 • Bouwkundig rapport kan soms gevraagd worden bij achterstallig onderhoud;
 • Een overzicht en de polissen van je huidige verzekeringen;
 • Contactgegevens van de notaris;

Wil je als ondernemer een hypotheek afsluiten? Dan heeft de hypotheekverstrekker nog meer informatie van je nodig. De hypotheekadviseur van Excellent Finance heeft ruime ervaring en helpt ook jou graag aan een hypotheek die past bij je financiële situatie. Ook als je nog maar één jaar onderneemt. Bekijk hier de mogelijkheden van de ondernemers hypotheek.

Documenten hypotheekaanvraag

Aandachtspunten papieren voor je hypotheek

De hypotheekverstrekker stelt hoge eisen aan de papieren die je nodig hebt voor je hypotheek. Een taxatierapport moet bijvoorbeeld aan speciale eisen voldoen. Neem je een hypotheekadviseur in de arm, dan regelt deze alles voor je. Het is verstandiger hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Met deskundig advies voorkom je fouten, waardoor het rapport niet bruikbaar is en je extra kosten kunt krijgen.

Snel de juiste documenten aanleveren voor je hypotheek?

Er komt heel wat kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Gelukkig is er de hypotheekadviseur van Excellent Finance om je bij te staan. Maak gebruik van zijn expertise en laat je de zorgen uit handen nemen. Een huis kopen is nu eenmaal veel leuker dan een hypotheek regelen.

Hypotheekverstrekkers hebben verschillende voorwaarden. Met de hypotheekadviseur aan je zijde kom je niet voor verrassingen te staan en verloopt je hypotheekaanvraag soepel en snel.

Wil jij dat ook? Maak dan vandaag nog vrijblijvend kennis met de Excellent Finance Hypotheekadviseur.

Vrijblijvende afspraak makenOver de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen