Kun je na je scheiding nog rondkomen? Hier moet je rekening mee houden
06 september 2021 
3 min. leestijd

Kun je na je scheiding nog rondkomen? Hier moet je rekening mee houden

Of je na je scheiding nog rond kunt komen is een veelgestelde vraag. Vaak wordt hier al lang over nagedacht, nog voor het besluit tot scheiden genomen wordt. Voor sommige mensen kan het zelfs een reden zijn om toch maar bij elkaar te blijven. Ze zijn zo bang dat ze niet meer rond kunnen komen, dat ze liever in hun (soms ellendige) situatie blijven zitten dan te gaan scheiden.

Na je scheiding rondkomen kan inderdaad moeilijk zijn. Je financiële situatie verandert, dat is zeker. Waar je vroeger samen de financiële tegenvallers opving, sta je er na je scheiding alleen voor. Hoeveel inkomen heb je nodig om nog rond te komen? Waar moet je rekening mee houden en wat gaat er veranderen in je financiële situatie?

“Wij geven je graag inzicht in je financiële situatie, zodat je ook na je scheiding financiële rust en vrijheid kunt ervaren.”

Let op je kosten rond de scheiding

Een scheiding kost geld. Je zult bijvoorbeeld moeten verhuizen en je nieuwe woning inrichten. De maandelijkse lasten van je hypotheek of huur zul je vanaf nu alleen moeten opbrengen. Misschien moet je ook nog alimentatie gaan betalen voor je kinderen en/of ex-partner, of ontvang je het juist.

Het is aan te raden goed naar deze stijgende kosten te kijken. Hoeveel inkomen heb je nodig om al deze kosten te betalen? Misschien is het mogelijk om je inkomsten te verhogen, bijvoorbeeld door meer uren te gaan werken. Wellicht heb je recht op extra toeslagen, zodat je de vaste lasten makkelijker kunt betalen.

Je wilt een frisse start na de scheiding, maar pas op dat je niet te hoge kosten maakt, waardoor je later in de problemen komen. Een heel nieuw interieur is leuk, maar kan flink in de papieren lopen. Een tweedehands interieur hoeft niet onder te doen voor nieuw, maar is wel een heel stuk goedkoper. Kijk waar je kunt besparen, zeg onnodige abonnementen op en bespaar waar je kunt. Dit helpt allemaal mee om makkelijker rond te komen na je scheiding.

Rondkomen na scheiding

Een scheiding kost geld

Wil je scheiden en ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of woon je samen met je partner en minderjarige kinderen? Dan kun je niet zonder rechter scheiden. Voor je uit elkaar kunt gaan zal er een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank worden ingediend. Alleen een advocaat kan een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Jouw scheidingsbegeleider bij Excellent Finance kan je helpen met het opstellen van alle documenten en werkt samen met een advocaat die vervolgens het verzoekschrift indient bij de rechtbank.

Het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank kost geld, je betaalt griffiekosten. Deze kosten betalen jullie samen. Ook zijn er diverse uittreksels nodig vanuit de gemeente, bijvoorbeeld je huwelijksakte. Het opvragen van deze uittreksels kost geld.

Helaas zijn er ook situaties waarin jullie het niet eens kunnen worden. Dan kunnen jullie kiezen voor ieder een eigen advocaat. De kosten lopen dan op, aangezien er 2 advocaten betaalt moeten worden. Als jullie echt niet meer door 1 deur kunnen en apart van elkaar naar de rechtbank gaan, dan betaal je ook deze kosten dubbel.

Zolang jullie nog met elkaar in gesprek kunnen gaan en afspraken kunnen maken kan de scheiding geregeld worden met een gezamenlijke mediator of scheidingsadviseur. Dit scheelt veel in de kosten en daarnaast is de scheiding meestal sneller geregeld én met een beter resultaat. De scheidingsadviseur van Excellent Finance neemt jullie alle zorgen uit handen.

“De scheidingsadviseur van Excellent Finance biedt mediation en financieel advies bij jullie scheiding.”

Hogere kosten na de scheiding

Na je scheiding kunnen de gewone vaste lasten flink stijgen. Wil je bijvoorbeeld in jullie gezamenlijke woning blijven wonen, en is er sprake van overwaarde op de woning, dan kan het zijn dat je je ex-partner moet uitkopen. Als de mogelijkheid er is, kan dit meegefinancierd worden in je hypotheek. Anders zal je dit met eigen geld moeten betalen. Kun je deze kosten niet opbrengen, dan zou het kunnen betekenen dat de woning verkocht moet worden. Hier zijn uiteraard ook altijd afspraken over te maken.

Toeslagen helpen je rondkomen na de scheiding

In Nederland beschikken we over allerlei vangnetten. Afhankelijk van je financiële situatie kun je na je scheiding recht hebben op allerlei toeslagen. Denk hierbij onder andere aan:
• Zorgtoeslag
• Huurtoeslag
• Heffingskortingen
• Kinderopvangtoeslag
• Kindgebonden budget
• Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Financiële zekerheid na je scheiding?

Sommige stellen moeten tijdens hun huwelijk al de eindjes aan elkaar knopen. Een scheiding is altijd een zware periode, zowel emotioneel als financieel. Je zult moeten wennen aan je nieuwe situatie. Een goed inzicht in je financiën helpt om een sterke basis te leggen voor je nieuwe start. Zo voorkom je dat je ‘opeens’ in de financiële problemen raakt. Als je weet wat je inkomsten zijn en wat je kunt uitgeven, kun je hier je leven op inrichten.

Goede afspraken maken met je ex-partner en alle zaken netjes afronden hoort hier zeker bij. Verkeerde financiële keuzes tijdens je scheiding hebben grote gevolgen voor je toekomst. Sluit daarom je huwelijk goed af, zodat je met een schone lei verder kunt.

De scheidingsadviseur van Excellent Finance helpt je bij de vele moeilijke beslissingen en staat je zowel financieel als emotioneel bij tijdens het hele proces.

Wil je jullie scheiding zo goed mogelijk regelen? Maak dan vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur van Excellent Finance. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen