Moet je de overwaarde in je nieuwe huis stoppen?
9 augustus 2021 
in Advies

Moet je de overwaarde in je nieuwe huis stoppen?

Moet je altijd de overwaarde in je nieuwe huis stoppen of zijn er meer mogelijkheden?
Stel je verkoopt je huidige woning voor € 350.000,-. Met de opbrengst betaal je eerst je hypotheek af, deze was nog € 300.000,-. De overwaarde is een leuke € 50.000,-, wat ga je met dit geld doen?

Je bent niet verplicht om de overwaarde in je nieuwe huis te stoppen, maar je krijgt wel te maken met belastingregels als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Gebruik je de overwaarde niet voor de aankoop van je nieuwe woning, dan heb je over dat bedrag geen recht op hypotheekrenteaftrek. Hoe groot de gevolgen hiervan zijn is per situatie verschillend.

“De hypotheekadviseur van Excellent Finance geeft jou het beste hypotheekadvies, we zijn niet voor niets uitgeroepen tot beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.”

Overwaarde in huis voor meer financiële vrijheid

Heb je overwaarde op je huis, dan heb je hier niet alleen iets aan als je gaat verhuizen. Ook als je in je huidige woning blijft wonen kun je besparen op je hypotheek door de overwaarde slim in te zetten. Zo kun je meer financiële vrijheid krijgen, door lagere maandlasten.

Heb je een hypotheek zonder NHG, dan heb je vaak te maken met een risicoklasse. De hypotheekverstrekker loopt een risico door aan jou geld uit te lenen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente zal zijn. Zodra je huis meer waard wordt en de hypotheek lager is dan de waarde van je huis, loopt de hypotheekverstrekker minder risico. Een goed moment om te kijken of je kunt oversluiten, zeker met de historisch lage rente op dit moment.

Overwaarde gebruiken voor aankoop nieuwe woning

Vanuit de fiscus wordt je gestimuleerd om de overwaarde te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Natuurlijk is het fijn om dit ‘extra geld’ te gebruiken als je een nieuw huis koopt. Je kunt hierdoor een lagere hypotheek afsluiten, waardoor je lagere maandlasten hebt en dus meer financiële vrijheid. Dat is altijd fijn.

De bijleenregeling maakt het interessant om je overwaarde in je nieuwe huis te investeren. Zou je dit niet doen, dan loop je hypotheekrenteaftrek mis. Je mag namelijk geen hypotheekrente aftrekken over het bedrag van je overwaarde. De bedoeling van deze regeling is dat jij je hypotheekschuld zo laag mogelijk houdt door je overwaarde te gebruiken. Doe je dit niet, dan kun je niet profiteren van het belastingvoordeel over dit bedrag.

Ga je samen met je partner een woning kopen en hebben jullie allebei overwaarde uit jullie vorige woningen? Dan geldt voor jullie beide de bijleenregeling. Gebruik allebei de overwaarde om het recht op hypotheekrenteaftrek niet te verliezen.

Kun je niet je hele overwaarde kwijt in je nieuwe woning, omdat je bijvoorbeeld naar een goedkopere woning gaat? De bijleenregeling blijft drie jaar geldig. Daarna mag je met dit geld doen wat je wilt. Houd er wel rekening mee dat je over dit bedrag vermogensbelasting betaalt als het op je spaarrekening staat.

Overwaarde in nieuw huis investeren

Overwaarde opnemen voor meer vrijheid?

Wil je de overwaarde van je huis liever op een andere manier besteden? Dat kan ook. Het leuke is, over de overwaarde hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Je betaalt alleen vermogensbelasting als je boven een bepaalde grens uitkomt, maar de extra hypotheek is een schuld in box III, het opgenomen geld een bezitting, dit streept meestal goed tegen elkaar weg.

Je kunt de overwaarde opnemen voor meer financiële vrijheid. Ga ermee beleggen en maak er meer van. Let wel op! Je belegt in principe met geleend geld. Of dit soort zaken passend zijn moet je eerst goed met je adviseur bespreken.
Vul je pensioen ermee aan, zodat je straks meer financiële ruimte hebt. Of maak alsnog die schitterende reis, die al zolang op je wensenlijst staat. Je kunt hier vast wel een mooie bestemming voor vinden.

“Vraag financieel advies, zodat je nog sneller je doelen behaalt en financieel vrij kunt zijn.”

Wat wil jij met je overwaarde doen?

Overwaarde op je huis biedt je allerlei mogelijkheden. Je kunt dit bedrag zelfs inzetten om een tweede huis van te kopen. Of je investeert het terug in je huis door het te gebruiken voor een verbouwing. Als je hiervoor kiest, is het wel belangrijk dat de verbouwing waarde toevoegt aan je huis, bijvoorbeeld door het te verduurzamen.

De overwaarde kan gebruikt worden om je huidige hypotheek te verhogen of zelfs een tweede hypotheek af te sluiten. Natuurlijk moet je deze hogere maandlasten wel kunnen betalen.

Ben je benieuwd wat voor jou de beste manier is om van je overwaarde te profiteren? Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseur. Bij ons mag je het beste hypotheekadvies verwachten.

Ontdek het beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down