Sparen, beleggen of aflossen op je hypotheek?
24 maart 2023 
3 min. leestijd

Sparen, beleggen of aflossen op je hypotheek?

Hoe laat je je geld voor je werken? Misschien heb je wat geld ‘over’ door een leuke bonus of een erfenis. Geld op een spaarrekening brengt weinig tot niets op. Als je pech hebt, betaal je zelfs negatieve rente. Je wilt er juist voor zorgen dat je geld wél iets oplevert.

Je hypotheek aflossen of gaan beleggen zijn goede alternatieven om je geld meer op te laten leveren. Maar wat is de beste keus? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt helemaal af van je financiële situatie en je persoonlijke voorkeur.

Laten we alle opties eens naast elkaar leggen.

Aflossen op de hypotheek

Het aflossen van je hypotheek is natuurlijk nooit verkeerd. Je hypotheekschuld gaat omlaag en dat betekent lagere maandlasten. Aan de andere kant zit het geld wel ‘vast’ in je huis. Je kunt dit bedrag niet zomaar meer ergens anders voor gebruiken.

Al is dit niet helemaal waar. Stel dat je nu 2% hypotheekrente betaalt en je lost € 10.000,- extra af. Hiermee bespaar je zo’n € 35,- per maand. Door het aflossen van je hypotheek wordt je lening lager en betaal je minder rente. Misschien kom je hierdoor zelfs in een lagere risicoklasse en gaan de maandlasten nog verder omlaag. Zo levert het aflossen van je hypotheek je toch geld op. Dat geld kun je weer voor andere dingen gebruiken of gaan sparen of beleggen.

Hoeveel voordeel je haalt uit het aflossen van je hypotheek is afhankelijk van je hypotheekvorm. Het is niet bij elke hypotheek mogelijk om extra af te lossen.

Een aflossingsvrije hypotheek aflossen levert je bijvoorbeeld aanzienlijk minder voordeel op.

Wil je jouw voordeel eerst laten berekenen voor je deze beslissing neemt? Vraag hypotheekadvies.

Sparen of beleggen

Wil je niet dat je geld vastzit in je huis dan is sparen of beleggen een optie. Sparen levert je weinig tot niets op, maar je kunt wel snel beschikken over je geld als je het nodig hebt. Het is altijd handig om een deel van je geld beschikbaar te hebben voor onvoorziene uitgaven.

Beleggen levert je, vooral op de lange termijn, een stuk hoger rendement. Zeker in vergelijking met de huidige spaarrente en de gemiddelde hypotheekrente. De keerzijde is dat beleggen de nodige risico’s met zich meebrengt. De vraag is dan: hoeveel risico wil je lopen?

Rond beleggen gaan heel wat cowboyverhalen rond. Dit kan het in eerst instantie wat spannend maken. Toch kun je relatief veilig beleggen zolang je goed gespreide fondsen kiest en voor de lange termijn gaat. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt nemen. Een belegger met een neutraal risicoprofiel kan al een gemiddeld rendement van 5% per jaar halen, voor aftrek van kosten. Wil je wat meer risico nemen dan kun je ook meer rendement verwachten.

Sparen beleggen of aflossen hypotheek

Hoe laat je jouw geld groeien?

Je kunt je geld op meerdere manieren voor je laten werken. Welke manier voor jou het beste is, hangt van allerlei factoren af. Wat voor een ander de beste optie is, hoeft voor jou niet de slimste keus te zijn.

Wil je precies weten waar je aan toe bent, dan is extra aflossen op je hypotheek een veilige keus. Je kunt vooraf laten berekenen welk voordeel dit oplevert. Bij beleggen is dat anders. Het is vooral een lange termijn strategie. Je hebt tijd nodig om je vermogen te laten groeien. Ben je bereid om 15 tot 20 jaar met beleggen aan de slag te gaan? Dan levert dit naar alle waarschijnlijkheid een hoger rendement dan extra aflossen op je hypotheek.

Niets in het leven is 100% zeker, maar voor beleggen geldt een bepaald risico. Je inleg kan door koersdalingen minder waard worden. Heb je de tijd om je geld te laten staan, dan komt het vaak wel weer terug. Het wordt een ander verhaal als je tussentijds je beleggingen moet verkopen omdat je het geld nodig hebt. Daar kun je geld op kwijtraken. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt.

De slimste keus maak je met goed advies

Sparen, beleggen of toch je hypotheek aflossen? Het is een persoonlijke keus waar je goed over na moet denken. Wat past het beste bij jouw financiële DNA, welke financiële situaties kun je in de toekomst verwachten en hoe zorg je dat je daar goed op voorbereid bent?

Wil je financieel gezond de toekomst tegemoet? Financieel advies brengt jou een stap dichter bij financiële vrijheid en laat je uit die dagelijkse ratrace stappen.

Maak 100% vrijblijvend kennis met Excellent Financieel advies.

Vrijblijvende afspraak maken

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen