Sparen voor je kind of kleinkind: geef hen een financieel goede start met deze tips
12 februari 2024 
6 min. leestijd

Sparen voor je kind of kleinkind: geef hen een financieel goede start met deze tips

Sparen voor je kind is niet altijd eenvoudig. Hoeveel moet je voor ze opzij zetten? En wat als je kind gaat studeren? Hoeveel belasting moet je over spaargeld en schenkingen betalen? In dit artikel nemen we je mee in de uitdagingen en opties om geld te sparen voor je kind of kleinkind. 

In verwachting? Hoera! Maar, hoeveel kost een kind eigenlijk?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Dit inkomen omvat niet alleen salarissen, maar ook vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen. Bijvoorbeeld, als jouw gezamenlijke maandelijkse inkomen €2000 bedraagt, kun je verwachten dat ongeveer €340 per maand wordt besteed aan de kosten voor één kind.

Opmerkelijk is dat deze percentages lijken af te nemen met meer kinderen. Voor twee kinderen stijgen de kosten gemiddeld tot 26 procent, voor drie kinderen tot 33 procent, en voor vier kinderen tot 40 procent. Deze afname komt voort uit het doorgeven van spullen, zoals kinderkamers, speelgoed en kleding.

Totale kosten voor een kind

Gebaseerd op deze percentages heeft het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend dat de totale kosten van een kind, opgroeiend in een gezin met een gemiddeld inkomen tot aan de basisschool, ruim €50.000 bedragen. Tijdens de middelbare schooljaren (12 tot 18 jaar) komt hier nog eens bijna €30.000 bij. Dus, tegen de tijd dat een kind 18 jaar wordt, heeft het ouders ongeveer €80.000 gekost. En als het kind verder gaat studeren, kan het totale kostenplaatje aanzienlijk hoger uitkomen.

Dat is een flink bedrag! Maar hoe eerder je begint, hoe beter het te behappen is. Nu we de financiële uitdagingen begrijpen waarmee ouders worden geconfronteerd, laten we kijken naar strategieën voor het opzij zetten van geld voor de toekomst van je kind.

Kinderspaarrekeningen

Kinderspaarrekeningen: overwegingen en opties

Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten, waarbij spaarrekeningen en beleggen veel voorkomende keuzes zijn. 

Een traditionele spaarrekening voor kind of kleinkind

Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kind(eren). Je kunt ervoor kiezen om de rekening op je eigen naam te zetten of op naam van je kind. Als je voor de laatste optie kiest, kan het kind vanaf zijn achttiende verjaardag volledige controle krijgen over het geld. Tot het achttiende jaar blijven de (groot)ouders verantwoordelijk over het spaargeld op deze rekening, ongeacht op wiens naam de rekening staat.

Belangrijk om te weten, is dat het geld niet vrij opneembaar is als je de spaarrekening op naam van je kind zet. Hier kunnen kosten bij gemoeid zijn. Kom je zelf snel in de verleiding om geld van spaarrekeningen terug te boeken? Dan kan dit wellicht een mooie optie zijn. Wil je het geld gedurende de eerste 18 jaar van je (klein)kind gebruiken voor sport, extra scholing, onverhoopte ziektekosten of wellicht zaken als zwemlessen? Dan kun je erover nadenken om de rekening op je eigen naam te zetten. 

De meeste kinderspaarrekeningen verschillen niet veel van reguliere spaarrekeningen, maar sommige banken bieden extra voordelen, zoals papieren rekeningafschriften, welkomstgeschenken bij het openen van de rekening en een rente die doorgaans iets hoger is dan op reguliere spaarrekeningen bij dezelfde bank.

Een beleggingsrekening voor kind of kleinkind

Door de lage spaarrente is een beleggingsrekening voor je kind meestal een lucratievere manier van vermogen opbouwen. Met beleggen is de kans groot dat je rendement hoger zal zijn. Zeker als je wil sparen voor een studie, rijbewijs of het helpen meefinancieren van hun eerste koopwoning. Met een beleggingsrekening kun je eenmalig of periodiek geld beleggen in aandelen en obligatiefondsen, van defensief tot offensief, verspreid over de gehele wereld. 

Het voordeel van een beleggingsrekening is dat je als ouder altijd zelf over het volledige bedrag blijft beschikken. Je bepaalt dus ook zelf wanneer je het geld aan je kind geeft. 

Bij beleggen behoud je het risico dat je inleg minder waard kan worden. Beleg daarom altijd voor een lange termijn van minimaal 5 jaar. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement. Nog geen ervaring met beleggen? Onze financieel adviseurs denken graag met je mee en geven je graag meer informatie over Evidence Based beleggen (een vorm van beleggen dat is gebaseerd op onafhankelijk, academisch onderzoek van onder andere Nobelprijswinnaars en academische onderzoekers.).

beleggingsrekening voor kind

Spaardeposito's voor je kind of kleinkind

Overweeg je om voor een langere periode geld opzij te zetten zonder het tussentijds op te nemen? Dan kan een constructie met meerdere spaardeposito's interessant zijn. Hierbij zet je jaarlijks een bedrag vast op een nieuw, langlopend spaardeposito. Voor het langer wegzetten van je spaargeld wordt je beloond met een hogere rente dan op traditionele spaarrekeningen. Hiermee zorg je ervoor dat alle deposito's vrijkomen rond de 18e verjaardag van je kind.

Sparen voor de studie van je kind

Wil je als ouder de studiekosten van je kind (deels) betalen? Houdt dan rekening met maandelijkse kosten van circa €1.000. Dit is een richtbedrag, aangezien je wellicht nog niet weet of je kind wil gaan studeren, wat voor studie je kind wil volgen, thuis blijft wonen of op kamers wil of nodige hulpmiddelen nodig heeft, zoals een laptop, studieboeken of andere zaken. 

Sparen voor je kinderen: hoe zit het met de belastingen?

Spaarrekening kind wordt opgeteld bij vermogen

Bij het openen van een spaarrekening op naam van een minderjarig kind zijn er belasting implicaties. Het vermogen op de kinderspaarrekening moet worden opgeteld bij het vermogen van de ouders in box 3 van de inkomstenbelastingaangifte. Als de ouder in totaal meer dan €57.000 (€114.000 voor mensen met een partner) bezit, moet hier belasting over worden betaald. 

Als je ervoor kiest om het spaargeld op je eigen rekening te houden en het gespaarde bedrag in één keer rond de 18e verjaardag aan het kind te geven, wordt uitgegaan van een schenking. Het is dan belangrijk rekening te houden met het maximale belastingvrije schenkingsbedrag op dat moment. Als dit bedrag hoger is dan de schenkingsvrijstelling, kun je overwegen om het bedrag na een bepaalde leeftijd in delen te schenken.

Belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind

Als je regelmatig geld op een rekening zet die op naam van het kind staat, gelden belastingregels voor schenkingen. Bij schenkingen boven een bepaald bedrag moet de ontvanger belasting betalen.

Jaarlijkse vrijstelling

In het jaar 2024 geldt een jaarlijkse vrijstelling van €6.633 voor schenkingen van ouders aan hun kind. Hierbij worden pleegkinderen en stiefkinderen ook meegeteld. Belangrijk om te weten is dat ouders worden beschouwd als één schenker, zelfs in situaties zoals echtscheiding. Als je kind een partner heeft en jullie aparte bedragen schenken, wordt dit toch gezien als één enkele schenking. Schenkbelasting wordt door je kind betaald als het totaalbedrag van alle schenkingen hoger is dan de vrijstelling (€6.035).

Eenmalig belastingvrij bedrag schenken aan je (klein)kind

Je hebt de mogelijkheid om je kind één keer een hoger belastingvrij bedrag te schenken. De hoogte hiervan is afhankelijk van het doel waaraan je kind het geld wil besteden. Deze eenmalig verhoogde vrijstelling kan worden gebruikt voor een van de volgende drie doelen: de aankoop van een eigen woning, financiering van een kostbare studie, of een bestedingsdoel waarover het kind zelf mag beslissen.

Wil je je kind zelf laten beslissen wat het doel is van je schenking? Dan mag je eenmalig maximaal €31.813 belastingvrij schenken. 

Belangrijk is wel dat de schenking plaatsvindt wanneer je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is, of wanneer de partner van je kind binnen deze leeftijdscategorie valt. Schenken op de dag van de 40e verjaardag is ook toegestaan. Zorg ervoor dat je deze leeftijdsvoorwaarden respecteert bij het plannen van de schenking.

Sparen voor kleinkinderen

Voor het sparen voor kleinkinderen gelden dezelfde regels. Als je als grootouder wil sparen op een rekening die op naam staat van je kleinkind, moeten de ouders van het kind hiermee instemmen omdat het geld op die rekening natuurlijk wordt opgeteld bij hun vermogen in box 3.

Om controle te behouden over het spaargeld van je kleinkind, kun je een schenkingsakte opstellen, hetzij via een notaris of zelf. In het laatste geval is het essentieel ervoor te zorgen dat alle clausules correct zijn geformuleerd om problemen achteraf te voorkomen. Een alternatief is om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind, waarbij je het tegoed optelt bij je eigen vermogen in box 3.

In 2023 was de maximale belastingvrije schenking voor grootouders €2418. Als de totale schenkingen aan één kleinkind dit bedrag overschrijden, wordt minimaal 18 procent van het overschot belast door de Belastingdienst.

Maak een gebalanceerd financieel plan voor je kind(eren)

Door bewust te sparen en slimme financiële keuzes te maken, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de financiële stabiliteit en kansen van je kind. Alleen het sparen voor kinderen brengt, zoals je kunt lezen, veel uitdagingen en opties met zich mee. Het is daarom raadzaam om professioneel financieel advies in te winnen. De financieel adviseurs van Excellent Finance nemen de specifieke omstandigheden van jou en je gezin in overweging, zodat we het beste advies op maat kunnen geven.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.