Je jaarruimte inzetten om extra pensioen op te bouwen
05 juni 2023 
3 min. leestijd

Je jaarruimte inzetten om extra pensioen op te bouwen

Steeds vaker zien we dat mensen pensioen willen opbouwen of hun pensioen willen aanvullen. Een goed beeld, als je het ons vraagt. We worden ons namelijk steeds meer bewust van de financiële rust die we nu én in de toekomst willen blijven ervaren. Bij het opbouwen of aanvullen van je pensioen wil je dat graag met fiscaal voordeel doen. Dan komt de term "jaarruimte" al snel om de hoek kijken. Wat dat is en hoe je dit fiscaal voordelig in kunt zetten, lees je in dit artikel.

Wat is (financiële) jaarruimte?

De jaarruimte is het bedrag dat je in een bepaald kalenderjaar mag storten op een lijfrenterekening. Het gestorte bedrag mag je vervolgens aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit wordt gezien als lijfrentepremie. Heb je vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd? Dan heb je een zogeheten pensioengat (of pensioentekort). Dit pensioentekort mag je fiscaal voordelig op een lijfrenterekening storten. De storting wordt van je belastbare inkomen in box 1 afgehaald, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.

De jaarruimte verschilt per persoon. De een bouwt namelijk al wel pensioen op via een werkgever of via zijn of haar bedrijf, de ander (nog) niet. Jouw jaarruimte kan dus verschillen met dat van je partner, collega's of kennissen. Je jaarruimte berekenen is daarom altijd raadzaam. Via de website van de Belastingdienst kun je je jaarruimte berekenen en zie je hoeveel je fiscaal vriendelijk aan aanvullend pensioen kunt opbouwen. Klik hier om naar de module van de Belastingdienst te gaan.

Werk je in loondienst? Houd dan je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en jaaropgave van het voorafgaande jaar bij de hand.

Handmatig je jaarruimte berekenen

Je kunt je jaarruimte ook handmatig berekenen. Vanaf 1 juli 2023 geldt de volgende formule.

Jaarruimte = (30% x (premiegrondslag -/- €16.322,-)) - betaalde pensioenpremie

  • Premiegrondslag: je verzamelinkomen - franchise (het gedeelte van het inkomen waarover geen lijfrente kan worden opgebouwd, omdat de AOW-uitkering hierin later voorziet. Dit wordt ook wel AOW-franchise genoemd.)

Geen tijd (of zin) om zelf je jaarruimte uit te rekenen? Laat het over aan de pensioenadviseurs van Excellent Finance.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Wat is reserveringsruimte?

Als je je jaarruimte wil berekenen, kom je vanzelf ook de term "reserveringsruimte" tegen. Reserveringsruimte is een opsomming van de jaarruimte die je in de afgelopen tien jaar niet hebt benut. Heb je het afgelopen jaar een jaarruimte van €3.000 en het jaar ervoor een jaarruimte van €2.500, maar heb je deze beide niet ingezet? Dan heb je een reserveringsruimte van €5.500. De reserveringsruimte biedt jou de mogelijkheid om (een deel van) deze jaarruimtes alsnog bovenop je jaarruimte van dit jaar te storten. Per 1 juli 2023 geldt een maximum van €38.000 aan reserveringsruimte die je fiscaal vriendelijk kunt inleggen in een pensioenrekening.

Wil je pensioen opbouwen met fiscale voordelen? Na de jaarruimte berekening over de afgelopen tien jaar zie je hoeveel je kunt inleggen op een speciale pensioenrekening. Begin dan altijd bij de reserveringsruimte van het eerste, oudste jaar (tien jaar geleden). Deze komt namelijk als eerste te vervallen.

Jaarruimte

Waarom het verstandig is om je jaarruimte te benutten

Of je nu pensioen opbouwt of naast je opgebouwde pensioen graag nog extra pensioen wil opbouwen: het benutten van je jaarruimte is altijd raadzaam. Waarom? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje:

  • Het geld dat je op een pensioenrekening of lijfrenterekening stort, mag je in aftrek brengen bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting
  • Het bedrag dat je inlegt op een pensioen- of lijfrente bankspaarrekening is vrij van vermogensrendementsheffing*
  • Ben je ondernemer? Dan mag je de jaarruimte in veel gevallen aftrekken van je winst. Onze financieel adviseur voor ondernemers kan je helpen om dit inzichtelijk te maken.

*Het geld dat je aan pensioen opgebouwd hebt, wordt op een geblokkeerde rekening geplaatst. Zodra je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt, wordt het gespaarde extra pensioen beschikbaar gesteld en kun je een periodieke uitkering aankopen. Dit wordt gezien als een maandelijks inkomen, waarover je inkomensbelasting betaalt. Omdat de hoogte van je inkomen na het bereiken van je pensioenleeftijd waarschijnlijk lager zal zijn, valt u waarschijnlijk in een lagere belastingschijf en biedt het benutten van jouw jaarruimte alsnog een fiscaal voordeel.

Hoe kan ik mijn jaarruimte en reserveringsruimte het beste benutten?

Wil je graag extra pensioen opbouwen, heb je de jaarruimte van het voorgaande belastingjaar berekend en is er jaarruimte beschikbaar? Fijn! Maar waar begin je? Als je wil profiteren van de fiscale voordelen, heb je een speciale pensioenrekening nodig. Dit is een geblokkeerde rekening. Afhankelijk van het type rekening, kun je sparen of beleggen om aanvullend pensioen op te bouwen. Het kan soms verstandig zijn om van tevoren goed uit te rekenen wat het beste bedrag is om te storten. Dit komt door de opbouw van ons belastingstelsel. Zo kan het voordeel het ene jaar oplopen tot 35% van de inleg, het andere jaar kan het oplopen tot 53%. Dit kun je van tevoren nagaan door een doorrekening te maken. Uiteraard kunnen onze adviseurs dit ook voor je doen.

Het opgespaarde pensioen komt beschikbaar wanneer je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hiermee kun je een pensioeninkomen aankopen. Deze belastbare periodieke uitkeringen vormen een aanvullend pensioen naast de AOW en eventueel opgebouwd vermogen uit spaargeld of investeringen.

Onze pensioenadviseur (tevens financieel adviseur) helpt je met persoonlijk advies graag bij het opbouwen van een extra pensioenpotje voor later. Jij wil toch ook financiële rust, nu én in de toekomst?

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen