Zo haal je altijd winst uit je bedrijf
18 november 2020 
4 min. leestijd

Zo haal je altijd winst uit je bedrijf

Leestijd: 4 minuten

Je bent je bedrijf begonnen uit passie, je bent goed in wat je doet. Je klanten hebben dat allang door en je bedrijf draait goed. Toch blijft de winst achter. De omzet stijgt, maar de kosten lijken net zo snel mee te stijgen, waardoor er steeds minder overblijft voor jou.

Gelukkig heb je een boekhouder, maar daar wordt je ook niet veel wijzer van. Langzaam verlies je de grip op je cijfers. Elk kwartaal wordt je zenuwachtig als de kwartaalaangifte gedaan moet worden, want die grote rekening van de leverancier ligt er ook nog. Heb je wel genoeg geld op je rekening staan? Misschien had je beter nog even kunnen wachten met die investering van vorige week….

Als ondernemer wil je geen stress over geld. Je hebt wel iets anders aan je hoofd. Je bent een eigen bedrijf begonnen om vrij te zijn. Zorgen over geld beperken je in die vrijheid.

“Bij Excellent Finance begrijpen we wat jij als ondernemer wilt bereiken. We halen de kopzorgen weg en bezorgen je de financiële rust en vrijheid waar jij naar op zoek bent.“

Zelf verantwoordelijk voor je winst

Wacht jij ook elk jaar in spanning de jaarrekening af? Het moment waarop je ziet hoeveel winst je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Spring je een gat in de lucht, of valt het eigenlijk een beetje tegen?
De kans is groot dat je als ondernemer niet zoveel hebt met cijfers. Je bent zeker niet de enige. Je hebt niet voor niets een boekhouder in dienst genomen toch?

Lekker makkelijk om de verantwoordelijkheid van je cijfers bij je boekhouder te parkeren. Ben jij er van af, bestaat het even niet. Denk jij er zo over? Wij vinden dat je als ondernemer zelf de verantwoordelijkheid over je financiën moet nemen. Het is jouw bedrijf. Als het bedrijf op de fles gaat ben jij de klos! Focus op winst, dat is veel belangrijker dan omzet.

Winst uit bedrijf

Ook de financiële kant van je bedrijf is leuk

Als ondernemer zelf je boekhouding bijhouden kost je veel tijd, geld en energie. Daarnaast levert het je weinig voordelen op, omdat je er simpelweg te weinig van weet. Eindeloos cijfertjes in een systeem zetten, waarna er een onoverzichtelijk geheel ontstaat is ook niet motiverend.

Dit kan anders. Boekhouden kan ook op een leuke, praktische en toegankelijke manier inzicht geven in de financiële situatie binnen je bedrijf. En het leukste is, je maakt altijd winst!

Inzicht in je financiën laat je rust ervaren. Er staat altijd genoeg geld gereserveerd voor de Belastingdienst, je kosten én je eigen salaris. Daarbij maak je ook nog eens op elke betaling die je ontvangt winst. Door op deze manier met je financiën om te gaan zie je in één oogopslag hoe je bedrijf ervoor staat en kun je slimme keuzes maken.

Hoe staat jouw bedrijf er financieel voor?

Je bent goed in wat je doet, dus het liefst ben je daar de hele dag mee bezig. Na een afgeronde klus de factuur sturen voelt fijn, daar komen je inkomsten. Boekhouden zelf vind je maar saai. Het kost je vooral tijd. In die tijd kun je geen geld verdienen, dus kies je ervoor om je complete boekhouding uit te besteden.

Ondertussen werk je hard door. Je maakt een spectaculaire omzetstijging, maar wat blijkt? Onderaan de streep hou je minder winst over. Je hebt geen idee waar het aan ligt, frustrerend.
Grote kans dat met je omzetstijging ook de kosten meegestegen zijn. Waarschijnlijk zelfs harder dan de omzet. Resultaat is dat je minder overhoudt, dat was niet de bedoeling.

Zo krijg je grip op je winst

Heb jij ook altijd gedacht dat winst iets is wat overblijft, nadat alle kosten van je omzet zijn afgehaald? Dit is inderdaad wat je van de meeste boekhouders meekrijgt. Toch hoeft het niet zo te zijn. Jij kunt zelf meer grip krijgen op je winst door je mindset om te draaien. Alles wat aandacht krijgt groeit, dus leg je aandacht op de winst!

Een mooie manier om dit te doen is de Profit First methode. Hierbij werk je met verschillende potjes, met elk een eigen rekening. Alles wat je aan omzet binnen krijgt verdeel je netjes in vaste percentages over deze rekeningen. Zo weet je precies hoeveel geld je beschikbaar hebt.

Deze rekeningen kunnen er zo uitzien:

  • Ontvangstrekening: Hierop komt alle omzet binnen.
  • Belasting: Hierop zet je meteen een percentage belasting apart.
  • Winst: Zet van elk ontvangen bedrag een percentage opzij als winst.
  • Salaris: Hier zet je geld apart voor het salaris van jezelf en eventuele medewerkers.
  • Kosten: Je zet een vast percentage van de omzet opzij om kosten van te betalen. Zit er niet genoeg in deze pot? Denk dat goed na of je ergens op kunt bezuinigen.

Winst in bedrijf laten groeien

Zijn de kosten binnen je bedrijf te hoog?

Wanneer je op deze manier met je omzet omgaat, zie je al snel waar het mis gaat. Geef je structureel meer uit dan er binnenkomt? Tijd om hier iets aan te doen. Het kostenpotje vertelt je duidelijk dat je kosten te hoog zijn. Je zult dus kosten moeten schrappen. Kan dat niet, dan kun je er ook voor kiezen om de percentages anders te verdelen over de verschillende rekeningen. Dit kan betekenen dat je jezelf minder salaris uit gaat betalen, of voorlopig even minder apart zet als winst. Maar ook minder winst is nog steeds winst!

Deze simpele methode laat je veel bewuster keuzes maken, omdat je nu inzicht hebt in de verschillende geldstromen binnen je bedrijf. Je ziet in één oogopslag waar je geld heen gaat.

Altijd inzicht in de financiën van je bedrijf

In één oogopslag zien hoe je bedrijf er financieel voor staat en altijd de juiste keuzes maken, maar dan zonder zelf de boekhouding te doen. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dat kan, door je boekhouding en financiële administratie uit te besteden aan Excellent Finance. Wij maken boekhouden simpel.

“Ondernemen met het Excellent gevoel! Klinkt goed toch?!”

Nooit meer op zoek naar bonnen, facturen of andere belangrijke stukken. Altijd direct inzicht in je financiën. Zo voorkom je domme en onnodig dure beslissingen. Ontdek de voordelen van een overzichtelijk boekhouding en laat die winst maar komen!

Plan nu een kennismakingsgesprek als je meer winst wil realiseren.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.