Onterf de belastingdienst, beslis zelf over je vermogen
03 februari 2021 
3 min. leestijd

Onterf de belastingdienst, beslis zelf over je vermogen

Leestijd: 3 minuten

De belastingdienst onterven, dat klinkt goed toch? Het geld waar jij je hele leven hard voor gewerkt hebt wil je een goede bestemming geven na je overlijden. Het laatste wat je wilt is dat een groot deel van je vermogen naar de belastingdienst verdwijnt.

We kunnen ons voorstellen dat je niet graag nadenkt over je eigen dood. Een testament opstellen wordt dan ook vaak vooruitgeschoven. Zonde! Denk nu goed na over wat je met je vermogen wilt doen, nu je nog leeft én als je er straks niet meer bent. Dan kun je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk geld naar de belastingdienst gaat.

Er is niets zo frustrerend als erfbelasting moeten betalen over geld waarover al een keer belasting is betaald. Zorg er daarom tijdens je leven voor dat je invloed uitoefent over hoeveel belasting er later over je vermogen betaald moet worden. Er is meer mogelijk dan je denkt.

“Zorg dat je zuurverdiende geld goed terecht komt en bezorg jezelf financiële rust en vrijheid.”

Zo min mogelijk geld naar de belastingdienst

Niemand betaalt graag belasting. Dus hoe minder er naar de belastingdienst verdwijnt, hoe beter. Heb je een flink vermogen, dan is het slim om vast te leggen hoe je dit wilt verdelen na je overlijden. Doe je dit niet dan wordt de erfenis verdeeld volgens de wet. Dit betekent dat je complete nalatenschap in eerste instantie naar de geregistreerd partner of echtgenoot gaat.

Zijn er kinderen, dan hebben die alleen op papier recht op een deel van de erfenis. Pas als de langstlevende ouder overlijdt krijgen ze de erfenis in handen. Zijn er geen echtgenoot en kinderen? Dan komen de kleinkinderen in beeld. Zijn die er niet, dan gaat de erfenis naar de ouders, broers en zussen van de overledene. Zijn deze al overleden, dan schuift de erfenis door naar de neven en nichten. Bij gebrek hieraan schuift de erfenis verder door via grootouders, achterneven en nichten tot overgrootouders. Zijn er helemaal geen erfgenamen, dan erft de staat alles.

Als je een flinke erfenis te verdelen hebt, wil je dit liever niet bij één persoon terecht laten komen. Een partner of echtgenoot heeft een behoorlijke vrijstelling, maar daarna worden de vrijgestelde bedragen snel kleiner. Verdeel je vermogen daarom goed, zodat er zo min mogelijk naar de belastingdienst gaat. Waarschijnlijk geef je het veel liever aan een goed doel naar eigen keus.

Belastingdienst onterven door schenking

Tijdens je leven al erfbelasting besparen

Als je in je leven een flink vermogen hebt opgebouwd is het slim om tijdens je leven al belastingvrije schenkingen te doen. Op die manier verklein je het bedrag waarover erfbelasting betaald moet worden. Elk jaar weer mag je belastingvrij schenken. Je kunt op verschillende manieren schenken, waardoor je de erfbelasting en box 3 heffing kunt verlagen.

“Door slim met je geld om te gaan tijdens je leven kun je flink wat belasting besparen. Al dat geld wat niet naar de belastingdienst verdwijnt, daar kun je leuke dingen mee doen.”

Met persoonlijk financieel advies ben je overal op voorbereid

Goed en persoonlijk financieel advies voorkomt dat je domme of onnodig dure keuzes maakt. Natuurlijk mag je achterover zitten en genieten van je geld. Bedenk wel dat als je de zaken niet goed geregeld hebt, dit voor vervelende verrassingen kan zorgen. Stel dat er iets met jou gebeurt, hoe gaat het dan verder met je partner? De kans is aanwezig dat hij of zij in de financiële problemen komt doordat er erfbelasting moet worden betaald over vermogen dat vastzit in een dure woning.

Er is geen kant en klaar plan, iedereen heeft eigen specifieke wensen en een eigen financiële situatie. Daarom kijkt onze financieel adviseur naar jou specifieke situatie, want hoewel sommige situaties vergelijkbaar zijn is het nooit helemaal hetzelfde. Jouw financieel adviseur maakt een deskundige financiële analyse, want daar heb je echt wat aan.

Bij ons geen ingewikkeld vakjargon, we zeggen gewoon waar het op staat. Zo blijven zelfs de meest ingewikkelde financiële zaken begrijpelijk voor iedereen. Om jou het beste en eerlijkste advies te geven is Excellent Finance 100% onafhankelijk.

Wij denken graag met je mee en kijken naar de toekomst. Zo bouwen we samen een financiële toekomst waarin jij rust en vrijheid kunt ervaren. Wetend dat alles tot in detail geregeld is.

Blijf niet langere achterover zitten en maak vandaag nog een afspraak met de financieel adviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen