Nalatenschap: ik heb schulden en krijg een erfenis
15 oktober 2019 
3 min. leestijd

Nalatenschap: ik heb schulden en krijg een erfenis

Heb je schulden en krijg je een erfenis? Een nalatenschap accepteren betekent dat je alle goederen en het geld uit de erfenis krijgt, maar dat je ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden.
Maar hoe zit het als je zelf schulden hebt en een erfenis krijgt? Het is natuurlijk zonde als al het geld uit de erfenis op gaat aan de schuldeisers.

Het liefst zou je de erfenis verwerpen, om te voorkomen dat alles naar de schuldeisers gaat. Maar kan dat zomaar? En hoe werkt het als je zelf in de schuldsanering zit en een nalatenschap krijgt?

Een erfenis krijgen in de schuldsanering

De Nederlandse huishoudens met schulden neemt sterk toe. In 2014 worstelde al ruim een derde van alle huishoudens met betalingsachterstanden.
Wanneer je in de schuldsanering terechtkomt, beheert een bewindvoerder je vermogen. Komt er in die periode een erfenis vrij dan zal de bewindvoerder bepalen of deze wordt aanvaard, of niet. Het moment van overlijden wordt aangehouden als datum, om te bepalen of dit tijdens het schuldsaneringstraject valt.

Tijdens het schuldsaneringstraject heb je een ‘spontane informatieplicht’. Dat betekent dat je extra inkomsten en uitgaven altijd aan je bewindvoerder moet melden. Ook het ontvangen van een erfenis valt hieronder. Deze wordt toegevoegd aan de boedel en is daarmee bedoeld om je schuldeisers te betalen.

schulden en nalatenschap

De erfenis buiten de schuldsanering houden?

Het is niet toegestaan om de erfenis buiten de schuldsanering te houden. Door een erfenis niet te melden zet je een schone lei op het spel. Je bent verplicht een erfenis aan je bewindvoerder te melden. Doe je dit niet, dan kan de schuldsaneringsregeling en de schone lei, worden teruggedraaid. Schuldeisers kunnen dan alsnog een beroep doen op je erfenis.

De bewindvoerder beslist over wat er met de erfenis gebeurt en mag een erfenis alleen beneficiair aanvaarden. Dit om te voorkomen dat jouw schulden groter worden door eventuele schulden die met de erfenis meekomen. Zolang je in de schuldsanering zit heb jij geen enkele zeggenschap over wat er met de erfenis gebeurt. Je mag zelfs niet beslissen om de erfenis te verwerpen, zodat het nalatenschap bij jouw erfgenamen terechtkomt.

Is de erfenis positief dan zal de bewindvoerder deze aanvaarden en de opbrengsten toevoegen aan de boedelrekening. Zijn er meer schulden dan geld in de erfenis dan zal de bewindvoerder deze over het algemeen weigeren.

Je erfenis verwerpen door schulden?

Zit je (nog) niet in de schuldsanering en krijg je een erfenis? Het is niet slim om deze zomaar te verwerpen. Natuurlijk is het niet leuk om dit geld direct door te sluizen naar je schuldeisers, maar er zijn diverse wettelijke regels waar je rekening mee moet houden.

Het verwerpen van je erfenis zorgt ervoor dat deze doorgaat naar de volgende erfgenaam, maar dit kan juist nadelige gevolgen hebben voor jou. Want al verwerp je de erfenis, je schuldeisers kunnen hier nog steeds aanspraak op maken. Ze kunnen bij de rechter om vereffening vragen, zodat de schulden alsnog betaald worden. De schuldeisers gaan voor de erfgenamen, waardoor er misschien niets meer voor ze overblijft. Dat is een flinke teleurstelling.

En dat niet alleen. Je kunt door het verwerpen van een erfenis bij schulden je aanspraak op wettelijke schuldsanering verspelen, waardoor je in nog grotere problemen terecht kunt komen. Er wordt voor toelating gekeken naar de afgelopen 5 jaar. Heb je in die tijd een erfenis verworpen dan heb je schuldeisers benadeeld die je met dit geld had kunnen betalen.

schulden en erfenis

Al je schulden aflossen door een erfenis

Zodra de erfenis aanvaard wordt moeten hiermee eerst je schuldeisers betaald worden. Blijft er nog iets over dan is dit restant voor jou. Het zou natuurlijk fijn zijn als de erfenis zo groot is dat je in één keer van al je schulden af bent. Je kunt dan in overleg met je bewindvoerder de schuldsanering eerder laten eindigen. Als er na de aftrek van het salaris van de bewindvoerder nog geld over is dan is dit voor jou.

Geen schulden meer na een erfenis

Heb je een flinke erfenis ontvangen waarmee in één keer al je schulden afgelost zijn én je ook nog wat overhoudt? Ga goed met je geld om, om te voorkomen dat je opnieuw in de schulden terecht komt. Een goed financieel plan zorgt ervoor dat je financiën goed geregeld zijn en je niet meer uitgeeft dan je hebt. Daarnaast zorg je dat je geld gaat groeien en werkt voor jou, in plaats van andersom.

“In een belafspraak van 30 minuten met een van de financieel adviseurs van Excellent Finance weet je waar je staat.”

Een goed financieel plan biedt je financiële rust en vrijheid. Zodat jij je niet langer zorgen hoeft te maken over geld. Wij bieden je persoonlijke begeleiding, langs alle mijlpalen in je leven. Ons heldere stappenplan zorgt er voor dat je kunt genieten van financiële rust en vrijheid.

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een van onze financieel adviseurs en ontdek de mogelijkheden.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.