Nieuw huis kopen, krijg jij groen licht?
30 oktober 2019 
3 min. leestijd

Nieuw huis kopen, krijg jij groen licht?

Leestijd: 3 minuten

Wil je een nieuw huis kopen? Dat is tegenwoordig niet meer zo makkelijk als vroeger. Je zou zeggen dat de makelaars voor je in de rij staan. Ze willen toch allemaal huizen verkopen?
Maar voor nieuw te bouwen huizen blijkt dat toch vaak anders te gaan. De vraag is groot en het aanbod aan nieuwe huizen is beperkt. Zo waren er voor een nieuwbouw project in Amsterdam ruim duizend inschrijvers, voor 47 woningen.

Daarnaast moet je tegenwoordig aan allerlei criteria voldoen en ook gewoon wat geluk hebben om een nieuw huis te bemachtigen. Je krijgt niet automatisch groen licht als je een nieuw huis wilt kopen. De projectontwikkelaars dekken zich goed in en zonder goedgekeurd dossier kom je niet aan bod. Je zult eerst door een verplichte financiële scan moeten voor je in aanmerking komt.

Je financiën op orde hebben is natuurlijk nooit een slecht idee. Daar zijn wij het bij Excellent Finance helemaal mee eens. Wij gunnen iedereen financiële rust en vrijheid.

Financiële scan bij aankoop nieuw huis

Projectontwikkelaars houden in deze tijd een slag om de arm en willen zeker weten dat de koper de woning ook echt kan betalen. Een goed inzicht in de financiële situatie is daarbij onmisbaar. En daar komt de financiële scan om de hoek kijken. Hoe beter je uit de scan komt rollen, hoe groter de kans dat jij de woning toegewezen krijgt. Zo gaat het althans in veel gevallen. Want een ‘loting’ blijkt vaak ook te gaan tussen de meest geschikte kandidaten.

Wat houdt zo’n financiële scan nu eigenlijk in?

Het gaat er vooral om dat je financiële situatie in kaart wordt gebracht. Hoe verloopt je inkomen. Niet alleen nu, maar ook later als je met pensioen gaat. Wat zijn je uitgaven, je vermogen en welke leefstijl wil je nu en later aanhouden. Heb je plannen om eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken in de toekomst? Al deze keuzes zijn van invloed op de maandlasten die je kunt dragen en de daarbij behorende hypotheek.

Financiële scan nieuw huis kopen

Een hypotheek moet bij je passen en niet alleen nu. Ook in de toekomst moet je huis je financiële rust en vrijheid geven. Het is niet de bedoeling dat een huis een blok aan je been wordt, omdat je een veel te dure woning gekocht hebt.
Zo’n grote beslissing in je leven, zoals het aankopen van een huis, moet je weloverwogen nemen. De beste beslissingen maak je als je een goed inzicht hebt in je financiële mogelijkheden.

Even door de zure appel heen

Een financiële scan kan voelen als een inbreuk op je privacy. Er wordt je het hemd van het lijf gevraagd, omdat je verplicht allerlei formulieren met persoonlijke gegevens in moet vullen. En dat terwijl je nog niet eens weet of je het huis mag kopen.

De financiële scan hoort bij de voorselectie en zorgt ervoor dat alleen de serieus kopende kandidaten overblijven. Je kunt zeggen “het hoort erbij”, alles voor het goede doel. Je wilt tenslotte het huis van je dromen kopen.

Nieuw huis, passend bij je financiële situatie

Je bent helemaal enthousiast van een nieuwbouw project. Dat huis wil je hebben, hoe dan ook. Pas op dat je niet meegesleept wordt in je eigen enthousiasme. Want is dit huis wel haalbaar. Kun je het betalen en past het bij je plannen voor de toekomst.

Als je graag eerder wilt stoppen met werken of minder wilt gaan werken in de toekomst is het niet handig om een (te) duur huis aan te schaffen. De hoge maandlasten zullen je verplichten om langer door te werken dan je eigenlijk wilt.

Financiële situatie onder de loep, kopen nieuw huis

Je financiën in beeld

Door je eigen financiële situatie eens goed in kaart te brengen weet je wat er mogelijk is en wat bij je past. Hierdoor stap je makkelijker af op het huis waarvan je droomt, omdat je weet wat haalbaar is. Een actueel inzicht in je financiën zorgt ervoor dat je sneller grote stappen kunt zetten en betere beslissingen neemt.

Je kunt veel informatie online vinden. Allerlei handige rekentools bieden je de mogelijkheid om je strategie te bepalen voor je naar een makelaar stapt. Toch heb je dan nog niet het complete plaatje. Een ervaren adviseur kijkt, samen met jou, naar je complete financiële situatie. Waar kun je nog besparen, wat kan er beter en wat zijn de beste stappen om in de toekomst je doelen te behalen?

“Met de financiële planning van Excellent Finance heb je binnen 3 weken een compleet inzicht en overzicht van al je financiën. Dat geeft financiële rust en vrijheid.”

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de invloed van onvoorziene omstandigheden, zoals werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en zelfs vroegtijdig overlijden. Wat gebeurt er in deze situaties en hoe vang je dat zo goed mogelijk op? Extern en onafhankelijk advies geeft je een helder beeld en inzicht in de mogelijkheden.

Hoe sta jij er financieel voor?

Ben je benieuwd hoe jij er financieel voor staat? En hoe je slim omgaat met je financiën, zodat je in de toekomst je doelen kunt behalen? Wij kijken graag met je mee. Want financiële planning geeft je rust en vrijheid in de toekomst. Zorg dat al het harde werken je echt voldoening geeft en maak kennis met onze financieel adviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen