Hoe sta je er financieel voor?
28 november 2019 
3 min. leestijd

Hoe sta je er financieel voor?

Leestijd: 3 minuten

Weet je hoe je er financieel voor staat? Voor veel mensen een hele goede vraag. Qua financiën leven de meeste mensen in het hier en nu. Ze denken niet aan wat er met hun inkomen gebeurt na hun pensioen of welke risico’s ze lopen. De kans dat toekomstdromen werkelijkheid worden is een stuk kleiner, als je financieel niet goed voorbereid bent.

Met een goed financieel inzicht weet je hoe je er voor staat en wat je in de toekomst kunt verwachten. Zo kun je van tevoren inspelen op bepaalde gebeurtenissen, zoals eerder stoppen met werken, minder gaan werken of die lang gekoesterde dromen uit laten komen.

Financieel inzicht is niet alleen nodig als je een onderneming hebt. Ook als particulier is het slim om je financiën op orde te hebben en houden. Inzicht geeft je de mogelijkheid om tegenvallers en onverwachte wendingen in het leven goed op te vangen. Daardoor zul je financiële rust en vrijheid ervaren. En dat gunnen we je van harte.

Wat levert financieel inzicht je op?

Hoewel ongeveer de helft van de Nederlanders hun financiële situatie in 2019 goed tot zeer goed beoordelen, zijn de ontevredenheid en onzekerheid gestegen. Veel mensen geven aan het gevoel te hebben dat de controle over hun financiële situatie is afgenomen. Eén op de drie Nederlanders piekert dan ook regelmatig over hun financiën.

Vragen als ‘hoeveel heb ik te besteden na mijn pensioen?’ en ‘hoe kunnen mijn inkomen en vermogen zich ontwikkelen?’ worden vaak gesteld. Zolang hier geen antwoord op is, worden toekomstwensen op de lange baan geschoven. En dat is natuurlijk zonde.

Een goed financieel inzicht neemt veel vragen weg en laat je zien hoe je op de lange termijn je financiën de baas kunt worden. Ook onverwachte situaties worden meegenomen, zodat je weet hoe je deze op kunt vangen. In een financiële planning gaan wij altijd uit van drie hoofdscenario’s:

1. Een kort leven, door vroegtijdig overlijden
2. Een rot leven, door werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid
3. Een lang en gelukkig leven, zo eentje waar we allemaal op hopen

Financiële keuzes in je leven

Financieel inzicht, belangrijk voor iedereen

Financieel inzicht is belangrijk voor elke werknemer, Zzp’er en ondernemer. Want je werk, of je dit nu voor een baas doet of voor jezelf, bepaalt een groot deel van je leven en inkomen. Niet alleen cijfers en bedragen zijn belangrijk voor een solide rapport, ook je wensen en dromen komen aan bod.

Want je werkt niet voor niets. Je wilt bepaalde dingen bereiken in je leven en vaak is daar geld voor nodig. Een groter huis, minder gaan werken, een wereldreis, een tweede huis in het buitenland of eerder met pensioen. Het zijn allemaal doelen waar je naartoe moet werken en je financiën op af moet stemmen.

Maak gerust een lijst met vragen, doelen en dromen die je voor kunt leggen aan je financieel adviseur. Zo kom je goed voorbereid op gesprek.

Welke antwoorden geven financieel inzicht?

Een gedegen financieel inzicht laat je zien hoe je inkomen en vermogen zich kan ontwikkelen, als je er goed mee omgaat. Je kunt zien wat je na je pensionering te besteden hebt en of dit voldoende is voor het leven dat je voor ogen hebt. Zo niet, dan heb je nu nog de tijd er iets aan te doen.

Er wordt ook gekeken naar de risico’s en gevolgen van bijvoorbeeld het vroegtijdig overlijden van je partner of jezelf. Wat gebeurt er dan met je inkomen en woning. Hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk van je vermogen naar de belastingdienst verdwijnt. Allemaal dingen waar je nu al rekening mee kunt houden.

Ook grote uitgaven, zoals schenkingen, zorgkosten, studiekosten van de kinderen, reizen of een tweede huis worden vooraf gepland. Als het eenmaal zover is, hoef jij je geen zorgen te maken over geld.

Financieel inzicht biedt je een helder overzicht en meer zekerheid voor de toekomst. Dat geeft rust en houvast tijdens het nemen van moeilijke beslissingen. Je weet hoe je ervoor staat en welke ruimte en aandachtspunten er zijn. Daardoor heb je de vrijheid om weloverwogen beslissingen te nemen.

hulp bij financieel overzicht

Hulp bij het krijgen van financieel inzicht

Als het gaat over financiën kom er veel bij kijken. Onverwachte regeltjes in je hypotheek voorwaarden of de fiscus die plotseling langskomt, terwijl je die niet had verwacht. Ze kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien. Met een goed financieel inzicht ben je beter voorbereid op wat er komen gaat.

Wil je meer inzicht in je financiële situatie? Daar helpen we je graag mee. Lastige financiële keuzes, zowel op de lange als de korte termijn worden makkelijker met een helder inzicht in je geldzaken.

Wat financieel inzicht je echt oplevert?

• Rust en vrijheid
• Meer besparen
• Hoger rendement op je vermogen
• Niet alleen plannen maken, maar ook realiseren
• Bij verandering, snel inzicht
• Gefundeerde keuzes maken wordt makkelijk
• Ruimte om dromen te verwezenlijken

Ga ook voor financiële rust en vrijheid. Plan een vrijblijvende afspraak met onze financieel adviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.