Financiële mindset tijdens een scheiding?
09 september 2020 
4 min. leestijd

Financiële mindset tijdens een scheiding?

Leestijd: 4 minuten

Je financiële mindset is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt tijdens je scheiding. Toch is dit belangrijk als je een goed, nieuw begin wilt maken. Want na je scheiding wordt alles anders. Je gaat een compleet nieuw leven tegemoet. Waar je samen nog een duur huis met hoge hypotheek kon krijgen, moet je nu misschien genoegen nemen met een rijtjeshuis.

Een scheiding is emotioneel zwaar. De vaste grond wordt onder je voeten weggeslagen. Alle zekerheid verdwijnt. Dat brengt veel onrust met zich mee, zeker op financieel gebied. De juiste financiële mindset brengt je veel rust. Ook bij minder inkomsten en vermogen zorgt de juiste mindset voor financiële rust en vrijheid.

“Samen zorgen we ervoor dat uit elkaar gaan ook een mooi nieuw begin betekent, waarin financiële rust en vrijheid voorop staan.”

Hoe sta jij er financieel voor na je scheiding?

Het liefst denk je er nog even niet over na, maar hoe sta jij er financieel voor na je scheiding? Als je gaat scheiden heeft dit vaak grote financiële gevolgen. Het is daarom belangrijk dat de financiële zaken goed geregeld worden tijdens je scheiding. Dat is niet altijd even makkelijk, want geld is een onderwerp waar al snel een discussie over kan ontstaan.

Naast alle financiële zaken die jullie onderling moeten regelen, kost het scheiden zelf ook geld. Je bent kosten kwijt aan een advocaat of mediator en ook het indienen van de scheiding bij de rechtbank kost geld. Daar moet je allemaal rekening mee houden.

Na je scheiding zullen je inkomsten veranderen. Jullie leven niet langer van een gezamenlijk inkomen. Kan een van jullie in de huidige woning blijven wonen, of kunnen jullie beide niet alleen de hypotheek opbrengen en moet het huis verkocht worden? Heb je voldoende inkomen? Dan kan de hypotheek oversluiten een goed idee zijn.

Het is misschien nog ver weg, maar je scheiding heeft ook gevolgen voor je pensioen. Regel dit nu al goed, zodat je straks in financiële rust en vrijheid van je oude dag kunt genieten.
Hebben jullie samen kinderen, dan zal er nog veel meer geregeld moeten worden. Voor de kinderen moet alimentatie betaald worden. Ook partneralimentatie is iets waar je rekening mee moet houden, als je ex-partner niet voldoende inkomsten heeft om van te leven.

Alles bij elkaar zie je dat er heel wat gaat veranderen na je scheiding, op financieel gebied. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je er altijd slechter uit komt. Met de juiste financiële mindset en passend advies, maak jij een mooie nieuwe start in je leven. Op weg naar financiële rust en vrijheid!

Financiële rust na scheiding

Bewust omgaan met geld na je scheiding

Zeker als er tijdens je huwelijk geld in overvloed was, kan het even wennen zijn als deze zekerheid wegvalt. Je bent gewend aan een constante stroom van inkomsten, die er net zo hard weer uit gingen. Grote kans dat je totaal niet bezig was met geld, de noodzaak was er simpelweg niet.

Nu je alles alleen moet opknappen, is het belangrijk dat je weet wat er mogelijk is. Zo blijkt het nog best lastig om alleen een hypotheek af te sluiten, zelfs als je een goede baan hebt. Steek je kop niet in het zand en verdiep je in geld. Hoe ga je bewust om met het geld dat er binnenkomt? Daar is een bepaalde financiële mindset voor nodig.

Je kunt na je scheiding niet blijven leven zoals je daarvoor deed. Weten waar je aan toe bent, in deze onzekere tijden, geeft je veel rust en vrijheid. Hoeveel weet je bijvoorbeeld over sparen, beleggen en aflossen? Veel mensen weten niet wat er precies in de voorwaarden van hun hypotheek staat. Jij wel?

“Na je scheiding kom je in een nieuwe financiële realiteit, dat vraagt om een compleet andere mindset rondom geld en hypotheken. Wij geven je graag dat gevoel van financiële rust.“

Financiële rust na de scheiding

Hoe je er na je scheiding financieel voor staat, kan voor slapeloze nachten zorgen. Je hoort vaak genoeg dat ex-partners in de financiële problemen komen na de scheiding of veel moeite hebben om hun leven weer op te bouwen.
We gunnen jou een makkelijkere weg na je scheiding. Daarom voorzien we je graag van goed en persoonlijk advies. Zo krijg je duidelijkheid over de mogelijke financiële keuzes en de gevolgen. We kijken zowel naar je huidige situatie als naar de toekomst.

Natuurlijk kun je geen tien jaar in de toekomst kijken, maar je kunt er wel voor zorgen dat je overal op voorbereid bent. Als je weet welke risico’s je kunt verwachten, dan kun je hier goed op inspelen als het moment daar is. Dat geeft je rust en een goed gevoel, dat is belangrijk.

Niet iedereen kijkt hetzelfde naar financiële zaken. Vrienden en kennissen die in de situatie zitten, zoals jij voor je scheiding, zullen je wellicht een heel ander advies geven dan mensen die bewust met hun geld omgaan. Laat je dus adviseren door de juiste personen.

Financieel plan na scheiding

Kies jouw financiële toekomst na je scheiding

Op dit moment lijkt het alsof alle zekerheden je door de vingers glippen. Toch ben jij de enige die kan bepalen hoe jouw financiële toekomst eruit gaat zien na je scheiding. Ook met weinig kun je veel bereiken, zolang je een plan, focus en discipline hebt.

Zelfs met een klein bedrag per maand kun je beginnen het aflossen van je hypotheek of sparen. Doe dit meteen als je loon binnenkomt. Heb je extra inkomsten? Zet dit direct apart, dan mis je het ook niet. Je zult verbaasd zijn hoe goed het voelt om een financiële planning te hebben. Het geeft je financiële controle en rust.

Wil je dat je scheiding juridisch, financieel en fiscaal goed regelt wordt? Neem vrijblijvend contact met ons op, onze adviseur helpt je graag met persoonlijk en vakkundig scheidingsadvies.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen