Scheiding regelen: waar moet je beginnen?
19 januari 2020 
4 min. leestijd

Scheiding regelen: waar moet je beginnen?

Leestijd: 4 minuten

Er moet veel geregeld worden vanaf het moment dat je besluit niet samen verder te gaan. Belangrijke beslissingen nemen op zo’n emotioneel moment is alles behalve makkelijk. Er zullen duidelijke afspraken moeten worden gemaakt voor je toekomst. En dat terwijl je door een emotionele rollercoaster gaat. Emoties als teleurstelling, frustratie, woede en verdriet maken het je moeilijk.

De zaken tijdens een scheiding goed regelen is belangrijk. Je voorkomt hiermee problemen en financiële zorgen in de toekomst. Je huwelijk netjes afsluiten en alles regelen voor jezelf, je ex-partner en eventuele kinderen zal je rust bieden de komende tijd. Maar waar moet je beginnen?

Door stap voor stap de zaken af te handelen, voorkom je dat er belangrijke zaken vergeten worden. Wanneer alles goed geregeld is, kun je jouw leven opnieuw gaan opbouwen. Een leven waarin financiële rust en vrijheid een stevige basis vormen.

“Bij Excellent Finance geloven we dat financiële rust en vrijheid een positief effect hebben op je gezondheid, relaties en prestaties.”

Wat je moet regelen als je gaat scheiden

Als je hebt besloten dat je wilt scheiden, wil je het liefst zo snel mogelijk alles rond hebben. Toch is het verstandig om het regelen van de scheiding niet te overhaasten. Je kunt gemakkelijk spijt krijgen van snelle, ondoordachte beslissingen. Verkeerde beslissingen kunnen vervelende financiële zorgen tot gevolg hebben. Dat is wel het laatste wat je wilt.

In grote lijnen zijn er een aantal stappen die je doorloopt als je gaat scheiden. Om je een helder overzicht te geven, zetten we ze hier op een rij:

scheiding regelen, waar beginnen

Stap 1: De scheidingsmelding

Voor veel mensen is dit de moeilijkste stap. Je zult tegen je partner moeten vertellen dat je niet met hem of haar verder wilt. De scheidingsmelding is de eerste officiële stap, waarmee alles in werking gezet wordt.

Het is belangrijk dat je persoonlijk je partner op de hoogte brengt van je besluit. Doe dit op een rustig moment en geef je partner de ruimte om deze boodschap te laten bezinken. Spreek af wanneer jullie samen alles gaan regelen. Zo geef je ook je partner de tijd om zich hierop voor te bereiden. Het kan soms weken duren voor het bericht echt doordringt, zeker wanneer je beslissing als een verrassing komt.

Stap 2: Schakel hulp in voor je scheiding

Er komt veel kijken bij een scheiding. De juiste begeleiding biedt je rust en houvast. Een echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Een advocaat of mediator kan een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank.

Jullie kunnen ook samen een gemeenschappelijk verzoekschrift indienen. Hierbij hoort een convenant en ouderschapsplan. Alle afspraken die jullie samen hebben gemaakt, worden hierin vastgelegd. De rechter kijkt of deze afspraken niet in strijd zijn met de wet.

Is een van beide het niet eens met de scheiding of worden jullie het niet eens over de afspraken? Dan kunnen jullie allebei een eigen advocaat nemen. Dit is wel duurder, je kunt de kosten voor de advocaat niet delen. Ook duurt de scheiding langer, omdat je meer discussie krijgt over allerlei onderwerpen.

Een bemiddelaar of advocaat-mediator is vooral gericht op harmonie. Samen proberen jullie de scheiding zonder frustraties te laten verlopen. Er komen namelijk al genoeg emoties kijken bij een scheiding.

“Wij zorgen dat je scheiding juridisch, financieel en fiscaal goed geregeld wordt.”

Stap 3: Financieel plan bij scheiding

Als je gaat scheiden zal alles netjes verdeeld moeten worden. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken. Het gaat hierbij vooral over de financiën. Neem bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie en de verdeling van bezittingen en eventuele schulden. Maar ook verzekeringen, het huis, de hypotheek, testamenten en het pensioen komen aan bod.

Maak samen alvast een overzicht van de inventaris en dergelijke. Bespreek hoe jullie dit in de toekomst zien. Komen jullie hier samen uit, dan scheelt dit tijd bij de advocaat of mediator. Is overleg niet mogelijk, dan zal de advocaat of mediator hierbij helpen. Uiteindelijk worden alle afspraken vastgelegd in een scheidingsconvenant. Hier zal de rechter een beslissing over nemen.

Bij Excellent Finance begrijpen we dat er heel wat vragen opkomen in deze moeilijke tijd. Daarom staan we klaar met advies over alle belangrijke beslissingen, zoals de verdeling van goederen, het afdekken van risico’s, fiscale optimalisatie, de kosten en omgangsregeling voor eventuele kinderen.

Stap 4: Afspraken over de kinderen

Hebben jullie samen kinderen, dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Want ook als je gescheiden bent, hebben jullie beide een zorgplicht voor de kinderen. Het is belangrijk om samen vast te leggen hoe de zorg voor de kinderen er na jullie scheiding uit gaat zien. Waar gaan ze wonen, hoe gaat het in vakanties en hoe gaan jullie om met de kosten? Alle afspraken over zorg- en opvoedingstaken komen in het ouderschapsplan.

We helpen jullie graag bij het berekenen van kinderalimentatie, zodat hier later geen financiële problemen ontstaan.

scheiding regelen voor kinderen

Stap 5: Afhandelen scheidingsverzoek

Zodra alle afspraken duidelijk op papier staan, kan de scheiding worden afgehandeld bij de rechtbank. Zijn jullie het over bepaalde zaken niet eens, dan zal de rechter hier uitspraak over doen. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kun je in hoger beroep.

Wij helpen je bij het indienen van het scheidingsverzoek bij de rechtbank en de afwikkeling bij de notaris. Ook helpen we je met je inschrijving in de burgerlijke stand. Alles om jou zo veel mogelijk te ontzorgen in deze moeilijke tijd.

Als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden. De beschikking moet binnen zes maanden worden ingeschreven, anders verliest deze zijn kracht en blijven jullie getrouwd.

Stap 6: Alles tot in de puntjes geregeld

Jullie zijn nu definitief gescheiden, maar er moet nog van alles geregeld worden. Daarom bieden we bij Excellent Finance ook nazorg en begeleiding. We dienen het verzoek voor pensioenverevening, verdeling of conversie in. Ook doen we jouw belastingaangifte en wijzigen de voorlopige aanslag. En indien nodig vragen we uitkeringen voor je aan.

Daarnaast helpen we je met budgetbegeleiding. Nu je niet meer samen bent, ziet je leven er opeens heel anders uit. Alle kosten komen op jouw schouders. Om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt, geven we je advies en begeleiden we je naar een leven van financiële rust en vrijheid.

Via een vrijblijvend kennismakingsgesprek, bij ons op kantoor of bij je thuis, ontdek je wat Excellent Finance voor je kan betekenen en of wij de beste partij voor je zijn.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen