Ben jij financieel voorbereid op hoe je leven gaat lopen?
11 oktober 2019 
3 min. leestijd

Ben jij financieel voorbereid op hoe je leven gaat lopen?

We hopen natuurlijk allemaal op een lang en gelukkig leven, maar vaak loopt het anders dan we van tevoren denken. Je financiële wensen en verplichtingen kunnen veranderen. Je kunt een financiële meevaller hebben, maar ook opeens na jarenlange trouwe dienst op straat worden gezet. Een scheiding of vroegtijdig overlijden zijn gebeurtenissen die je financiële situatie flink in de war kunnen gooien.

Door vooraf goed over alle scenario’s na te denken ben je beter voorbereid. Zo kun je tegenvallers opvangen en meevallers zo investeren dat je er optimaal rendement uit haalt.
Al vroeg je wensen en ambities duidelijk hebben, helpt je om je doelen te bereiken.

“Met een financieel plan, gefocust op je doelen, bereik je financiële rust en vrijheid. Hoe je leven ook gaat lopen.”

Financieel plan, altijd goed voorbereid

Misschien denk je dat je niets hebt aan een financieel plan, want het leven loopt toch altijd anders. Maar juist daarom is het goed om een plan te hebben. Als je bij een van de Excellent Finance hypotheekadviseurs advies vraagt maken wij altijd een volledige financiële planning. Hierbij gaan we uit van 3 scenario’s:

1. Een kort leven

We willen er liever niet aan denken, maar het kan altijd gebeuren dat een van beide vroegtijdig komt te overlijden. Dit heeft grote gevolgen voor de financiële situatie. Niet alleen de kosten van de uitvaart, maar ook de hypotheek. Kunnen de nabestaanden wel in het huis blijven wonen?
Ook al is het geen leuk onderwerp, het is wel goed om erover na te denken.

2. Een rot leven

Je hebt nu een goede baan, een fijn huwelijk en een mooi huis. Maar stel dat je opeens (langdurig) werkeloos wordt of zelfs arbeidsongeschikt. Hoe ga je dat financieel opvangen? En stel dat jullie gaan scheiden, hoe is het dan met je vermogen gesteld?

3. Een lang en gelukkig leven

Daar hopen we natuurlijk allemaal op. Op een gezonde manier oud worden en lang leuke dingen kunnen blijven doen. Dat wensen we je ook van harte toe, maar heb je voldoende geld om te kunnen blijven doen wat je graag wilt? De AOW is geen vetpot. En hoe ouder je wordt, hoe meer geld je nodig hebt om comfortabel te blijven leven.

Je wilt in alle situaties goed voorbereid zijn en niet tegen vervelende verrassingen aanlopen, waardoor je financieel in de problemen komt. Het inzicht in wat er in elke situatie met je inkomen gaat gebeuren en hoeveel je onderaan de streep overhoudt om van te leven is van onschatbare waarde.

Waar is een financiële planning voor nodig?

Er zijn nog steeds veel mensen die geen financiële planning maken, maar als je geen zorgen wilt hebben over geld is het wel slim. Want wat heb je nodig om het leven te leiden dat je wilt, nu en later? Heb je erover nagedacht wat er financieel met je familie gebeurt als jou iets overkomt? En hoe ga je het financieel redden als je opeens zonder baan komt te zitten, of zelfs arbeidsongeschikt wordt?
Wellicht wil je minder gaan werken, zodat je meer bij je gezin kunt zijn of andere dingen kunt doen die je leuk vindt.

Ga je wel verstandig om met het inkomen dat je nu krijgt? Met een (bijna) negatieve spaarrente zijn er vast betere manieren om je spaargeld te laten groeien, maar weet jij welke?
En heb je geld apart staan voor als je kinderen later willen gaan studeren? Wanneer wil je met pensioen, of als je een eigen zaak hebt, wanneer verkoop of beëindig je de onderneming?

En zo zijn er nog veel meer vragen waar je gedurende je leven tegenaan loopt. Het leven kan altijd een onverwachte wending nemen, maar als je goed hebt nagedacht over alle mogelijke scenario’s hoef je niet bang te zijn dat je in de financiële problemen zult komen.

“Dat geeft financiële rust en vrijheid, dat willen we toch allemaal?”

De voordelen van een financiële planning

Een financiële planning geeft overzicht in wat je nodig hebt om je wensen en ambities te realiseren. Het laatste wat je wilt, is dat je later denkt “Had ik maar…”. Dat is natuurlijk doodzonde!
Door je financiële situatie in kaart te brengen en je toekomst te plannen kun je dromen die nu onbereikbaar lijken uit laten komen.

Een goed persoonlijk financieel plan laat de ontwikkelingen zien in je inkomen, uitgaven en vermogen. Dit overzicht helpt je risico’s te beheersen. De financiële wereld wordt steeds complexer en de overheid trekt zich steeds meer terug. Het is dus belangrijk dat je zelf je zaken goed op orde hebt.

De financieel adviseurs van Excellent Finance helpen je jouw persoonlijke omstandigheden in een persoonlijk plan te zetten. Daarbij houden ze rekening met allerlei scenario’s, zodat er geen ruimte overblijft voor onaangename verrassingen. Uiteraard kun je gedegen advisering rond fiscale, financiële en juridische onderwerpen verwachten.

Wat vind jij belangrijk?

• Wil je eerder stoppen met werken?
• Een riant pensioen?
• Op wereldreis gaan?
• Je kinderen helpen met hun studie?
• Je vermogen niet aan de belastingdienst kwijtraken?

Wat je wensen ook zijn, je kunt ze uit laten komen met een goede financiële planning. Wil je ook financiële rust?

Maak dan vandaag nog een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.