Je financiële DNA: hoe kijk jij naar geld?
16 juni 2020 
5 min. leestijd

Je financiële DNA: hoe kijk jij naar geld?

Je financiële DNA heeft alles te maken met hoe je met geld omgaat, hoe je aankijkt tegen beleggen, sparen en je pensioen. Ben je iemand die makkelijk in de financiële problemen kan komen, of denk je er juist heel goed over na? Als je weet welk financiële DNA je hebt, kun je betere beslissingen nemen.

“Het levert je financiële rust en vrijheid op, dat is onbetaalbaar…”

In Nederland zijn we niet gewend om over geld te praten. Wat we verdienen, daar hebben we het niet over. Hoe hoger de loonstrook, hoe groter het geheim lijkt het wel. Zo zijn we opgevoed, want in veel andere landen gaat het heel anders. Een gemiddelde Amerikaan steekt niet onder stoelen of banken wat hij elke maand binnenhaalt.

Hoe je met geld omgaat en hoe je ernaar kijkt, heeft alles te maken met je financiële DNA. Een groot deel hiervan krijg je mee vanuit je jeugd. Je kopieert letterlijk wat je ouders deden of zeiden. Toch gaat dit niet altijd op. Je kunt ook een hele eigen financiële persoonlijkheid ontwikkelen. Ontdek welk financiële DNA bij je past en doe hier je voordeel mee.

Wat is jouw financiële mindset?

Iedereen geeft op zijn eigen manier geld uit en heeft daar zijn eigen kijk op. Omdat er zo weinig over gesproken wordt, ziet iedereen zijn eigen manier als de juiste. Dit is ook vaak de reden dat, als er financiële problemen ontstaan, niet meteen aan de bel getrokken wordt. Er is een bepaalde schaamte. De emoties die bij geld komen kijken, daar praat je niet over.

In Nederland tenminste, in Amerika zijn er zelfs speciale therapeuten die je helpen bij financieel-emotionele ongemakken. Geld kan allerlei emoties losmaken. Financiële onzekerheid heeft een grote impact op je leven, relaties en gezondheid. Problemen met geld kunnen zorgen voor schaamte, spijt, woede en zelfs trauma’s. Je maakt ruzie met je partner over geld en kan je buren niet luchten of zien, omdat die geld zat lijken te hebben.

Financieel DNA: sparen of uitgeven?

Bij de ene lijkt het geld aan te komen waaien, terwijl het bij de ander continue door de vingers glipt. Hoe kan dat toch?
Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Toch blijkt dit voor veel mensen lastig te zijn en staan ze regelmatig rood, ook als ze een riant inkomen hebben. Wat is hier aan de hand? Komt het door een gebrek aan overzicht, laten ze zich verleiden door impulsaankopen of zit het in hun financiële DNA?

De financiële opvoeding heeft ook een grote invloed op hoe je later zelf met geld omgaat. Heb je van je ouders geleerd eerst te sparen voor je iets koopt, dan zul je dat later ook sneller doen. Was er vroeger vaak geld tekort, dan zal het moeilijker zijn om dit patroon te doorbreken en zelf anders met geld om te gaan.

Je persoonlijke kijk op de financiën

Overzicht krijgen op je financiën is vrij eenvoudig. Pak je bankafschriften erbij van de afgelopen twaalf maanden. Schrijf precies op wat er binnenkomt aan loon, toeslagen en ander extra’s. Daarna maak je een lijst met de vaste lasten, zoals de hypotheek of huur, verzekeringen en abonnementen. Houd ook rekening met de variabele lasten, zoals de boodschappen, kapper, kleding en benzine. Zet nog een deel opzij voor onvoorziene reparaties of grote uitgaven en je weet precies hoeveel je nog kunt besteden aan gadgets of vakanties.

Toch gaat het in veel huishoudens anders. Er is totaal geen overzicht op de financiën en daardoor duurt het altijd net iets te lang voor het salaris weer gestort wordt. Hoe je geld uitgeeft, wordt door verschillende factoren bepaald:
• Karakter
• Persoonlijkheid
• Financiële opvoeding uit je jeugd

In grote lijnen kunnen we vier verschillende financiële persoonlijkheden onderscheiden. Er zijn types die gemakkelijk geld uitgeven en sparen lastig vinden. Anderen houden graag de controle en hebben altijd geld achter de hand, voor het geval dat.
Vind jij status zo belangrijk dat je hier je laatste geld aan uitgeeft? Of spaar je eerst, zodat je niet in de financiële problemen komt als je iets koopt? Deze beslissingen hebben alles te maken met je financiële DNA.

Welk financiële DNA type past bij jou?

In grote lijnen zijn er vier financiële persoonlijkheden. Waarschijnlijk zul je jezelf in meerdere types herkennen. De meeste mensen zijn een combinatie van verschillende types.

Financieel DNA

Financiële DNA type 1: Trendsetter

Als trendsetter loop je een groter risico om in de financiële problemen te komen. Je geeft namelijk graag geld uit aan de nieuwste gadgets, de laatste trends en mode. Je vindt het moeilijk om weerstand te bieden tegen impulsaankopen.
Soms spaar je voor grotere uitgaven, maar koopt deze net zo makkelijk door geld te lenen of te kopen op afbetaling. Je hebt niet zoveel met geldzaken, maar kunt je daar wel zorgen over maken. Je wilt deze levensstijl aan kunnen houden, want geld maakt je gelukkig.

Financiële DNA type 2: Levensgenieter

Bij de levensgenieter ontbreekt het aan een goed overzicht. Je hebt vaak geen idee hoeveel er binnenkomt en uitgaat. Sparen zouden je best willen, maar meestal gaat het geld op aan andere dingen. Niet zozeer aan dure spullen of luxe producten, je vindt het gewoon erg leuk om met anderen leuke en gezellige dingen te doen.
Rood staan komt bij jou daarom regelmatig voor. Wil je aan je toekomst denken? Zorg dan voor een goed overzicht en leer sparen. Dan kun je in de toekomst je rekeningen blijven betalen. Dat zorgt voor financiële rust en vrijheid.

Financiële DNA test

Financiële DNA type 3: Toekomstplanner

De toekomstplanner vindt controle belangrijk. Je wil graag onafhankelijk zijn en weet daarom precies wat de inkomsten en uitgaven zijn. Zo weet je altijd wat je kunt uitgeven. Daarbij let je er ook op dat je niet te veel uitgeeft en spaart voor onvoorziene uitgaven.
Je zult niet zo snel in de financiële problemen komen, maar wat meer genieten mag zeker.

Financiële DNA type 4: Regelaar

Ben je een regelaar, dan ga je bewust met geld om, maar geniet er zelf weinig van. Luxe en dure spullen zijn voor jou niet belangrijk, je geeft liever geld aan goede doelen.
Je weet precies wat je inkomsten en uitgaven zijn, daarnaast spaar je graag. Je gaat weloverwogen met geld om, maar mag er ook best eens zelf van genieten.

Wil je ontdekken welk financiële DNA jij hebt? Excellent Finance gebruikt een Financiële DNA test of dit helder te krijgen. Je kunt deze test, t.w.v. € 127,-, kosteloos aanvragen.

Haal het maximale uit je geld

Geld kun je maar één keer uitgeven. Een goede balans tussen uitgeven en sparen geeft je de nodige rust. Je komt niet voor vervelende verrassingen te staan en kunt altijd je rekeningen betalen.
Nu je weet welke financiële persoonlijkheden bij je passen, weet je wat je valkuilen zijn. Maak hier gebruik van en haal het maximale uit je geld door slim te sparen en ook te genieten.

• Geef niet meer uit dat er binnenkomt;
• Voorkom rood staan, dit kost je geld;
• Koop alleen wat je echt nodig hebt;
• Leer je kinderen goed met geld om te gaan;
• Koop niet op afbetaling;
• Zorg voor een goed financieel overzicht.

Een goed financieel overzicht zorgt voor financiële rust en vrijheid en dat is waar Excellent Finance voor staat. Want financiële rust is goed voor je gezondheid, relaties en prestaties.
Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking, onze adviseurs helpen je graag met je financiële planning. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.