Wat is een recessie? En wat zijn de gevolgen voor mij?
28 oktober 2022 
3 min. leestijd

Wat is een recessie? En wat zijn de gevolgen voor mij?

Het woord recessie hangt als een donkere wolk boven ons hoofd. De ene roept dat we er al midden in zitten, de ander verwacht hem elk moment. Hoe dan ook gaan we met een recessie te maken krijgen. Het klinkt dreigend en de krantenkoppen schreeuwen om het hardst als het gaat om inflatie, energieprijzen, gastekorten en de arbeidsmarkt.  

Maar wat is een recessie nu eigenlijk en welke gevolgen heeft het voor jou? Moet je lijdzaam toezien of zijn er dingen die je zelf kunt doen om deze periode zo goed mogelijk door te komen? Eén ding weten we zeker. Tijdens een recessie komen veel mensen in de financiële problemen. Het is daarom ons dringend advies om je financiële situatie eens goed te bekijken.

“Financieel advies geeft je rust en zekerheid, vooral in tijden van een recessie.”

Wat betekent recessie?

Wat is een recessie nu precies? We spreken van een economische recessie als er minimaal 6 maanden een negatieve economische groei is. Dit wordt afgelezen aan het bruto binnenlands product (BBP). Is er een daling van de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland, dan spreken we van een krimpende economie.

We hebben vaker te maken gehad met een recessie. Gemiddeld zien we elke vijftien tot twintig jaar een grote financiële crisis voorbij komen. Tussendoor kunnen kleinere momentjes voor een tijdelijke dip zorgen.

Hoe ontstaat een recessie?

Een recessie kan op verschillende manieren ontstaan. Zo zagen we in 2008 dat door de bubbel op de huizenmarkt veel banken in de problemen kwamen. Dit liep uit op een economische en financiële crisis.

Een hoge spaarrente kan de oorzaak van een recessie zijn. Is sparen zo aantrekkelijk dat er minder geld wordt uitgegeven of geleend? Dan zullen bedrijven uiteindelijk minder gaan produceren en zelfs werknemers ontslaan.  

Vaak zien we aan de beurzen dat er iets gaat gebeuren. Een beurscrash wordt soms ten onrechte gezien als oorzaak van een recessie, terwijl het eerder een gevolg is. Daalt de waarde van aandelen in een bedrijf dan daalt ook de waarde van het bedrijf zelf. Investeerders zullen sneller geneigd zijn hun aandeel te verkopen, waardoor bedrijven in de problemen komen.

De economie draait op onze uitgaven. Hebben wij weinig vertrouwen in de economie dan zullen we minder geld uitgeven. Vooral grotere uitgaven worden uitgesteld. Daardoor gaat er minder geld om in de economie, wat tot een recessie kan leiden.  

Wat is recessie

Recessie 2022 of 2023?

Komt er een recessie in 2022 of 2023? Die kans is erg groot gezien de afgelopen jaren. Een recessie hoeft namelijk niet altijd aan de economie te liggen. Een heftige ontwrichting van het dagelijks leven kan op de lange termijn de economie schaden. Denk hierbij aan natuurrampen, oorlogen of… een pandemie.

Dat er een recessie in 2022 of 2023 komt, is dan ook niet ondenkbaar. Veel economen noemen het “een kwestie van tijd”. De grote onzekerheid in de wereld maakt het er niet beter op. We horen het ene na het andere bedrijf dat de productie afschaalt of zelfs helemaal stopt vanwege de hoge energieprijzen.

Recessie gevolgen

Als er dan toch een recessie komt, is het fijn om te weten wat de gevolgen hiervan zijn. Een recessie heeft een negatieve impact op de economie, dat mag duidelijk zijn. Hoe lang een recessie duurt is moeilijk te zeggen. Dit kan enkele kwartalen tot wel jaren achter elkaar zijn, maar hoe langer een recessie duurt, hoe groter de gevolgen. We zien vaak een stijgende werkloosheid, je hebt minder te besteden en de huizenprijzen kunnen dalen.

Anders dan bij de kredietcrisis in 2008 draait ons financiële systeem nu overuren. Na de coronacrisis is er een grote vraag naar spullen, waardoor er schaarste ontstaat. Grondstoffen en energie zijn moeilijk leverbaar, waardoor de prijzen stijgen. De inflatie die dit met zich meebrengt, wordt door de Centrale Bank bestreden met een hogere rente. Hierdoor zou de vraag moeten afnemen, maar het zorgt ook voor minder economische groei.

Tijdens een recessie zien we vaak de werkloosheid oplopen. Dat zal nu naar verwachting beperkt blijven door het personeelstekort. Daarnaast is de kans kleiner dat er veel huizen onder water komen te staan. De overheid heeft sinds 2013 maatregelen genomen om dit te voorkomen. Je mag als koper niet meer lenen dan de woning waard is en aflossingsvrij lenen wordt onaantrekkelijk gemaakt.

Recessie op komst, wat ga jij doen?

In economisch onzekere tijden voelt het logisch om de hand op de knip te houden. Belangrijke beslissingen, zoals het kopen van een woning, wordt uitgesteld. Toch kan het kopen van een woning juist nu interessant zijn door de afkoelende woningmarkt. Daarnaast zorgt de aankoop van een duurzame woning direct voor lagere maandlasten. Dat is met de astronomische energielasten op dit moment zeer interessant.

Hoe dan ook is het slim om jezelf voor te bereiden op de recessie. Niet alleen kom je meer ontspannen deze periode door, het maakt je ook financieel onafhankelijker.

Wil jij een financieel sterke basis?

Maak dan vrijblijvend kennis met onze adviseurs voor Excellent financieel advies.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.