Leestijd: 4 minuten
Een nieuwe baan kies je om erop vooruit te gaan. Tenminste, dat is vaak het plan. Een hoger loon is bijvoorbeeld een goede reden om je oude baan op te zeggen en bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Maar een nieuwe baan heeft meer financiële gevolgen dan je zou denken.
De meeste werknemers staan hier niet bij stil. Zeker de helft van de Nederlanders denkt dat er naast het salaris weinig financiële veranderingen zijn, als ze een nieuwe baan krijgen. Toch mag je deze financiële gevolgen niet onderschatten. Je kunt ze flink voelen in je portemonnee.
Het zou zonde zijn als de financiële rust en vrijheid waar je naar op zoek was, teniet worden gedaan door de financiële gevolgen van je nieuwe baan.
Welke financiële gevolgen kan een nieuwe baan hebben?
Krijg je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat er veranderingen plaatsvinden in je financiële situatie. In deze blog gaan we in op 5 financiële zaken die je niet over het hoofd mag zien:
- Pensioen
- Reiskosten
- Toeslagen
- Zorgverzekering
- Hypotheek
Ga er bij een nieuwe baan altijd vanuit dat er financiële zaken veranderen. Denk daarbij aan toeslagen, zorgverzekeringspremies, vergoedingen voor je reiskosten, voorwaarden van de leaseauto of de autoverzekering. Kijk dit altijd goed na.
Je loonstrookje bestaat uit verschillende onderdelen, denk aan een dertiende maand of eventuele bonussen. Al deze onderdelen kunnen gevolgen hebben voor je financiële situatie. Deze gevolgen kunnen positief of negatief uitvallen, dat verschilt per persoon. De financiële gevolgen van een nieuwe baan kunnen oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s.
Meer dan de helft van de werknemers vindt het moeilijk om deze gevolgen goed in kaart te brengen en hierover te onderhandelen. Soms gaat de keus voor een nieuwe baan verder dan alleen het salaris. Als jij je beter voelt in je nieuwe functie, kan dit meer waard zijn dan de terugval in je financiën. Al blijft het fijn dit van tevoren te weten, zodat je voorbereid bent op de financiële gevolgen.
Nieuwe baan en pensioen
Ga je er vanuit dat je automatisch pensioen opbouwt bij je werkgever? Dan kun je bedrogen uitkomen. Niet alle werkgevers hebben een pensioenregeling. Ben je hier zelf niet actief mee bezig? Dan riskeer je een pensioentekort.
Kom je er pas achter als je al bij je nieuwe werkgever bent begonnen? Dan zul je alsnog zelf actief met je pensioen aan de slag moeten. De kans bestaat dat je hierdoor, ondanks je hogere salaris, niet meer of zelfs minder bent gaan verdienen bij je nieuwe baan.
Veel werkgevers betalen de helft of meer van de pensioenpremie. De rest betaal je zelf. De premie is 10 tot 15% van je bruto jaarsalaris en kan daardoor hoog oplopen. Vraag daarom vooraf hoe de premie verdeeld wordt.
Heb je een partnerpensioen? Kijk dan goed hoe het pensioen bij je nieuwe werkgever geregeld is. Er wordt namelijk alleen aan de partner uitgekeerd als er premie is betaald tot het moment van overlijden. Stop je bij je nieuwe werkgever met premie betalen, dan krijgt je partner geen uitkering wanneer je komt te overlijden. Dit kun je voorkomen door een deel van je pensioen om te zetten in partnerpensioen, wanneer je overstapt naar een andere werkgever.
Reiskosten bij nieuwe werkgever
Hoe zijn de reiskosten geregeld bij je nieuwe werkgever? Het blijkt dat veel Nederlanders vergeten de reiskosten aan te kaarten in de onderhandelingen. Je werkgever is niet altijd verplicht de reiskosten te vergoeden. Woon je niet in dezelfde plaats? Kaart het dan zelf aan. Je kunt reiskostenvergoeding krijgen voor eigen vervoer of het openbaar vervoer. Kijk wat voor jou het voordeligst uitvalt.
Nieuwe baan? Check je toeslagen
Toeslagen worden nog weleens vergeten, zeker als er van baan gewisseld wordt. Toch is dit belangrijk, want de toeslagen zijn afhankelijk van je inkomen. Krijg je nu toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag? Maak dan een nieuwe berekening. Het kan goed zijn dat je nu recht hebt op meer of minder toeslag.
Vergeet daarom niet om je nieuwe inkomen zo snel mogelijk door te geven aan de belastingdienst. Doe je dit niet dan blijf je de toeslagen ontvangen, ook al heb je daar geen recht meer op. Je zult deze teveel ontvangen toeslagen vroeg of laat moeten terugbetalen aan de fiscus. Dat zijn geen leuke rekeningen.
Blijft je zorgverzekering hetzelfde bij je nieuwe baan?
Heb je bij je huidige werkgever een collectieve zorgverzekering afgesloten? Kijk dan of je deze verzekering kunt houden bij je nieuwe werkgever. Normaal gesproken mag je één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Biedt je nieuwe werkgever ook een collectieve verzekering aan? Dan mag je tussentijds overstappen naar deze verzekering. Zo niet, dan blijf je bij je huidige verzekering tot het volgende overstapmoment. Je maakt in die tijd geen gebruik meer van de voordelen die de collectieve zorgverzekering van je oude werkgever bood.
Nieuwe baan en hypotheek
Heb je net een nieuwe baan en wil je een hypotheek af gaan sluiten? Kijk goed hoe je loonstrook in elkaar steekt. Wat valt er precies onder je brutoloon? Hypotheekverstrekkers nemen namelijk niet alles mee in hun berekeningen.
Een 13e maand, vakantietoeslag en vaste onregelmatigheidstoeslag worden normaal gesproken wel meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Bij sommige werkgevers worden deze onderdelen op de loonstrook bij elkaar gepakt en weggeschreven onder de noemer ‘flexbudget’. Het kan daardoor gebeuren dat de bank dit niet als structureel inkomen ziet en niet meeneemt in de berekening. Je maximale hypotheek valt daardoor lager uit dan verwacht.
Nieuwe baan, goed geregeld
Wil je niet voor verrassingen komen te staan wanneer je aan een nieuwe baan begint? Zorg dan dat alles goed geregeld is. Een nieuwe baan zorgt voor veranderingen in je leven. Je krijgt nieuwe werkzaamheden, andere collega’s en een nieuwe werkplek.
Zijn je financiën goed geregeld, dan heb je de rust om alles op je af te laten komen en op je gemak te wennen aan je nieuwe baan. Onderschat daarom de financiële veranderingen bij een nieuwe baan niet. Wij vinden dat je baan je financiële rust en vrijheid moet geven. Voorkom vervelende verrassingen en laat je adviseren door een van onze financieel adviseurs.