Eerder stoppen met werken: hoeveel geld heb je nodig?
17 juli 2020 

Eerder stoppen met werken: hoeveel geld heb je nodig?

Eerder stoppen met werken, dat klinkt toch heerlijk?! In Nederland zijn we gewend om door te werken tot de pensioenleeftijd en dan te hopen dat we rond kunnen komen van een AOW en het via de baas opgebouwd pensioen. Heel veel zekerheid geeft dit niet. Je kunt er zelfs behoorlijk veel stress van krijgen. Berichten over pensioenen die lager uitvallen en de pensioenleeftijd die omhoog gaat. Je weet niet eens zeker wanneer je echt met pensioen kunt. Of kan het ook anders?

Vervroegd met pensioen kunnen

Ja, natuurlijk kan het anders. Jij bent nog steeds degene die bepaald hoe jouw leven gaat lopen. Je hoeft niet te wachten op de pensioenleeftijd om eerder te stoppen met werken. Je kunt zelf voor die financiële rust en vrijheid zorgen, zodat je kunt stoppen met werken op het moment dat jij dat wilt. En niet op het moment dat de overheid dat nodig vindt.

Denk je nu: Ja leuk, maar dat kan toch niet zomaar… Lees dan snel verder, want ook jij kunt financieel vrij worden en wij helpen je daar graag bij.

Eerder stoppen met werken? Dat doe je toch niet zomaar!

Waarom niet? Wie heeft bepaald dat jij door moet werken tot je 65, 67 of misschien wel 70 bent? Waarom bepaal je dit niet zelf? Ook als het gaat om werken en pensioen kun je zelf de regie in handen nemen. In Nederland is eerder stoppen met werken iets bijzonders. Er wordt veel over gesproken, vaak wat lacherig, maar er zijn maar weinig mensen die het ook echt doen. Het standaard beeld is; naar school, werken en met pensioen gaan als je ‘te oud bent om te werken’. Zonde toch?

Stel, je bent nu jong en net begonnen met werken. Of je werkt al een aantal jaar voor een baas. Zou je voor je 50e willen stoppen met werken? Als dit je doel is, ga er dan voor. Want het is echt mogelijk om voor jezelf die financiële rust en vrijheid te creëren. Als je dit idee deelt met anderen in je omgeving zul je vast op weerstand stuiten. Mensen vinden dat je een groot risico neemt door eerder te stoppen met werken. Wat nu als je geld op een gegeven moment op is?

Als je goed met je geld omgaat, hoef je hier niet bang voor te zijn. Een goede financiële planning laat je precies zien waar je op moet letten, waar de risico’s zitten en hoe je hiermee om kunt gaan.

eerder stoppen met werken, geld laten groeien

Hoeveel geld heb jij nodig om eerder te stoppen met werken?

Hoeveel geld jij precies nodig hebt om te stoppen met werken hangt helemaal af van je levensstandaard. Hoeveel geld heb je nu nodig om elke maand rond te komen? Kun je van €1000,- rondkomen? Dan heb je natuurlijk veel minder nodig dan wanneer je het net redt met €5000,-. In deze maandelijkse kosten zitten een aantal vaste lasten, maar daarnaast zul je ook diverse bedragen uitgeven aan uitjes, gadgets, vakanties en lekker uit eten of een terrasje pakken.

Hoe lager het bedrag dat jij maandelijks nodig hebt om van te leven, hoe minder je bij elkaar hoeft te sparen om eerder te stoppen met werken. Zorg dat je inzichtelijk krijgt hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken en toch zonder financiële stress kunt leven.

Vaste lasten verlagen helpt je om eerder te stoppen met werken

Je vaste lasten verlagen is de eerste stap. Want hoe lager je maandlasten, hoe makkelijker het wordt om financieel onafhankelijk te worden en eerder te stoppen met werken.

1. Besparen op je hypotheeklasten

Kijk eens goed hoeveel je elke maand weer kwijt bent en waar dat geld naartoe gaat. Een groot deel van je inkomsten gaat waarschijnlijk naar je hypotheek. Kunnen deze lasten lager? Is het langer dan drie jaar geleden dat er naar je hypotheek gekeken is? Dan is de kans groot dat het goedkoper kan. De hypotheekrente staat historisch laag. Maak daar gebruik van en laat je adviseren over het eventueel oversluiten van je hypotheek. Daarnaast kun je beginnen met extra aflossen. Elk bedrag dat je maandelijks of per jaar extra aflost, zorgt voor een lagere hypotheek. En bedenk: over het bedrag dat jij extra aflost hoef je nooit meer rente te betalen. Over een looptijd van 10 jaar gaat dat om serieus geld.

2. Besparen op overige vaste lasten

Misschien geef je elke maand geld uit aan abonnementen waar je weinig tot geen gebruik van maakt. Kijk ook je verzekeringen na. Zeg dubbele verzekeringen op en kijk of andere verzekeringen slimmer kunnen worden afgesloten. Vaak kun je een kleine collectiviteitskorting via je werkgever krijgen, waardoor je kunt besparen op je zorgverzekering. Ook zijn de autoverzekeringen met “Veilig Rijden” opties een interessante optie om naar te kijken. Door veilig te rijden, kun je korting krijgen op je premie. Het vergelijken van verzekeringen is altijd een aanrader. Vraag altijd je schadevrije jaren op, zodat je kunt kijken of je ergens anders goedkoper uit bent.

Zet al het geld dat je elke maand kunt besparen op een spaarrekening. Hoe meer je kunt sparen, hoe beter. Besparen kun je natuurlijk op allerlei manieren doen. Voor sommige dingen is eerst een investering nodig. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen of woningisolatie. Na een aantal jaar heb je de investering terug en kun je gaan genieten van fors lagere maandlasten. Door op deze manier overbodige kosten te elimineren heb je steeds minder nodig om rond te komen. Je hebt dus ook minder geld nodig om eerder te stoppen met werken.

Wanneer kun jij stoppen met werken?

Als je weet hoeveel je nodig hebt om elke maand rond te komen, ga je je levensverwachting inschatten. Stel dat je wilt stoppen met werken op je 50e en je denk de 90 jaar wel te halen, dan zul je 40 jaar aan inkomen moeten verzamelen.

Wanneer je echt kunt stoppen met werken is helemaal afhankelijk van je wensen en leven zoals het nu is.

  • Wanneer kun jij je hypotheek afbetaald hebben?
  • Wil je straks meer gaan reizen als je niet meer werkt?
  • Komen er nog kosten aan, bijvoorbeeld voor een studerend kind?
  • Verwacht je extra inkomsten, zoals een erfenis?

Sparen om eerder te stoppen met werken

Stoppen met werken? Laat je geld voor je werken

Naast je levensverwachting moet je ook rekening houden met inflatie. Dit houdt in dat alles steeds duurder wordt. Een brood kost nu €1 en kan over een aantal jaar zomaar €1,50 kosten. Laat daarom je geld voor je werken. Op een spaarrekening levert het weinig tot niets op. Het kost je inmiddels namelijk al geld om je geld op een spaarrekening te laten staan. Dan kun je het beter beleggen. Ook als voorzichtige belegger kun je mooie rendementen behalen. Zo groeit je vermogen langzaam maar gestaag. Als je eenmaal geld hebt, is het makkelijker om geld te ‘maken’.

Je kunt zelf beleggen of kiezen voor beheerd beleggen, waarbij professionals het geld voor je beleggen. Let op: je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Zorg daarom voor een goede strategie voor de lange termijn. Indexfondsen groeien mee met de markt. En bij een aantal indexfondsen wordt ook elk kwartaal dividend uitgekeerd.

Wil jij ook eerder stoppen met werken?

In grote lijnen draait het om flink sparen, de vaste lasten zo laag mogelijk krijgen, snel aflossen en je geld voor je laten werken. Werken kan nog zo leuk zijn, je weet vast nog leukere dingen te verzinnen die je met je tijd kunt doen.

Droom jij van financiële rust en vrijheid? Neem dan contact op met de financieel adviseurs van Excellent Finance. Wij begrijpen precies waar je naartoe wilt en zullen je stap voor stap helpen om je doel te bereiken.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down