arrow_drop_up arrow_drop_down
17 juli 2020 

Hoeveel geld heb jij nodig om eerder te stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken, dat klinkt goed toch? In Nederland zijn we gewend om door te werken tot de pensioenleeftijd en dan te hopen dat we rond kunnen komen van een AOW en het via de baas opgebouwd pensioen. Heel veel zekerheid geeft dit niet. Je kunt er zelfs behoorlijk veel stress van krijgen. Berichten over pensioenen die lager uitvallen en de pensioenleeftijd die omhoog gaat. Je weet niet eens zeker wanneer je echt met pensioen kunt. Of kan het ook anders?

Ja, natuurlijk kan het anders. Jij bent nog steeds degene die bepaald hoe jouw leven gaat lopen. Je hoeft niet te wachten op de pensioenleeftijd om te stoppen met werken. Je kunt zelf voor die financiële rust en vrijheid zorgen, zodat je kunt stoppen op het moment dat jij dat wilt.

Denk je nu: Ja leuk, maar dat kan toch niet zomaar… Lees dan snel verder, want ook jij kunt financieel vrij worden en wij helpen je daar graag bij.

Eerder stoppen met werken? Dat doe je toch niet zomaar!

Waarom niet?

Wie heeft bepaald dat jij door moet werken tot je 65, 67 of misschien wel 70 bent? Waarom bepaal je dit niet zelf? Ook als het gaat om werken en pensioen kun je zelf de regie in handen nemen.

In Nederland is eerder stoppen met werken iets bijzonders, lijkt het. Er wordt veel over gesproken, vaak wat lacherig, maar er zijn maar weinig mensen die het ook echt doen. Het standaard beeld is; naar school, werken en met pensioen gaan als je ‘te oud bent om te werken’. Zonde toch?

Stel, je bent nu jong en net begonnen met werken. Of je werkt al een aantal jaren voor een baas. Zou je dan niet bijvoorbeeld voor je 50e willen stoppen met werken? Als dit je doel is, ga er dan voor. Want het is echt mogelijk om voor jezelf die financiële rust en vrijheid te creëren.

Als je dit idee deelt met anderen in je omgeving zul je vast op weerstand stuiten. Mensen vinden dat je een groot risico neemt door eerder te stoppen met werken. Wat nu als je geld op een gegeven moment op is?
Als je goed met je geld omgaat hoef je hier niet bang voor te zijn. Een goede financiële planning laat je precies zien waar je op moet letten, waar de risico’s zitten en hoe je hiermee om kunt gaan.

eerder stoppen met werken, geld laten groeien

Hoeveel geld heb jij nodig elke maand?

Hoeveel geld jij precies nodig hebt om te stoppen met werken hangt helemaal af van je levensstandaard. Hoeveel geld heb je nu nodig om elke maand rond te komen? Kun je van € 1000,- rondkomen? Dan heb je natuurlijk veel minder nodig dan wanneer je het net redt met € 5000,-.

In deze maandelijkse kosten zitten een aantal vaste lasten, maar daarnaast zul je ook diverse bedragen uitgeven aan uitjes, gadgets, vakanties en lekker uit eten of een terrasje pakken.

Hoe lager het bedrag wat jij maandelijks nodig hebt om van te leven, hoe minder je bij elkaar hoeft te sparen om eerder te stoppen met werken.

Vaste lasten verlagen helpt je eerder stoppen met werken

Je vaste lasten verlagen is de eerste stap. Kijk eens goed hoeveel je elke maand weer kwijt bent en waar dat geld naartoe gaat. Een groot deel van je inkomsten gaat waarschijnlijk naar je hypotheek. Kunnen deze lasten lager?
Is het langer dan drie jaar geleden dat er naar je hypotheek gekeken is? Dan is de kans groot dat het goedkoper kan. De hypotheekrente staat historisch laag, maak daar gebruik van en laat je adviseren over het oversluiten van je hypotheek.

Misschien geef je elke maand geld uit aan abonnementen waar je geen gebruik van maakt of die overbodig zijn. Kijk ook je verzekeringen na. Zeg dubbele verzekeringen op en kijk of andere verzekeringen slimmer kunnen worden afgesloten.
Zet al het geld dat je elke maand kunt besparen op een spaarrekening. Hoe meer je kunt sparen, hoe beter. Van dit geld kun je ook versneld je hypotheek inlossen. Stel je eens voor hoeveel geld je overhoudt als je geen hypotheek meer hoeft te betalen.

Besparen kun je natuurlijk op allerlei manieren doen. Voor sommige dingen is eerst een investering nodig. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen of woningisolatie. Na een aantal jaar heb je de investering terug en kun je gaan genieten van fors lagere maandlasten.

Door op deze manier overbodige kosten te elimineren heb je steeds minder nodig om rond te komen. Je hebt dus ook minder geld nodig om eerder te stoppen met werken.

Wanneer kun jij stoppen met werken?

Als je weet hoeveel je nodig hebt om elke maand rond te komen ga je je levensverwachting inschatten. Stel dat je wilt stoppen met werken op je 50e en je denk de 90 jaar wel te halen, dan zul je 40 jaar aan inkomen moeten verzamelen.

Wanneer je echt kunt stoppen met werken is helemaal afhankelijk van je wensen en leven zoals het nu is.
• Wanneer kun jij je hypotheek afbetaald hebben?
• Wil je straks meer gaan reizen als je niet meer werkt?
• Komen er nog kosten aan, bijvoorbeeld voor een studerend kind?
• Verwacht je extra inkomsten, zoals een erfenis?

Sparen om eerder te stoppen met werken

Stoppen met werken? Laat je geld voor je werken

Uiteraard moet je er ook rekening mee houden dat alles steeds duurder wordt. Laat daarom je geld voor je werken. Op een spaarrekening levert het weinig tot niets op. Er komt misschien zelfs een moment dat je voor spaargeld moet gaan betalen.

Dan kun je het beter beleggen. Ook als voorzichtige belegger kun je mooie rendementen behalen. Zo groeit je vermogen langzaam maar gestaag. Als je eenmaal geld hebt, is het makkelijker om geld te ‘maken’.

Wil jij ook eerder stoppen met werken?

In grote lijnen draait het om flink sparen, de vaste lasten zo laag mogelijk krijgen, snel aflossen en je geld voor je laten werken. Werken kan nog zo leuk zijn, je weet vast nog leukere dingen te verzinnen die je met je tijd kunt doen.

Droom jij van financiële rust en vrijheid? Neem dan contact op met de financieel adviseurs van Excellent Finance. Wij begrijpen precies waar je naartoe wilt en zullen je stap voor stap helpen om je doel te bereiken.

Reactie plaatsen

Deze website gebruikt cookies