Hypotheek oversluiten: wanneer is dat verstandig?
27 februari 2020 
4 min. leestijd

Hypotheek oversluiten: wanneer is dat verstandig?

Leestijd: 4 minuten

Steeds meer huizenbezitters kiezen ervoor om hun hypotheek over te sluiten en te profiteren van de historisch lage rente. En gelijk hebben ze. Je kunt tot wel duizenden euro’s per jaar besparen, door te kiezen voor een hypotheek met een lagere rente.

Hoe weet je wanneer het voor jou verstandig is om je hypotheek over te sluiten? Je wilt rustig in je huis kunnen wonen, zonder financiële stress. Je maandlasten moeten ook nog de nodige financiële vrijheid bieden. Hoe kan het oversluiten van je hypotheek daaraan bijdragen?

Waarom nu je hypotheek oversluiten?

Voor veel Nederlandse huizenbezitters is de aanhoudend lage rente de reden om hun hypotheek over te sluiten. Niet gek, want je profiteert op die manier meteen van lagere woonlasten. Dit biedt je meteen meer financiële rust en vrijheid in je dagelijks leven.

In 2019 groeide het aantal overgesloten hypotheken met bijna 30%. Deze trend zal waarschijnlijk ook in 2020 doorzetten, aangezien de gunstige rente nog wel even blijft. Om zo lang mogelijk te profiteren van de historisch lage rente kiezen steeds meer Nederlanders ervoor de rentevast periode bijvoorbeeld 30 jaar te laten lopen. Dit percentage is het afgelopen jaar gestegen van 9 naar 24 procent.

Aan het begin van 2019 was de rente al laag en die is in de loop van het jaar alleen maar verder gedaald. Daardoor blijft oversluiten populair. Ook in 2020 voorzien de experts dat de rente laag blijft, waardoor oversluiten nog steeds de moeite waard is.

Stel dat je honderden euro’s kunt besparen op je maandlasten. Hoeveel financiële vrijheid zou je dat geven? Denk je eens in wat je kunt doen met al het geld dat je kunt besparen op je hypotheekkosten. Ga je er lekker van op vakantie? Of ga je sparen, zodat je eerder kunt stoppen met werken?

“Betaal je meer dan 2% rente op je hypotheek? Grote kans dat je tot wel duizenden euro’s per jaar kunt besparen!”

Is je hypotheek langer dan 3 jaar geleden afgesloten? Oversluiten loont!

Je woont nog niet zo heel lang in jullie nieuwe huis. Dan zal oversluiten geen zin hebben. Dit denken veel woningbezitters. Voor je gevoel heb je net de hypotheek geregeld, dan zal je nu toch geen betere deal kunnen krijgen?

Toch blijkt dat hypotheken die langer dan drie jaar geleden zijn afgesloten vaak beter kunnen. Zelfs in 91% van de gevallen kan er worden overgestapt naar een lagere rente. Dat brengt een flinke besparing met zich mee. Die je, ondanks de oversluitkosten, direct terugziet in de lagere maandlasten.

Wat drie jaar geleden een geweldige deal leek, is nu een ‘dure’ hypotheek. Want als je op dit moment meer dan 2% rente betaalt over je hypotheek ben je duur uit. Oversluiten naar een lagere rente levert je tot wel duizenden euro’s per jaar op.

hypotheek oversluiten loont

Loopt je hypotheekrente af tussen nu en 3 jaar? Nu al oversluiten

Je hypotheek oversluiten klinkt interessant, maar die boeterente schrikt je af. Zeker als je rentevast periode nog even duurt, kan de boeterente hoog oplopen. Dit kan zó hoog zijn dat de kosten om je hypotheek over te sluiten, hoger zijn dan het rentevoordeel. Daar schiet je niets mee op.

Maar als je rentevast periode tussen nu en drie jaar afloopt, wordt het een heel ander verhaal. De geldverstrekker mag namelijk geen hogere vergoeding vragen dan het werkelijk geleden financiële nadeel. Er mag dus geen standaard percentage of minimum-bedrag als boeterente worden berekend. Daardoor kan de boeterente meevallen als de looptijd van je rentevast periode ten einde loopt. Ben je al aan het einde van je rentevast periode? Dan betaal je helemaal geen boeterente.

Welke rentevast periode kies je bij oversluiten?

Huizen bezitters wilden zich eerst maar voor een paar jaar vastleggen bij hoge rentestanden. Maar nu zien we een massale verschuiving naar langlopende rentevast periodes. Dit komt omdat de rentes historisch laag staan.

Bijna de helft van de huizenkopers en oversluiters kiest nu voor een rentevast periode van 20 jaar. Dat was vijf jaar geleden maar een kwart. Ook de 30 jaars-rente is populairder geworden. Bijna een kwart van de huizenkopers koos deze optie.

Door de grote concurrentie op de hypothekenmarkt liggen de rentepercentages dichter bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat bijna drie op de vier huizenkopers hun rente voor 20 tot 30 jaar vastleggen. Ze kiezen voor stabiele maandlasten over een langere periode. Dit biedt financiële rust.

hypotheek oversluiten en verhogen

Oversluiten en hypotheek verhogen

Ben je van plan je woning te gaan verbouwen of wil je investeren in energiebesparende maatregelen? Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen. De extra lage rente en eventuele overwaarde kunnen je de mogelijkheid bieden extra te financieren. Zo kun je een deel van de hypotheek gebruiken voor het verbouwen en/of verduurzamen van je woning.

In veel gevallen kiezen huizenbezitters ervoor om niet te verhuizen. Zeker als ze een woning zoeken op een locatie waar de woningmarkt oververhit is geraakt. De huidige woning verbouwen biedt dan meer, financieel aantrekkelijke mogelijkheden.

Verstandig je hypotheek oversluiten?

Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten? Daar kom je alleen achter na een uitgebreide berekening. Het is belangrijk om naar de gehele looptijd van de hypotheek te kijken. Alleen dan kun je een eerlijke vergelijking maken. Allerlei financiële en fiscale factoren spelen een rol in de uiteindelijke besparing. Deze wil je allemaal meenemen in je beslissing.

De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance weten precies waar je op moet letten en kunnen je daardoor goed advies geven. Zo weet je precies of oversluiten in jouw situatie verstandig is, of niet. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen