Wanneer was je laatste hypotheek APK?
13 februari 2020 
4 min. leestijd

Wanneer was je laatste hypotheek APK?

Wanneer heb jij je hypotheek voor het laatst goed na laten kijken? Veel huizenbezitters sluiten een hypotheek af bij de aankoop van een woning, om er daarna niet meer naar om te kijken. Zonde, want je kunt flink besparen op je maandlasten. Zeker als je huidige hypotheek langer dan drie jaar geleden is afgesloten.

Veel hypotheken kunnen beter geregeld worden, tegen lagere kosten. Regelmatig een hypotheek APK uitvoeren kan je geld opleveren. Zeker nu de rente zo laag staat. Je hypotheek oversluiten levert je lagere maandlasten op en vaak ook betere voorwaarden.

Gun jezelf die financiële rust en vrijheid, laat je hypotheek regelmatig nakijken.

Profiteer van de laagste hypotheekrente sinds 400 jaar

Ja, je leest het goed. De hypotheekrente is in 400 jaar niet zo laag geweest. Alle reden om je huidige hypotheek eens goed onder de loep te nemen. Grote kans dat je goedkoper uit bent als je jouw hypotheek over laat sluiten.

De hypotheekrente wordt bepaald door de ontwikkelingen in de economie. We hebben een periode van economische crisis meegemaakt. Dit is nog te merken aan de lage inflatie. Banken en beleggers reageren op de economie en de bijbehorende cijfers.

De Europese Centrale Bank stimuleert de economie door geld lenen en uitgeven aantrekkelijker te maken. Dit doen ze door de rente laag te houden. Aan de andere kant wordt sparen onaantrekkelijk gemaakt door historisch lage spaarrentes. Beleggers gaan voor veiligheid en kiezen beleggingen met weinig risico’s. Daardoor zijn de rente op de geldmarkt en kapitaalmarkt beide laag, wat een belangrijke graadmeter is voor de hypotheekrente.

hypotheek apk bespreken

Hypotheek APK: goedgekeurd

Als je rentevast periode bijna afloopt, of je wilt een nieuw huis kopen, is het logisch dat je hypotheek opnieuw nagekeken wordt. Oversluiten is dan vaak financieel aantrekkelijk. Maar een tussentijdse hypotheek-check laat zien dat ook andere momenten geschikt zijn voor het oversluiten van je hypotheek.

Is je huidige hypotheek langer dan drie jaar geleden afgesloten? Hoogste tijd om te kijken of je maandlasten omlaag kunnen. Met de historisch lage rente is de kans groot dat de rente op je huidige hypotheek hoger is. Door te profiteren van deze lage rentes breng je direct je maandlasten omlaag.

Goede momenten voor een hypotheek APK:

  • Het einde van je rentevast periode komt in zicht. Dit is het moment om je hypotheek over te sluiten. Vind je een hypotheek met gunstigere rente en voorwaarden, dan kun je in deze periode vaak boetevrij oversluiten. Dat levert je veel voordelen op.
  • Plannen om je woning te verbouwen? Een goed moment om naar je hypotheek te kijken. In plaats van geld lenen voor de verbouwing, kun je overwegen deze kosten mee te financieren in de hypotheek.
  • Elke verandering in je persoonlijke situatie is een reden om je hypotheek te bekijken. Past deze nog wel bij je huidige situatie en toekomstplannen? Een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of een erfenis kan van invloed zijn op je wensen en doelen in het leven. Zorg dat je hypotheek altijd aansluit bij je wensen en doelen, zodat het je financiële rust en vrijheid oplevert.
  • De huizenprijzen stijgen. Heb je overwaarde? Dan kun je meestal een hypotheek krijgen met een lagere hypotheekrente. Daarmee bespaar je veel geld.

hypotheek apk afgekeurd

Hypotheek APK: afgekeurd

Ondanks alle positieve verhalen is het oversluiten van je hypotheek niet altijd voordeliger. Het is daarom slim om je goed te laten informeren, voor je deze stap neemt. Het is zonde als je achteraf duurder uitkomt of de kosten van het oversluiten hoger zijn dan je besparing.

Er zijn diverse rekentools waarmee je kunt berekenen of oversluiten voor jou een besparing op kan leveren. Deze tools maken een vergelijking van je huidige hoge rente en je nieuwe lage rente. Waar ze niet vanuit gaan, is de aanbieding die je bank doet aan het einde van de rentevast periode. Reken jezelf niet rijk en maak verschillende berekeningen, om tot een eerlijke vergelijking te komen.

Het is belangrijk om bij de berekening te kijken naar alle kosten over de gehele looptijd van de hypotheek. Bij Excellent Finance houden we daar rekening mee. Je wilt niet alleen nu de goedkoopste hypotheek, maar ook in de toekomst.

Weet wat je gaat besparen bij oversluiten

Je hypotheek oversluiten naar een lagere rente zorgt voor lagere maandlasten, dat is mooi. Maar je hypotheekrenteaftrek daalt ook. Dit heeft een negatief effect op je uiteindelijke besparing. Aan de andere kant mag je diverse oversluitkosten fiscaal aftrekken, zoals de boeterente, advieskosten en notariskosten.

Kijk daarom niet alleen naar de bruto besparing, dit kan een vertekend beeld geven. Zorg dat alle belastingeffecten worden meegenomen in de berekening, zodat je weet wat de netto besparing is.

oversluitkosten hypotheek apk

Zijn de oversluitkosten niet te hoog?

Bij het oversluiten van een hypotheek maak je kosten. Deze kosten moeten in een redelijke termijn terugverdiend worden, om oversluiten aantrekkelijk te maken. Is de terugverdientijd langer dan de resterende rentevast periode? Dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om je hypotheek over te sluiten.

Bankspaarhypotheek beter niet oversluiten

Heb je een bankspaarhypotheek? Deze constructie is meestal fiscaal aantrekkelijk en niet interessant om over te sluiten. Een online rekentool houdt bij deze hypotheekvorm onvoldoende rekening met de fiscale aspecten van de leningdelen. Hierdoor worden vaak verkeerde adviezen gegeven, die financieel verkeerd uit kunnen pakken.

Kies voor persoonlijk advies van een ervaren, onafhankelijke hypotheekadviseur. Want als het niet de moeite waard is om je hypotheek over te sluiten, wil je dat natuurlijk ook weten. Eerlijk en persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie, wensen en doelen. Dat is wat je wilt.

Hypotheek APK voor meer financiële vrijheid

Bij Excellent Finance geloven we dat financiële rust en vrijheid positief bijdragen aan je gezondheid, relaties en prestaties. Daarom willen we zo veel mogelijk mensen dit laten ervaren. Een grondige hypotheek APK hoort daar zeker bij. Je hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je ooit aan zult gaan en daardoor van grote invloed op je financiën.

Kan het beter en goedkoper? Dan helpen we je graag je maandlasten te verlagen, zodat je meer financiële vrijheid krijgt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Samen kijken we of oversluiten voor jou verstandig is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met onze onafhankelijke hypotheekadviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen