5 financiële zaken die je moet regelen bij je scheiding
18 juli 2019 
3 min. leestijd

5 financiële zaken die je moet regelen bij je scheiding

Een scheiding brengt naast emoties ook veel regelwerk met zich mee. Als je vergeet belangrijke zaken te regelen kan dit in de toekomst grote financiële gevolgen hebben.
Kijk daarom goed wat jullie op papier al hebben afgesproken. Zijn jullie getrouwd en onder welke voorwaarden? Of hebben jullie een samenlevingscontract waarin bepaalde zaken zijn vastgelegd.

Door alle financiële zaken goed te regelen bij je scheiding kom je later niet voor nare verrassingen te staan. Zo maak je echt een nieuwe, frisse start.

Wat moet je financieel regelen bij je scheiding?

Bij je scheiding moet alles wat jullie samen bezitten eerlijk verdeeld worden, tenzij anders besproken of vastgelegd. Daarbij gaat het niet alleen om de woning en inboedel. Ook de waarde van verzekeringen, beleggingen en eventuele schulden horen hierbij.

Deze 5 financiële zaken mag je niet vergeten te regelen bij je scheiding:

Financiële zaken regelen na scheiding

1. De hypotheek

Hebben jullie samen een woning gekocht dan zullen jullie moeten beslissen wat er met het huis gaat gebeuren. Jullie beslissing heeft gevolgen voor de hypotheek. Er zijn een aantal opties:
– Jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden en één van de twee is eigenaar van de woning. In dit geval heeft de eigenaar recht op de woning. Maar let wel op als er investeringen in de woning zijn gedaan, zoals het plaatsen van een nieuwe badkamer of dakkapel. Als hierdoor overwaarde is ontstaan wordt dit gezien als vermogen, wat verdeeld moet worden over beide.

– Jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden en beide eigenaar van de woning. Kijk naar de afspraken in de huwelijkse voorwaarden.

– Getrouwd in gemeenschap van goederen. De waarde van het huis zal over jullie beiden worden verdeeld. Jullie kunnen besluiten dat één van jullie in het huis blijft wonen. Degene die blijft kan de ander uitkopen. Het is wel belangrijk dat degene die blijft de hypotheekkosten en andere vaste lasten alleen kan dragen. De hypotheekverstrekker stelt strenge eisen bij het opnieuw beoordelen van de hypotheek. Het uitkopen van je ex-partner heeft financiële gevolgen, vraag een hypotheekadviseur om passend advies. Wanneer beide partners de lasten niet kunnen dragen moet de woning worden verkocht. De overwaarde of restschuld wordt na verkoop over beide partners verdeeld.

2. De verzekeringen

Samen heb je na verloop van tijd heel wat verzekeringen afgesloten. Loop deze allemaal na en zeg ze op of pas ze aan. Sommige verzekeringen hebben waarde, zoals de levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Deze waarde moet over jullie verdeeld worden. Neem hiervoor contact op met de verzekeringsmaatschappij. De inboedelverzekering en woonhuisverzekering gaat over naar degene die in het huis blijft wonen. Zorg dat deze verzekeringen op de juiste naam komen te staan. Maar kijk ze ook goed na, als een van de partners een deel van de inboedel meeneemt moet de waarde in de verzekering aangepast worden.

3. Het pensioen

Het pensioen dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd moet bij scheiding tussen jullie worden verdeeld. Tenzij jullie dit anders hebben vastgelegd. Ook al zijn jullie nog lang niet op de pensioengerechtigde leeftijd, jullie zullen dit toch nu al vast moeten leggen.

De verdeling van het pensioen kan op twee manieren worden geregeld. Verevening is de normale manier van verdelen. Bij verevening wordt het pensioen verdeeld over beide partners. Je ontvangt het pensioen pas als degene die het pensioen heeft opgebouwd de AOW-leeftijd heeft bereikt. Heeft je partner pensioen opgebouwd, maar overlijdt hij of zij voor de pensioengerechtigde leeftijd? Dan heb je geen recht meer op uitkering van dit bedrag. Geef jullie scheiding binnen twee jaar door bij het pensioenfonds.

Een andere optie is kiezen voor conversie. Hierbij doe je afstand van het ouderdomspensioen van je ex-partner en zet je het om naar een eigen pensioen. Voordeel hiervan is dat je dit pensioen krijgt uitgekeerd zodra je zelf de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dit kan handig zijn als er een groot leeftijdsverschil is tussen beide partners. Ook als je ex-partner komt te overlijden houdt je recht op uitkering van je pensioen.

Nieuw financieel plan na scheiding

4. Alimentatie

Na je scheiding kun jij of je ex-partner recht hebben op partneralimentatie. Vaak is dit het geval als de een meer verdiende dan de ander. Hebben jullie samen kinderen? Dan heb je tot 21 jaar een onderhoudsplicht. Dat betekent dat je tot en met hun 18e jaar te maken hebt met kinderalimentatie.
Jullie kunnen samen de hoogte van dit bedrag bepalen, maar de rechter stelt het uiteindelijke bedrag vast.

5. Maak een nieuw financieel plan

Bij een scheiding veranderen er heel veel dingen. Als jullie uit elkaar gaan heeft dit gevolgen voor jullie fiscaal partnerschap. Ook kun je nu recht hebben op toeslagen. Daarnaast moet je tegemoetkomingen voor zaken zoals schoolkosten, heffingskortingen en kindgebonden budget vastleggen.

Al deze financiële zaken kunnen je teveel worden. En je wilt er niet eentje vergeten. Goed scheidingsadvies helpt je alle zaken netjes af te handelen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de gevolgen van de financiële keuzes die je moet maken.

Daarnaast helpen we je een helder beeld te krijgen van je rechten en plichten. We bieden je hulp bij het scheidingsproces, het convenant en het eventuele ouderschapsplan.

Zo weet je zeker dat je een sterke basis legt voor je nieuwe start. Maak vrijblijvend een afspraak om te zien wat we voor je kunnen doen.

We staan je graag bij tijdens je scheiding.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen