Scheiden met kinderen, in 5 stappen
16 augustus 2021 
4 min. leestijd

Scheiden met kinderen, in 5 stappen

Scheiden met kinderen, waar ga je beginnen? Jullie zijn er samen uit, het gaat zo niet langer, jullie gaan scheiden. Een moeilijk beslissing die je niet zomaar neemt. Zeker als je samen kinderen hebt legt dit een extra lading op jullie besluit. Niet alleen jullie levens worden uit elkaar gehaald, ook dat van jullie kinderen komt volledig op zijn kop te staan.

Om de negatieve impact van de scheiding op jullie kinderen zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om jullie scheiding zo soepel en zorgvuldig mogelijk te regelen. Maar waar ga je beginnen? Met dit stappenplan helpen we je op weg.

Scheiden met kinderen stap 1: Vertel het de kinderen

Het laatste wat je wilt is dat de kinderen van een ander horen dat jullie gaan scheiden. Hoe klein ze ook zijn, het is belangrijk dat jullie samen vertellen over de scheiding. Misschien komt het niet helemaal als een verrassing, maar het zal altijd een enorme klap zijn voor de kinderen. Geef emoties de ruimte en beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk. Hiermee geef je kinderen de mogelijkheid grip te krijgen op de situatie.

Heftige emoties zijn normaal, maar zorg dat ze niet de overhand krijgen en schade aanrichten. Niemand heeft iets aan heftige discussies die nergens heen gaan, zeker de kinderen niet. Het is voor iedereen beter om de scheiding zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. Goed advies van een scheidingsadviseur helpt je niet alleen met de zakelijke kant van de scheiding, ook tijdens de eerste emotionele fase biedt het je houvast. Je gaat tenslotte een onzekere periode tegemoet.

Je Excellent scheidingsadviseur biedt diverse leeswerk, filmpjes en blogs aan, om jullie als ouders te helpen de kinderen beter te begeleiden.

Scheiden met kinderen vertellen

Scheiden met kinderen stap 2: Zoek de juiste hulp

Goed uit elkaar gaan klinkt bijna onmogelijk, met alle emoties die je nu voelt. Toch is dit voor iedereen het beste, zeker voor de kinderen. Soms is het niet anders en sta je lijnrecht tegenover elkaar, vaak noemen we dit een vechtscheiding. Eén of beide ex-partners doen er alles aan om elkaar het leven zuur te maken. Je zult begrijpen, dit is een hele vervelende situatie voor de kinderen.

Om te scheiden heb je de juiste hulp nodig. De scheiding wordt uitgesproken door de rechter en alleen advocaten mogen een verzoekschrift voor echtscheiding bij de rechtbank indienen. Je hebt dus een juridisch specialist nodig om je te helpen. Je Excellent scheidingsadviseur regelt samen met een advocaat het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank en het indienen van de scheiding bij de gemeente.

“Kunnen jullie nog goed door één deur en normaal met elkaar in gesprek? Excellent Finance biedt mediation en financieel advies bij jullie scheiding. Scheidingsbegeleiding van A tot Z.”

Scheiden met kinderen stap 3: Cd van jou of cd van mij?

Jullie levens worden ontvlochten, daar hoort ook het verdelen van de bezittingen en schulden bij. Dat wordt een hele zoektocht naar alle financiële stukken. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekakte, diverse verzekeringen, polissen, beleggingen en bankafschriften. Probeer samen een inboedellijst te maken en bedenk hoe jullie deze zouden willen verdelen. Dat scheelt je later veel tijd.

Het is misschien nog ver weg, maar jullie scheiding heeft ook gevolgen voor je pensioen. Dit is een belangrijk gegeven wat nog weleens vergeten wordt. Samen met de scheidingsadviseur beslissen jullie hoe het pensioen verdeeld gaat worden.

Komen jullie er samen niet uit? Dan is er gelukkig de scheidingsadviseur om jullie te helpen een eerlijke verdeling te maken. Uiteraard wordt de scheiding zowel financieel als fiscaal netjes voor jullie rondgemaakt.

Scheiden met kinderen stap 4: Alimentatie

Over de financiële situatie na de scheiding heerst altijd veel onzekerheid. Waarschijnlijk hebben jullie jarenlang geleefd van twee salarissen, straks sta je er ineens alleen voor. Hoe ga je dat doen? Er zal gekeken worden hoe jullie de kosten van de kinderen gaan verdelen. Mogelijk zal er kinderalimentatie betaald moeten worden, of wellicht kiezen jullie voor een kinderrekening. Als dit bekeken is zal er ook naar eventuele partneralimentatie gekeken worden. Om dit te kunnen bepalen zijn allerlei bewijsstukken nodig, zoals de inkomsten en vaste lasten van beide partners.

Denk ook goed na over je toekomstige woonplannen en welke financiële gevolgen deze hebben. Wil je jouw ex-partner uitkopen, zodat je met de kinderen in het huis kan blijven wonen? Kan je de hypotheek alleen op jouw naam krijgen? Allerlei zaken die van invloed zijn op je financiële situatie.

Scheiden kinderen ouderschapsplan

Scheiden met kinderen stap 5: Ouderschapsplan

Ook na de scheiding moet er goed voor de kinderen gezorgd worden. Daarom is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan wordt samen met het verzoek tot scheiding bij de rechtbank ingediend. In het ouderschapsplan leggen jullie samen allerlei afspraken vast, zoals:
• Hoe de zorg en opvoedtaken verdeeld worden;
• Het recht en de verplichting tot omgang;
• De manier waarop jullie elkaar op de hoogte houden wat betreft de kinderen;
• Hoe jullie het vermogen van jullie minderjarige kinderen beheren;
• Hoe de kosten voor verzorging en opvoeding verdeeld worden.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen is het de bedoeling dat jullie de kinderen betrekken bij het vormgeven van het ouderschapsplan. Dit gaat tenslotte ook over hun leven. Natuurlijk nemen jullie de uiteindelijke beslissing, maar de kinderen mogen hierin zeker hun mening geven.

Soepel scheiden met kinderen

Hoe soepeler de scheiding verloopt, hoe beter dit voor de kinderen is. De scheidingsadviseur van Excellent Finance staat je bij op juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel vlak. Zodat jullie een goede start kunnen maken aan een nieuw leven.

Goed scheiden met kinderen? Maak vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen