Goed uit elkaar gaan als je kinderen hebt is extra belangrijk
15 juli 2021 
3 min. leestijd

Goed uit elkaar gaan als je kinderen hebt is extra belangrijk

Scheiden is altijd een moeilijke en emotionele gebeurtenis. Als je samen kinderen hebt, is het nog een stapje moeilijker. Jullie leven verandert in een rollercoaster, maar ook het leven van jullie kinderen wordt opeens overhoop gehaald. Je kinderen zullen het moeilijk hebben met alle veranderingen. Ze hebben niet om deze situatie gevraagd…

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen moeten ook voor hen allerlei zaken geregeld worden tijdens de scheiding. Kinderen vanaf 6 jaar dienen actief betrokken te worden bij de scheiding. Vanaf 12 jaar mogen de kinderen een mening geven. Dit is iets anders dan kiezen. Deze 2 zaken worden nog wel eens door elkaar gehaald waardoor een kind in een loyaliteitsconflict kan komen. Ze hoeven namelijk niet te kiezen tussen hun ouders. Jullie zijn de ouders van de kinderen en dat blijven jullie ook, in de meeste gevallen. Samen zullen jullie afspraken moeten maken over hoe jullie gezinsleven er na de scheiding uit gaat zien.

Jullie zijn er waarschijnlijk al even mee bezig. Het gaat niet langer, jullie willen scheiden. Hoe ga je de kinderen deze moeilijke boodschap vertellen? De zorg voor de kinderen moet ook na de scheiding goed geregeld zijn, hoe doe je dat? En hoe zorg je dat je in zulke emotionele tijden de juiste beslissingen neemt?

“Met de scheidingsadviseur van Excellent Finance leg je een sterke basis voor een nieuwe start.”

Regel de zorg voor de kinderen goed

Jullie hebben samen kinderen op de wereld gezet en zijn ook na de scheiding samen verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding. Als ouders zul je samen goede afspraken moeten maken over hoe jullie de zorg voor de kinderen na de scheiding voor je zien. Er zijn verschillende manieren mogelijk.

In het ouderschapsplan worden alle afspraken over de kinderen vastgelegd. Hierin staat de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, maar ook de dagen dat jullie de kinderen onder jullie hoede nemen. Zo kunnen de kinderen bij de hoofdverzorgende ouder wonen en regelmatig bij de andere ouder verblijven. Of jullie kiezen voor co-ouderschap, waarbij jullie de zorgtaken verdelen en vanuit twee huizen voor de kinderen zorgen.

In het ouderschapsplan staan in ieder geval zaken zoals:
• Hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt;
• De omgangsregeling;
• Hoe de kinderen betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan;
• De frequentie dat jullie elkaar op de hoogte houden van jullie kinderen;
• De manier waarop jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen die de kinderen aangaan, zoals ziekenhuisbehandelingen en de schoolkeuze;
• Hoe jullie omgaan met de kosten voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen.

Scheiding regelen met kinderen

Vertel de kinderen van de scheiding

Voor het ouderschapsplan opgesteld kan worden, zullen jullie eerst de kinderen moeten vertellen dat jullie gaan scheiden. Jullie hebben er vast al diverse gesprekken over gevoerd, voor de kogel definitief door de kerk is. Dan komt het moment waar jullie waarschijnlijk erg tegenop kijken. De kinderen moeten van het nieuws op de hoogte gesteld worden. Hoe vertel je kinderen deze moeilijke en verdrietige boodschap? Dat is niet makkelijk. Zorg er daarom voor dat jullie er eerst absoluut zeker van zijn dat de scheiding doorgaat.

Jonge kinderen zijn vaak nog erg met zichzelf bezig, iets oudere kinderen zitten vol vragen en willen graag weten hoe het nu verder moet. Zorg dat jullie duidelijk zijn naar de kinderen toe. Vertel daarom de boodschap samen en maak duidelijk dat de schuld niet bij de kinderen ligt.

Wil je kind graag helpen? Geef het de kans om mee te denken over hoe ze bijvoorbeeld de bezoekregeling voor zich zien. Zit je kind vol vragen? Neem de tijd om deze vragen zo eerlijk en uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Zorg er hoe dan ook voor dat de kinderen niet tussen de ouders in komen te staan. Het is al erg genoeg dat jullie uit elkaar gaan, laat ze niet tussen jullie kiezen. Ze houden van jullie allebei evenveel.

Geef je kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, een passende rol binnen de scheiding. Zo krijgen ze het gevoel er nog steeds bij te horen en hebben ze enige vorm van controle. Dit kan helpen de scheiding beter te verwerken. Natuurlijk zijn de kinderen niet verantwoordelijk voor het nemen van de beslissingen, als ouders heb je altijd het laatste woord.

Hulp bij scheiden met kinderen

Tijdens een scheiding komt er enorm veel op je af. Er moeten zoveel zaken geregeld worden. Niet alleen financieel en fiscaal wil je jullie levens op een goede manier scheiden. Ook de zorg en kosten voor de kinderen moeten goed en eerlijk verdeeld worden. Want al zijn jullie geen partners meer, jullie blijven altijd de ouders van jullie kinderen.

Door alle emoties rond een scheiding kan het moeilijk zijn om goede afspraken te maken met je ex-partner over het ouderschap. Het is verstandig om hier hulp bij te vragen. De scheidingsadviseur van Excellent Finance weet precies welke afspraken er op papier moeten komen, ze geeft jullie persoonlijke begeleiding en helpt om heldere afspraken te maken over het ouderschap na de scheiding.

Het leven is niet voorspelbaar. Kinderen ontwikkelen zich en situaties kunnen veranderen. Het is daarom goed mogelijk dat na verloop van tijd het ouderschapsplan aangepast moet worden. Bespreek al tijdens de scheiding op welke momenten je met je ex-partner om tafel gaat om te kijken hoe alles loopt en of de gemaakte afspraken nog wel passen in het leven van de kinderen.

Laat jullie scheiding zo rustig mogelijk verlopen voor de kinderen: maak kennis met de scheidingsadviseur. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen