Page content

Kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?

Kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?

Leestijd: 2 minuten

Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Al weegt je studieschuld wel mee in het berekenen van je maximale hypotheekbedrag. En dat is logisch, want die schuld moet je elke maand terugbetalen. Dat heeft invloed op wat je maandelijks overhoudt voor je hypotheek.

Eerst je studieschuld afbetalen voor je een hypotheek afsluit

Het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je nog een studieschuld hebt. Maar in sommige gevallen kan het beter zijn om je studieschuld eerst af te betalen voor je een hypotheek afsluit.

Bij het berekenen van je maximale hypotheekbedrag rekent de hypotheekverstrekker namelijk met het volledige geleende bedrag bij DUO. Er wordt niet gekeken hoeveel je al ingelost hebt. Staat er dus nog maar een klein bedrag open dan is het beter dit eerst in te lossen. Je creëert daarmee meer hypotheekruimte.

hypotheek studieschuld

Moet je de studieschuld melden?

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als de geldverstrekker je schulden opvraagt krijgen ze hier geen informatie over.
Een studieschuld wordt niet gezien als schuld voor consumptieve doeleinden, maar je zult de schuld toch moeten melden.

Doe je dit niet dan kan het vervelende gevolgen hebben. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan vervalt je recht op uitkering wanneer ze achter je studieschuld komen. Dat wil je natuurlijk niet. Zorg dat de geldverstrekker altijd een duidelijk en volledig beeld heeft van je financiële situatie.

Studieschuld hypotheekberekening

Hoe zwaar telt de studieschuld mee in de hypotheekberekening?

De geldverstrekker kijkt bij het berekenen van je maximale hypotheek naar het totale bedrag dat je geleend hebt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je al hebt ingelost of welk rentepercentage je moet betalen.

Heb je nog een studieschuld uit het oude leenstelsel van voor 1 juli 2015? Dan is de weegfactor 0,75% van je studieschuld. Heb je een studieschuld van na 1 juli 2015 dan is de weegfactor 0,45%. Er wordt bij de berekening van je hypotheek vanuit gegaan dat je elke maand 0,75 of 0,45% terugbetaalt aan DUO om je schuld in te lossen.

Overleg met de hypotheekadviseur en ontdek de mogelijkheden.

Comment Section

0 reacties op “Kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.