studieschuld hypotheek

Hypotheek met studieschuld: wat zijn mijn mogelijkheden?

In je studententijd kon het niet op. “Ome DUO” was de rijke oom waar jij maandelijks geld van kreeg om je studie te betalen. Sommige studenten betaalden er ook hun wekelijkse rondje bij de kroeg van, hun huur, kleding, boodschappen.. Veel mensen hebben tegenwoordig een studieschuld, de ene nog hoger dan de ander. Helaas heeft een studieschuld gevolgen voor je maximale hypotheek. In dit artikel lees je wat dit voor invloed heeft op jouw kansen op de woningmarkt.

Kun je met een studieschuld een hypotheek krijgen?

Maak je geen zorgen, ook met een studieschuld kun je nog een hypotheek afsluiten. In sommige gevallen kan het echter beter zijn om je studieschuld eerst af te betalen voor je een hypotheek afsluit. Bij het berekenen van je maximale hypotheek rekent jouw hypotheekverstrekker namelijk het volledig geleende bedrag bij DUO. Er wordt daarbij niet gekeken naar de lening die nog open staat, omdat je in de tussentijd mogelijk al hebt afgelost. Staat er nog maar een klein bedrag open? Dan is het aan te raden om dit eerst af te lossen. Zo creëer je voor jezelf meer hypotheekruimte en zijn je kansen op de woningmarkt direct een stuk groter!

Heb je een hogere studieschuld en twijfel je of je nu moet beginnen met aflossen? Ga altijd in gesprek met een hypotheekadviseur. Zij kunnen je daar goed in adviseren. Soms is het namelijk verstandiger om veel te sparen, zodat je het verschil in je hypotheek kunt opvullen met eigen middelen.

hypotheek studieschuld

Moet je je studieschuld melden bij een hypotheek?

Ondanks dat een studieschuld een lening is, staat deze (nog) niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, beter bekend als BKR. Met de nadruk op nog, want er wordt langzaam gesproken over het opnemen van de studieschuld bij je kredietregistratie. Voor nu krijgen de geldverstrekkers nog geen informatie over jouw studieschuld als ze jouw mogelijke schulden opvragen bij het BKR. Een studieschuld wordt dus (nog) niet gezien als schuld voor consumptieve doeleinden. Maar zoals de naam al zegt, is een studieschuld toch een schuld. En die moet je melden bij de aanvraag voor een hypotheek.

Meld je dit niet bij de aanvraag van een hypotheek? Dan kan dit grote gevolgen hebben. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan vervalt je recht de NHG zodra de geldverstrekker er achter is gekomen dat je een studieschuld hebt verzwegen. Ook is het verzwijgen van je schuld strafbaar, want dit wordt gezien als fraude. Een bank kan, wanneer ze erachter gekomen zijn, eisen dat je het complete leenbedrag in één keer terugbetaalt. Kortom: een hoop gevolgen als je je studieschuld niet meldt bij je aanvraag. Je kunt er misschien een paar duizend euro minder door lenen, maar de financiële gevolgen wegen daar niet tegen op.

Studieschuld hypotheekberekening

Een hypotheek met studieschuld: hoe zwaar weegt de schuld mee?

Zoals je hebt gelezen, wordt de totale schuld meegerekend bij het berekenen van je maximale hypotheek. Het maakt daarbij niet uit of je een deel, de helft of al bijna het volledige geleende bedrag hebt afgelost. Heb je in totaal €10.000 gespaard? Dan wordt dit bedrag meegenomen bij de berekening.

Als jouw studieschuld nog stamt uit het oude leenstelsel (van voor 1 juli 2015)? Dan wordt de weegfactor van 0,65% toegepast op je studieschuld. Heb je €10.000 geleend? Dan heb je een maandelijkse verplichting van €65 om de studieschuld af te betalen. Dat klinkt weinig, maar dit houdt in dat je in totaal €19.000 minder kunt lenen.

Is jouw studieschuld volgens het nieuwe leenstelsel (vanaf september 2015)? Dan is de weegfactor 0,35%. Bij een studieschuld van €20.000 betaal je maandelijks een bedrag van €70 om je schuld af te lossen. Dat betekent dat je €20.500 minder kunt lenen voor je hypotheek.

Ons advies? Probeer je studieschuld minimaal te houden óf start vandaag nog met aflossen

Je ziet: het bedrag dat je hebt geleend heeft grote gevolgen voor jouw maximale hypotheek. Een studieschuld van €10.000 heeft als gevolg een maximale hypotheek - €19.000. Veel meer dan jij hebt geleend. Als je de mogelijkheid hebt: probeer dan altijd de studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Je betaalt nu nog geen rente, maar dit kan in de toekomst veranderen. Woon je nog thuis? Grijp deze kans dan om maximaal af te lossen. Anders dan bij een hypotheek betaal je hier geen boete over. Woon je al op jezelf? Probeer dan eens te kijken naar je inkomsten en uitgaven en zie je hier ruimte kunt creëren om extra af te lossen op je studieschuld.

Nog beter is om ervoor te zorgen dat de schuld niet te hoog wordt. Misschien is dit voor jou niet meer relevant, maar voor je kinderen wel. Je wil je kind(eren) een vliegende start geven. Maar met een blok aan hun been in de vorm van een studieschuld wordt die vliegende start erg lastig. Liever het probleem aanpakken dan de gevolgen proberen te verhelpen. Pas zo kun je beginnen met financiële vrijheid. Want dat begint al vroeg, als het aankomt op een maximale hypotheek met studieschuld.

Vrijblijvende afspraak maken