verhuurhypotheek

Hoe werkt een verhuur hypotheek?

Een verhuur hypotheek biedt mogelijkheden om je spaargeld op een goede manier te investeren. De spaarrente is zo laag dat geld op een spaarrekening je niets meer oplevert. Het kopen van een beleggingspand is een interessantere manier om je vermogen te laten groeien. Door de lage hypotheekrente in 2019 zijn de maandlasten laag.

Met de verhuur hypotheek koop je een huis om te verhuren. Hiermee behaal je een mooi rendement.

De verhuur hypotheek is beschikbaar sinds 2016. Het wordt ook wel een vastgoed hypotheek genoemd, omdat de hypotheek niet bedoeld is voor een huis voor eigen bewoning. Deze hypotheek maakt het mogelijk om te investeren in verhuurde of te verhuren woningen. Je kunt deze woning kopen als belegging, maar ook voor je kinderen of ouders en aan hun verhuren.

Financieel voordeel met een verhuur hypotheek

Als je een huis koopt met een verhuur hypotheek betaal je een opslag op de hypotheekrente. Je hebt met deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daardoor zijn de maandelijkse kosten van een verhuur hypotheek hoger dan bij reguliere hypotheken. Deze kosten vang je op doordat je elke maand huur ontvangt voor het huis dat je gekocht hebt.

Het bezit van deze woning wordt belast als belegging, in box 3. De kosten van de hypotheek worden hierop in mindering gebracht. Zo ontvang je over het geld dat je geïnvesteerd hebt in deze woning een veel hoger rendement dan dat je het op een spaarrekening had gezet. Wordt het huis meer waard dan zal het rendement indirect ook stijgen.

Kom ik in aanmerking voor een verhuur hypotheek?

Zoals bij elke hypotheek wordt ook bij de verhuur hypotheek gekeken of je de hypotheekkosten kunt dragen. Omdat deze hypotheek naast de hypotheek van je eigen woning zal gaan lopen is het belangrijk dat je de maandlasten van twee hypotheken kunt dragen. Daarom zijn de voorwaarden bij deze hypotheekvorm strikter dan bij een gebruikelijke hypotheek.

Als je een huis wilt kopen voor de verhuur gaat de geldverstrekker ervan uit dat je spaargeld hebt om te investeren. De hoogte van het hypotheekbedrag is dan ook maximaal 70% van de woningwaarde in verhuurde staat. Het is belangrijk dat de woning in Nederland ligt, anders kun je hier geen verhuur hypotheek voor afsluiten.

Hoe werkt een verhuurhypotheek?

De verhuur hypotheek als investering

Nu geld sparen bij de bank je geld kost in plaats van oplevert, is het verstandig om andere manier te zoeken om je vermogen te laten groeien. Een huis kopen als belegging is een relatief veilige investering. Zeker zolang het goed blijft gaan op de woningmarkt.

Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee, zo ook deze vorm van beleggen. Laat daarom een hypotheekadviseur met je meekijken of deze investering, ook in de toekomst, het beste voor je is.

Koop een huis voor je studerende kind

Gaat je kind studeren en moet het daarvoor op kamers? Het is niet altijd makkelijk om een betaalbare kamer te vinden in de grote steden. Heb je voldoende spaargeld dan is het een optie om een huis of appartement te kopen en deze aan je zoon of dochter te verhuren.

Deze woonruimte is voor jou een belegging en je kind kan hier een fijne studententijd hebben. Is het huis groot genoeg dan kun je het ook aan meerdere studenten verhuren. Je haalt dan rendement uit de verhuur en kunt het pand na die tijd (hopelijk) met overwaarde verkopen.

Koop een huis voor je ouders

Voor veel ouderen is het pensioen geen vetpot. Het huis waar ze altijd gewoond hebben kan te duur worden. Of als ze kleiner willen gaan wonen is het maar de vraag of ze een woning kunnen betalen in de regio waar ze graag willen blijven.

Heb je extra spaargeld staan en zoek je een goede investering? Koop dan een woning voor je ouders. Je neemt hiermee niet alleen hun zorgen weg. Je hebt meteen een mooie belegging die mogelijk meer rendement oplevert dan je spaarrekening.

Je kunt deze woning kopen van je spaargeld of een deel lenen met behulp van een verhuur hypotheek.

Verhuurhypotheek voor kind of ouders

Gebruik de verhuur hypotheek voor je pensioen

Ondernemers, ZZP’ers en eigenaren van een B.V. zullen zelf voor hun pensioen moeten zorgen. Banksparen levert je niets meer op. Investeren in vastgoed is een populaire manier om je vermogen te laten groeien. Koop een huis en verhuur deze aan je kind of ouders.

Maar ook vastgoed voor commercieel gebruik werkt goed. Winkelpanden, kantoren of horeca, al deze ruimten kun je verhuren en daar rendement uit halen. Dat is een mooie aanvulling op je pensioen.

Goed advies voor het afsluiten van een verhuur hypotheek

Een verhuur hypotheek werkt weer net iets anders dan een gewone hypotheek. En naast de gewone risico’s, die je bij elke hypotheek hebt, heb je nu met meer risico’s te maken. De inkomsten uit huur kunnen tegenvallen waardoor de kosten hoger zijn dan verwacht. Of er komen (onvoorziene) kosten aan het huis. Dit heeft een negatief effect op je rendement.

Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor je deze stap neemt. De hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keus. Goed advies is onmisbaar en voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

De inkomsten uit verhuur vallen meestal in box 3, maar soms in box 1. Dat heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Win goed advies in voor je een verhuur hypotheek afsluit. Vraag een van onze hypotheekadviseurs om advies.

Neem contact op en maak een vrijblijvende afspraak voor advies over de woningverhuur hypotheek.

Vrijblijvende afspraak maken