kosten hypotheekadvies

Wat zijn de kosten van een hypotheekadvies?

De kosten van hypotheekadvies wegen niet op tegen de voordelen. Lange tijd waren deze kosten onzichtbaar. Ze werden verrekend met de hypotheekrente. Sinds 2013 mag dit niet meer. Hierdoor zijn de kosten voor hypotheekadvies transparanter geworden en kunnen banken het advies niet meer beïnvloeden.

Kosten verschillende vormen hypotheekadvies

  • Volledig advies: Hierbij wordt de volledige hypotheek geregeld. De meeste mensen kiezen hiervoor. De kosten zijn gemiddeld € 2200,- tot € 3100,-.
  • Advies op maat: Starters, gepensioneerden en ondernemers hebben baat bij advies op maat. Het advies voor starters en gepensioneerden is minder ingewikkeld. Starters betalen gemiddeld € 2500,-. Voor ondernemers zitten er meer haken en ogen aan. Het beste laten ondernemers zich adviseren door een gespecialiseerde hypotheekadviseur. Voor gedegen advies komen de kosten gemiddeld op € 3300,-
  • Digitaal advies: Door de huidige technologie wordt digitaal advies steeds makkelijker. Dit scheelt o.a. tijd en reiskosten, waardoor het advies goedkoper wordt. Digitaal Hypotheekadvies kost gemiddeld € 1500,- tot € 2000,- Houd er wel rekening mee dat je dan heel veel zelf moet doen en dan ook alles digitaal moet aanleveren en het contact met een hypotheekadviseur minimaal is.

Kosten verschillende vormen hypotheekadvies

Kosten hypotheekadvies lopen uiteen

De kosten die je kwijt bent aan hypotheekadvies kunnen behoorlijk uiteenlopen. Je ziet bedragen die variëren van € 80,- tot € 175,- per uur. Meestal heeft een hypotheekadviseur zo’n 20 uur nodig. Het loont dus de moeite om de kosten te vergelijken.

Onafhankelijk hypotheekadvies kost vaak iets meer dan een afhankelijke adviseur, zoals je die bij banken vindt. Maar een afhankelijke adviseur biedt maar 1 hypotheekverstrekker aan. Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt meer dan 30 aanbieders op rente, voorwaarden en klantvriendelijkheid. De kans op een betere deal is dan veel groter. Je betaalt meer aan advies, maar je krijgt een betere hypotheek, die meestal nog goedkoper is ook.

Elke adviseur werkt op een andere manier. Banken splitsen hun kosten in advies- en distributiekosten. Sluit je hier geen hypotheek af dan betaal je alleen de advieskosten.

Een zelfstandig hypotheekadviseur mag een all-in tarief vragen. Bijkomende kosten moeten altijd duidelijk gemeld worden.

Kosten hypotheekadvies lopen uiteen

Wel of geen btw over hypotheekadvies kosten

Voor alleen hypotheekadvies ben je naast de advieskosten in de meeste gevallen ook 21% btw schuldig. Je laten adviseren door een onafhankelijke adviseur en ook door hem de hypotheek laten regelen, wat we bemiddelen noemen, is vrijgesteld van btw. Je bespaart daardoor dus 21% btw kosten. Dat kan al snel oplopen naar € 400,- tot € 500,-.

Kosten wegen niet op tegen de voordelen van goed advies

Goed advies is goud waard. Met goed hypotheekadvies kun je duizenden euro’s besparen. Een verkeerd gekozen hypotheek kan een blok aan je been zijn. Een verkeerde rente of niet passende voorwaarden kunnen je in de toekomst flink wat geld kosten. En dat is zonde.

Zelf online informatie verzamelen brengt de nodige risico’s met zich mee. Een foutje kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals het niet aftrekbaar zijn van je hypotheekrente. Daardoor vallen je maandlasten opeens veel hoger uit. Maar ook een vertraging in het aankoopproces kan ervoor zorgen dat de aankoop van je droomhuis aan je neus voorbij dreigt te gaan.

Je voorkomt dit door goed advies in te winnen voordat je de keus voor een bepaalde hypotheek maakt. Onze hypotheekadviseurs helpen je stap voor stap bij het maken van de juiste beslissing.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs, wij helpen je graag aan de beste hypotheek.

Vrijblijvende afspraak maken