Hypotheek zonder vast contract? Dit zijn je mogelijkheden
30 augustus 2021 
4 min. leestijd

Hypotheek zonder vast contract? Dit zijn je mogelijkheden

Een hypotheek krijgen zonder vast contract was vroeger niet zo makkelijk. De hypotheekverstrekker wilde zekerheid. Als jij elk moment zonder baan kon komen te zitten, was je niet de meest ideale kandidaat voor een hypotheek.

Veel mensen denken nog steeds dat er een vast contract nodig is om een hypotheek af te sluiten. Maar tijden veranderen en de hypotheekverstrekkers gaan daarin mee. De tijd dat werknemers hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever bleven is voorbij. De hypotheekmarkt heeft zich daarop aangepast, waardoor je nu ook met een tijdelijk contract een hypotheek kunt afsluiten.

Hypotheekverstrekkers maken steeds meer gebruik van de methode inkomensbepaling loondienst. Zo kun je zonder werkgeversverklaring of intentieverklaring alsnog een hypotheek afsluiten. Wat je mogelijkheden zijn? Dat lees je in deze blog.

“Je wilt geen hypotheek, je wilt een huis! Daarom biedt Excellent Finance hypotheekadvies met financiële rust garantie.”

Hypotheek afsluiten met vast contract in het vooruitzicht

Een hypotheekverstrekker wil zo min mogelijk risico lopen. Toch wisselen we tegenwoordig steeds meer van baan of werken we met flexibele contracten. De hypotheekmarkt gaat met zijn tijd mee en maakt het nu ook mogelijk om zonder vast contract een hypotheek af te sluiten. Uiteraard worden hier wel extra voorwaarden aan verbonden. Zo zal het makkelijker zijn om een hypotheek af te sluiten als je kunt aantonen dat je jaarcontract binnenkort wordt omgezet naar een vast contract.

Veel hypotheekverstrekkers verlangen een werkgeversverklaring met intentieverklaring, waarin je werkgever aangeeft dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zult krijgen. Natuurlijk wel onder de voorwaarde dat jij je werk goed blijft doen en de situatie binnen het bedrijf niet verandert. Deze verklaring is dus geen garantie op een vast contract en je werkgever is niet verplicht deze af te geven.

Krijg ik een hypotheek met een jaarcontract?

Werk je nog niet zo lang voor je huidige werkgever en heb je nog een jaarcontract? Ook dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Zoals hierboven al genoemd, zullen hypotheekverstrekkers er happig op zijn als je kunt aantonen dat je binnenkort een vast contract gaat krijgen.

In de werkgeversverklaring staan belangrijke gegevens over je inkomen. Hiermee kan de hypotheekverstrekker bepalen hoeveel je mag lenen voor je woning. Krijg je ook een intentieverklaring van je werkgever, dan is dit voor de hypotheekverstrekker een vorm van zekerheid dat jij je maandlasten kunt blijven betalen.

Een hypotheek afsluiten in je proeftijd

Zit je nog in je proeftijd, dan wordt het een stuk lastiger om een hypotheek af te sluiten. Is dit je eerste baan en heb je geen arbeidsverleden, dan is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten zolang je in je proeftijd zit. Heb je wel een arbeidsverleden, dan zijn er mogelijkheden.

De hypotheekverstrekker is altijd op zoek naar zekerheden. Zolang jij in je proeftijd zit is je dienstverband onzeker. Zowel jij als je werkgever kunnen in deze periode het contract opzeggen. Je kunt natuurlijk al wel een hypotheek aanvragen in deze periode en het definitief rondmaken zodra de proeftijd is afgelopen.

Heb je een arbeidsverleden, dan kan de hypotheekverstrekker er ook voor kiezen om naar je inkomen van de laatste drie jaar te kijken. Op basis van deze gegevens wordt de hoogte van je hypotheek bepaald.

hypotheek als flexwerker

Hypotheek afsluiten als flexwerker

Heb je een nulurencontract, werk je voor een uitzendbureau, ben je een gedetacheerde, payroller, freelancer of seizoensarbeider? Als flexwerker een hypotheek afsluiten is mogelijk, maar helemaal afhankelijk van wat je met je werkgever hebt afgesproken.
Als flexwerker is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je er financieel sterk genoeg voor staat om je hypotheeklast te kunnen dragen.

Hier een aantal verschillende manieren van flexwerken en hoe je in aanmerking kunt komen voor een hypotheek:

Hypotheek en uitzendbureau

Werk je voor een uitzendbureau, dan kan deze een perspectiefverklaring afgeven aan de hypotheekverstrekker. Dit is een document, speciaal voor flexwerkers. In de perspectiefverklaring wordt bevestigd dat je ook in de toekomst goede kansen hebt op de arbeidsmarkt en verwacht wordt dat je voldoende werk zult hebben. Dit geeft de hypotheekverstrekker extra zekerheid dat jij je maandlasten kunt blijven betalen.

Hypotheek met nulurencontract

Met een nulurencontract heb je geen garantie op inkomen. Werk je niet, dan verdien je ook niets. Toch kun je met een nulurencontract een hypotheek afsluiten. Werk je namelijk langer dan een kwartaal op basis van een nulurencontract, dan is je werkgever verplicht om je het gemiddelde aantal gewerkte uren over het afgelopen kwartaal door te betalen, ook als je minder uren werkt. Daarnaast kijkt de hypotheekverstrekker naar je gemiddelde bruto jaarinkomen van de laatste drie jaren om je maximale hypotheek te berekenen.

Hypotheek met een min-maxcontract

Met een min-maxcontract werk je een minimaal aantal uren, alle uren daar boven zijn op oproepbasis. De hypotheekverstrekker zal kijken naar het minimale aantal uren om zo te bepalen wat je minimaal gaat verdienen. Ze kijken daarnaast ook naar je gemiddelde bruto-inkomen van de afgelopen drie jaar.

Hypotheek payroll contract

Payrollen en hypotheek

Word je uitbetaald door een payroll bedrijf? Ook dan is een hypotheek mogelijk. Hiervoor wil de hypotheekverstrekker je jaaropgaven van de afgelopen drie jaar zien en een recente loonstrook, waarmee je kunt bewijzen dat je op dit moment inkomen hebt.

Voor alle vormen van flexwerken geldt dat hypotheekverstrekkers meer eisen stellen. Zo mag vaak maar een deel van de woningwaarde geleend worden. De rest van het bedrag zul je met eigen geld moeten betalen.

Kun jij een hypotheek krijgen met jouw contract?

Of je een hypotheek kunt krijgen, en voor welk bedrag, is van verschillende factoren afhankelijk. Koop je alleen, of met een partner? Heeft een van jullie een vast contract, dan wordt het al een stuk makkelijker. Koop je als flexwerker alleen, dan zul je meer moeite moeten doen, maar het is niet onmogelijk.

Een vast contract of vast maandelijks inkomen is geen vereiste om een hypotheek te krijgen. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Wil je hypotheekadvies met financiële rust garantie? Maak dan vandaag nog kennis met onze hypotheekadviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen