Onder voorbehoud van financiering, wel of niet doen?
10 december 2021 
5 min. leestijd

Onder voorbehoud van financiering, wel of niet doen?

Als je op deze krappe woningmarkt nog een huis wilt bemachtigen, zul je jezelf extreem aantrekkelijk neer moeten zetten voor de verkopende partij. Dan is een bod onder voorbehoud van financiering wellicht niet het meest aantrekkelijk. Toch bestaat deze voorwaarde niet voor niets. In dit artikel leggen we je uit wat onder voorbehoud van financiering inhoudt en of dit wel of niet nodig is als jij een woning wil kopen.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Onder voorbehoud van financiering, wat houdt dat in?

De term onder voorbehoud van financiering is één van de ontbindende voorwaarden die je samen met je bod op tafel kunt leggen als je een huis wilt kopen. Het houdt in dat het bod dat je op een woning doet, geldig is mits je de financiering rond krijgt.

Je biedt onder voorbehoud van financiering door een ontbindende voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst waarin staat dat je als koper tot een bepaalde datum de tijd hebt om de financiering rond te krijgen. In deze ontbindende voorwaarde moet je duidelijk de hoogte van de hypotheek vermelden. Het is standaard om een periode van maximaal 6 weken de tijd te krijgen om de hypotheek rond te krijgen.

De ontbindende voorwaarden zijn vooral een vangnet voor jezelf. Als er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, doordat je de financiering niet rond krijgt, dan kun je de koop ongedaan maken zonder daarvoor een boete te betalen. Plaats je een bod zonder voorbehoud van financiering en kun je geen hypotheek afsluiten voor de benodigde financiering? Dan betaal je een boete aan de verkopende partij. Die bedraagt in veel gevallen 10% over de aankoopsom. Dat gaat dus om serieus geld!

Voorbehoud van financiering

Hoe bied je onder voorbehoud van financiering?

Bieden is een tactisch spel en een bod uitbrengen op een huis kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Een aankoopmakelaar van Excellent Finance kan deze zorgen voor je wegnemen en je helpen bij de onderhandeling en het bepalen van de juiste tactiek.

Biedingsmethode

Een bod uitbrengen gaat bij iedere woning anders. Bij veel woningen gaan we uit van standaard bieden. Je geeft je bod door, via een aankoopmakelaar en/of verkopend makelaar. Op basis van de biedingen maakt de verkopende partij de keuze. Die keuze kan beïnvloed worden door een aantal factoren, waaronder prijs en ontbindende voorwaarden. Hoe de biedingen precies lopen, is aan de verkopend makelaar. Laat de verkopende partij mensen tegen elkaar opbieden? Is standaard de hoogste bieder de winnaar? Dit is per situatie verschillend.

Bieden op inschrijving is tegenwoordig ook een bieding methode die veel gebruikt wordt. Dit betekent dat je maar één bod mag uitbrengen en je moet afwachten of iemand hoger heeft geboden. Je kunt een bod uitbrengen via telefoon, e-mail, via een Move account of via een formulier van de verkopende makelaar.

Wat de bedieningsmethode ook is, het is belangrijk om je bod altijd zwart op wit te zetten. Zo kun je ontbindende voorwaarden zoals 'onder voorbehoud van financiering' erbij vermelden. Excellent Finance kan je helpen bij het uitbrengen van een bod onder voorbehoud van financiering of eventuele andere ontbindende voorwaarden.

Verlening van voorbehoud financieringstermijn

Het is soms mogelijk om de periode van financiering te verlengen. Dit gebeurt in overleg met de koper. Verlening komt voor als de hypotheekaanbieder minder snel op je aanvraag reageert dan je had gedacht, bijvoorbeeld. Onderzoek toonde aan dat 28% van alle kopers in dat jaar niet op tijd de hypotheek rond kregen. Verzoeken tot verlenging komen steeds vaker voor en zelfs een tweede verzoek tot verlenging wordt vaak geaccepteerd. Als koper kun je je verzekeren tegen de 10% boete als je je hypotheek niet rond krijgt. Excellent Finance is een gecertificeerd aankoopbegeleider en biedt deze verzekering daarom als een van de weinigen in Nederland aan.

voorwaarden koopcontract huis

Financiering niet rond gekregen? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden

De ontbindende voorwaarde wordt niet automatisch in werking getreden, je moet zelf actie ondernemen. Je verstuurt een aangetekende brief naar de verkoper waarin staat dat je het contract wilt ontbinden en de redenen hiervoor. In de koopovereenkomst staat een lijst van bewijsstukken die je moet meesturen als je deze wilt ontbinden. Bij onder voorbehoud van financiering stuur je minimaal twee afwijzingen van hypotheekverstrekkers mee.

Heb je meer bewijsstukken? Stuur dan alle bewijsstukken voor afloop van de ontbindende voorwaarden en het verzoek op. Als je niet op tijd beroep hebt gedaan op je ontbindende voorwaarden, blijft de koopovereenkomst geldig met alle overeengekomen afspraken die hierin zijn opgenomen.

Waarom wel onder voorbehoud van financiering bieden?

Het grootste voordeel van bieden onder voorbehoud van financiering is het risico op een boete dat je voor jezelf als koper afdekt. Onder voorbehoud van financiering bieden kan jou een flinke boete besparen. Zonder deze ontbindende voorwaarde zit je, zo goed als, aan de koop vast. Krijg je de hypotheek niet rond, dan heb je een probleem. Je betaalt in de meeste gevallen een boete van 10% over het geaccepteerde bod.

Het tweede voordeel is afhankelijk van zaken die je voorafgaand aan het uitbrengen van het bod nog niet wist: de taxatiewaarde. Niet jouw bod, maar de taxatiewaarde is bepalend voor de maximale hoogte van de hypotheek. Als de taxatiewaarde (veel) lager is dan jouw uitgebrachte bod en je te weinig eigen geld hebt om het verschil op te vangen, is een goedgekeurde hypotheek alsnog niet voldoende om een woning aan te kopen.

Waarom zonder voorbehoud van financiering bieden?

Een bod is meer dan alleen de koopsom. Met je bod probeer je op te vallen. Als alle andere gegadigden hebben geboden onder voorbehoud van financiering, dan valt jouw bod op en maak je wellicht een grotere kans om als winnaar uit de bus te komen. Kopen zonder voorbehoud van financiering is voor de verkopende partij erg interessant. Je geeft hiermee zekerheid en snelheid in de verkoop van het huis. Ze hoeven geen weken te wachten of jij de financiering rond krijgt. Jouw bod is voor de verkoper aantrekkelijker, zelfs als je bod lager is dan een hoger bod mét voorbehoud van financiering, omdat het meer zekerheid biedt en een snellere afhandeling.

Als je zeker bent van je zaak, dan kan het uitbrengen van een bod zonder deze ontbindende voorwaarden uitkomst bieden. Vind je dit te spannend? Je kunt ook een voorwaarde laten opnemen waarin een minimale taxatiewaarde als voorwaarde geldt. Onze hypotheekadviseur kan je hierin adviseren.

Wil je echt opvallen met jouw bod? Probeer dan ook op ander vlakken in de smaak te vallen. Zo kun je ze bijvoorbeeld tegemoetkomen met de opleverdatum. Zeker als de huidige bewoners moeten wachten op een nieuwbouwhuis, en jij stelt je flexibel op, kan dit een groot voordeel zijn. Dit kan ze veel geld schelen voor het tussentijds huren van een woning tot hun nieuwe huis klaar is.

Woning kopen zonder financiële problemen

Een woning kopen is een van de grootste financiële transacties die je in je leven zult doen. Een verkeerde beslissing kan grote financiële gevolgen hebben. Het berekenen van je maximale hypotheek is behoorlijk ingewikkeld en afhankelijk van allerlei regels. Het is daarom slim om, voor je gaat bieden, goed je mogelijkheden door te spreken met een professional.

De aankoopmakelaar van Excellent Finance helpt je stap voor stap door het aankoopproces heen. Samen kijken jullie naar je budget en bepalen welke bieding haalbaar is. Je complete financiële situatie wordt onder de loep genomen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. De aankoopmakelaar kijkt kritisch naar het huis en de waarde hiervan. Zo kun je met zekerheid een bod uitbrengen en weet je hoeveel hypotheek je kunt krijgen. De aankoopmakelaar helpt je een scherp bod neer te leggen, waarmee je zo aantrekkelijk mogelijk bent voor de verkoper. Zo kan je droomwoning straks realiteit worden.

Met de hulp en expertise van de aankoopmakelaar kun je bieden zonder financieringsvoorbehoud, zonder risico te lopen.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.