Onder voorbehoud van financiering werd vroeger standaard opgenomen in het voorlopig koopcontract als ontbindende voorwaarde. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend. Als je op deze krappe woningmarkt nog een huis wilt bemachtigen, zul je jezelf extreem aantrekkelijk neer moeten zetten voor de verkopende partij. Ga jij een huis kopen zonder voorbehoud van financiering, dan heb je meteen een voorsprong op je concurrentie die dit wel meeneemt in de voorwaarden.
De woningmarkt is oververhit, je kunt er moedeloos van worden. Dan wil je wel wat risico nemen om alsnog dat huis op die populaire locatie te bemachtigen. Wat houdt onder voorbehoud van financiering precies in en hoe kun je veilig kopen zonder deze ontbindende voorwaarde?
Onder voorbehoud van financiering, wat houdt dat in?
De term onder voorbehoud van financiering is een van de ontbindende voorwaarden die je samen met je bod op tafel legt als je een huis wilt kopen. Een bod is namelijk meer dan alleen de koopsom. Met je bod probeer je niet alleen financieel de beste kandidaat te zijn voor de verkopende partij. Je probeert ook op ander vlakken in de smaak te vallen.
Zo kun je ze bijvoorbeeld tegemoetkomen met de opleverdatum. Zeker als de huidige bewoners moeten wachten op een nieuwbouwhuis, en jij stelt je flexibel op, kan dit een groot voordeel zijn. Dit kan ze veel geld schelen voor het tussentijds huren van een woning tot hun nieuwe huis klaar is.
De ontbindende voorwaarde zijn vooral een vangnet voor jezelf. Als er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, dan kun je de koop ongedaan maken zonder daarvoor een boete te betalen.
Onder voorbehoud van financiering is de belangrijkste ontbindende voorwaarde. Krijg je de hypotheek niet rond, dan mag je van de koop afzien. Normaal gesproken loopt dit voorbehoud na 4 tot 6 weken af. Koop je een huis onder voorbehoud van financiering, dan zal de verkopende partij in spanning moeten wachten of het huis echt verkocht is, of niet.
Waarom wel onder voorbehoud van financiering bieden?
Onder voorbehoud van financiering bieden kan jou een flinke boete besparen. Zonder deze ontbindende voorwaarde zit je, zo goed als, aan de koop vast. Krijg je de hypotheek niet rond, dan heb je een probleem. Natuurlijk kan van tevoren je maximale hypotheek berekend worden, maar je kunt pas echt een hypotheek afsluiten als je de woning van je dromen gaat kopen.
De woning dient als onderpand bij een hypotheek. Je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. De woningen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank, soms voor astronomische prijzen. Overbieden kan je de woning opleveren, maar is deze woning ook echt zoveel waard? Als de taxatiewaarde iets anders vertelt, loop je de kans dat je niet het volledige aankoopbedrag aan hypotheek kunt krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je de woning toch niet kunt kopen. Heb je een bod neergelegd onder voorbehoud van financiering, dan kun je hier zonder extra kosten weer vanaf.
Veilig kopen zonder voorbehoud van financiering
Kopen zonder voorbehoud van financiering is voor de verkopende partij erg interessant. Je geeft hiermee zekerheid en snelheid in de verkoop van het huis. Ze hoeven geen weken te wachten of jij de financiering rond krijgt. Als het voorlopig koopcontract getekend is volgen enkele dagen bedenktijd, maar daarna kan het bord ‘verkocht’ in de tuin.
Je maakt jezelf een stuk aantrekkelijker door te bieden zonder financieringsvoorbehoud Zeker als er meerdere bieders zijn, zoals tegenwoordig vaak het geval is. Jouw bod is voor de verkoper aantrekkelijker, zelfs als je bod lager is dan een hoger bod mét voorbehoud van financiering, omdat het meer zekerheid biedt en een snellere afhandeling.
Welk risico loop je zonder voorbehoud van financiering?
Als je gaat bieden zonder voorbehoud van financiering moet je wel heel zeker weten dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Lukt dit niet, dan betaal je meestal zo’n 10% van de koopsom als boete. Dat is een flink bedrag. Je wilt de kans op een huis zoveel mogelijk vergroten, maar het moet je ook niet onnodig veel geld gaan kosten.
Bieden zonder voorbehoud van financiering doe je dan ook niet zomaar. Het is heel belangrijk dat je zeker weet hoeveel geld je kunt lenen voor de aankoop van je huis. De woningwaarde is bepalend voor je hypotheek, dus daar ben je ook van afhankelijk. Is het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde groot? Dan zul je dit moeten opvangen met eigen geld.
Vind je dit te spannend? Je kunt ook een voorwaarde laten opnemen waarin een minimale taxatiewaarde als voorwaarde geldt.
Woning kopen zonder financiële problemen
Een woning kopen is een van de grootste financiële transacties die je in je leven zult doen. Een verkeerde beslissing kan grote financiële gevolgen hebben. Het berekenen van je maximale hypotheek is behoorlijk ingewikkeld en afhankelijk van allerlei regels. Het is daarom slim om, voor je gaat bieden, goed je mogelijkheden door te spreken met een professional.
De aankoopmakelaar van Excellent Finance helpt je stap voor stap door het aankoopproces heen. Samen kijken jullie naar je budget en bepalen welke bieding haalbaar is. Je complete financiële situatie wordt onder de loep genomen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. De aankoopmakelaar kijkt kritisch naar het huis en de waarde hiervan. Zo kun je met zekerheid een bod uitbrengen en weet je hoeveel hypotheek je kunt krijgen. De aankoopmakelaar helpt je een scherp bod neer te leggen, waarmee je zo aantrekkelijk mogelijk bent voor de verkoper.
Met de hulp en expertise van de aankoopmakelaar kun je bieden zonder financieringsvoorbehoud, zonder risico te lopen.
Wil jij nu eindelijk een huis? Maak vrijblijvend kennis met de aankoopmakelaar.