Hypotheekofferte? Hier moet je op letten
30 september 2021 
4 min. leestijd

Hypotheekofferte? Hier moet je op letten

Zet je jouw handtekening onder een hypotheekofferte, dan zit je eraan vast. Het is daarom belangrijk dat je de offerte goed nakijkt. Weet jij waar je op moet letten?

Heb je meerdere hypotheekoffertes binnen gekregen, dan wil je deze goed vergelijken, zodat je de beste keus maakt. Dat is niet altijd even eenvoudig. Wat staat er allemaal in de kleine lettertjes? Zit je straks niet vast aan een contract waardoor je later in de financiële problemen komt?

“Bij Excellent Finance vinden we dat een hypotheek je financiële rust en vrijheid hoort te geven, nu en in de toekomst.”

Hypotheekoffertes vergelijken

Hoe kun je goed hypotheekoffertes vergelijken? Iedere hypotheekverstrekker heeft ander voorwaarden. Je kiest een hypotheek die nu goed bij je past, maar is dit ook de beste keus voor de komende 30 jaar? Ook hier eindigt goedkoop vaak in duurkoop. Vergelijk daarom de hypotheekoffertes goed, voor je jouw keuze maakt.

Om hypotheekoffertes goed te kunnen vergelijken zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. We zetten er een aantal op een rijtje:
• Wordt er in de offertes dezelfde hypotheekvorm aangeboden?
• Welk deel van de hypotheek wordt afgelost?
• Mag je boetevrij aflossen en hoe groot is dit bedrag per jaar?
• Los je tijdens de looptijd de hypotheekschuld af of gebeurt dit pas aan het einde?
• Welke risico’s worden afgedekt en hoe hoog zijn de premies hiervoor?
• Zit je op het moment van passeren bij de notaris vast aan de rente in de offerte, of geldt de op dat moment, misschien wel lagere, rente?
• Mag je deze hypotheek meenemen als je in de toekomst wilt verhuizen?
• Hoe lang is de offerte geldig?
• Zijn er kosten verbonden aan het verlengen van de offertedatum?
• Wat zijn de gevolgen als je onder de getekende offerte uit wilt?

Hypotheekofferte nakijken

Let op de datums op je hypotheekofferte

Waarom is de geldigheid van de hypotheekofferte zo belangrijk? Deze datum kan voor problemen zorgen. Er staan namelijk twee datums vermeld op de offerte. De ene datum geeft aan wanneer de bank de getekende offerte terug verwacht. Dit is meestal een week of twee.
De tweede datum geeft aan voor welke datum de hypotheekakte bij de notaris gepasseerd moet zijn. Deze termijn verschilt per bank en kan uiteenlopen van enkele maanden tot wel een jaar.

Vooral met deze tweede datum gaat het nog weleens mis. Als je niet voor deze datum bij de notaris alles rond hebt gemaakt, vervalt de offerte en daarmee ook de aangeboden hypotheekrente. Je zal dan opnieuw een hypotheekofferte moeten aanvragen. Dat kan voor flink wat vertraging zorgen.

Controleer de hele hypotheekofferte

Het is vaak zo voor de hand liggend, maar ook hier kunnen foutjes insluipen. Controleer altijd goed je persoonlijke gegevens, maar ook de hoogte van de hypotheeksom, de looptijd en aflossingsvorm.

Ga altijd uit van diverse scenario’s. Het leven kan altijd anders lopen dan je verwacht, waardoor de overdracht van je nieuwe woning langer duurt of zelf niet door kan gaan. Kijk daarom welke mogelijkheden er geboden worden voor het verlengen van de offerte en welke kosten hiervoor gerekend worden. Deze kosten kunnen flink oplopen. Dit geldt ook voor het annuleren van een getekende offerte. Sommige banken rekenen tussen de o,5% en 1% van de hoofdsom, andere banken rekenen geen annuleringskosten.

Welke rente spreek je af in de hypotheekofferte?

In de hypotheekofferte worden verschillende rentepercentages genoemd. Het kan zomaar gebeuren dat de rente hoger of lager is dan je dacht. De afgesproken rente voor de rentevast periode wordt ‘nominale hypotheekrente’ genoemd. Daarnaast wordt ook de, vaak iets hogere, effectieve rente genoemd. Dit is de vertaling van de maandelijkse nominale rente, naar één rentepercentage voor het hele jaar.

Verder staat er op de hypotheekofferte de rente die geldt op het moment van passeren bij de notaris. Hier kan wat verwarring ontstaan, omdat er verschillende benamingen gebruikt worden:
• Offerterente: Rente zoals in de offerte genoemd wordt.
• Dagrente: Rente die geldig is op het moment van passeren bij de notaris, als deze lager is dan de offerterente.
• Dalrente: De laagste rente die wordt bereikt tussen de offertedatum en de passeerdatum. Dit is vaak de meest gunstige variant.

Hypotheekofferte vergelijken

De kleine lettertjes in je hypotheekofferte

Je zou ze het liefste overslaan of hoopt er nooit mee te maken te krijgen, maar ze zijn wel belangrijk om door te nemen: De kleine lettertjes. Je hypotheekverstrekker kan in bepaalde gevallen boetes in rekening brengen. Daar kun je het beste van tevoren van op de hoogte zijn.

Een bekend voorbeeld hiervan is de aflosboete. In de meeste gevallen mag je elk kalenderjaar 10% van de hoofdsom boetevrij aflossen. Dit kan ook een ander percentage zijn. Let hier dus goed op en voorkom verrassingen achteraf.

Een vervelende boete, die je misschien niet verwacht, is de verhuisboete. Wil je de hypotheek aflossen voor de einddatum, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, dan krijg je een boete voor je kiezen. Staat deze clausule in je offerte, dan wil je hier nog even goed naar kijken. Hoe langer je rentevast periode, hoe hoger deze boete vaak is. Weet jij van tevoren hoe lang je ergens blijft wonen? Deze boete kan voor veel extra kosten zorgen.

De beste hypotheekofferte

Je wilt de beste deal voor je hypotheek. Met zo’n groot bedrag wil je natuurlijk geen verkeerde keuzes maken. Nu kunnen wij ons voorstellen dat je niet elke dag een hypotheek afsluit. Voor ons is dit dagelijkse kost, en daarom helpen we je graag de beste hypotheekofferte te kiezen.

Wil je niet alleen nu, maar ook over 30 jaar blij zijn met je hypotheek? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met de hypotheekadviseur van Excellent Finance. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen