Page content

Hoe kan ik boetevrij aflossen op mijn hypotheek?

Hoe kan ik boetevrij aflossen op mijn hypotheek?

Leestijd: 3 minuten

Je hypotheek aflossen zorgt voor lagere maandlasten. Maar vaak betaal je een boete als je extra wilt inlossen. Hoe en wanneer kun je boetevrij aflossen? Wat zijn de gevolgen van extra inlossen en wat betekent dit voor je financiële situatie?

Als je spaargeld over hebt of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangt, kun je dit geld mooi gebruiken om je hypotheek af te lossen. Een lagere hypotheekschuld betekent lagere maandlasten.
En lagere maandlasten geven je meer financiële rust en vrijheid.
Maar voor je een groot bedrag aflost of meerdere kleine aflossingen inplant is het slim om de voorwaarden goed door te lezen. Hoeveel mag je boetevrij aflossen en hoe vaak?

Welk deel van mijn hypotheek mag ik boetevrij aflossen?

Hoeveel je boetevrij mag aflossen verschilt per hypotheek. Je kunt deze afspraken terugvinden in je hypotheekakte. Meestal mag je boetevrij aflossen als je rentevast periode afloopt of als je een variabele rente hebt.

Staat je rente vast dan mag je elk jaar een bepaald percentage boetevrij aflossen. Dit is minimaal 10%, maar het kan ook meer zijn, afhankelijk van je geldverstrekker. Er zijn bijvoorbeeld banken waar je 15% of zelfs 20% af mag lossen zonder daarvoor een boete te krijgen.

Ook na het overlijden van je partner is er vaak de mogelijkheid de hypotheeklasten te verlagen door boetevrij in te lossen. Vaak komt dit bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering, die aan de hypotheek gekoppeld is.

boetevrij aflossen

Waarom betaal je een boete bij extra aflossen?

Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je met de geldverstrekker af over welke periode het geleende bedrag terugbetaald wordt. Dit wordt vastgelegd in de hypotheekakte. Wanneer je voortijdig de hypotheek aflost of oversluit, loopt de geldverstrekker inkomsten mis. Om dit te compenseren wordt er boeterente berekend.

In de afspraken die er gemaakt zijn in de hypotheekakte staat de looptijd van de hypotheek en wat je maandelijks aflost. Hierin wordt een ruimte gelaten om boetevrij extra af te lossen. Dit is een maximaal bedrag of percentage van de hypotheekschuld. Bij de meeste hypotheken is dit rond de 10 tot 20% van de hypotheekschuld. Wil je meer aflossen dan dit bedrag, dan betaal je daar een boete over.

Boetevrij oversluiten

Wanneer je een hypotheek oversluit, wordt de oude hypotheek in één keer afgelost. Oversluiten is interessant als de actuele hypotheekrente lager is dan de rente in je huidige hypotheek. Hierop kun je besparen. Maar omdat je een boete krijgt voor het volledig aflossen van je huidige hypotheek kan dit voordeel komen te vervallen.

Daarom is het belangrijk te kijken hoeveel boete je huidige geldverstrekker rekent bij het volledig aflossen van de hypotheek. Dit bepaalt of oversluiten zinvol is.

Loopt je rentevastperiode af dan kun je wel boetevrij oversluiten.

Boetevrij huis aflossen

De voordelen van extra aflossen

Extra aflossen op je hypotheek biedt je voor- en nadelen. Deze moet je goed tegen elkaar afwegen om te zien of extra aflossen voordeliger voor je is. Want een hoge boete kan je voordeel flink teniet doen.

“Op een slimme manier aflossen biedt je meer financiële rust en vrijheid in de toekomst.”

De voordelen van extra aflossen:
• Je hypotheekschuld wordt lager
• De maandlasten zullen dalen door de lagere rente
• Kleinere kans op een restschuld bij verkoop van je woning
• Los je in met (een deel van) je vermogen dan betaal je minder vermogensbelasting

De nadelen van extra aflossen

Extra aflossen heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook enkele nadelen die je in je overweging mee moet nemen.

Mogelijke nadelen van extra inlossen zijn:
• Je krijgt een kleinere financiële buffer. Gebruik daarom geen geld dat je wellicht nog nodig hebt, om je hypotheek in te lossen.
• Door in te lossen wordt het hypotheekbedrag kleiner, hierover betaal je minder rente. Er kan dus ook minder rente afgetrokken worden van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je waarschijnlijk meer inkomstenbelasting.
• Inlossen verlaagt de eigenwoningschuld. Daardoor krijg je bij de verkoop je van woning en de aankoop van een nieuwe woning te maken met de bijleenregeling. Volgens deze regeling moet je bij verkoop de overwaarde gebruiken voor het financieren van je nieuwe woning. Anders kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek boetevrij aflossen

Wil je boetevrij aflossen op je hypotheek?

Boetevrij aflossen is een mooie manier om je hypotheekschuld naar beneden te krijgen en de maandlasten te verlagen. Daarnaast kan aflossen nog meer voordelen brengen. Bij veel banken ben je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten boven een bepaald bedrag. Kom je hier onder dan is deze verzekering wellicht niet meer nodig. Dat scheelt je weer premie.

Ook kom je wellicht in aanmerking voor een lagere hypotheekrente doordat je nu in een lagere risico opslag terecht komt. Die besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. Met dat geld kun je heel veel andere leuke dingen doen. Je krijgt meer ruimte in je financiële situatie, dat geeft rust en vrijheid.

Vraag je hypotheekadviseur om goed advies over boetevrij aflossen van je hypotheek. Dan weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met je hypotheekadviseur.

Comment Section

0 reacties op “Hoe kan ik boetevrij aflossen op mijn hypotheek?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.