Page content

Wat zijn de verschillende soorten hypotheek?

Wat zijn de verschillende soorten hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn verschillende soorten hypotheek. Sluit je nu een nieuwe hypotheek af dan is de kans groot dat je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek gaat. Met deze twee soorten heb je recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor ze financieel aantrekkelijker zijn.

Heb je voor 2013 al een hypotheek afgesloten dan kun je een van onderstaande hypotheek soorten hebben. Tot 2013 kon je voor vrijwel alle hypotheken in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek en daar nu nog van profiteren.

Verschillende soorten hypotheken

Elke hypotheek soort heeft een eigen manier van aflossen. Bij sommige spaar of beleg je het bedrag bij elkaar, waarbij je aan het einde van de looptijd het hele hypotheekbedrag in één keer aflost. Bij andere hypotheekvormen betaal je alleen rente of los je elke maand af.

Soorten hypotheek:

Hypotheek soorten met verplichte aflossing

  • Lineaire hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek

Hypotheken met vrijwillige aflossing tijdens looptijd

  • Beleggingshypotheek
  • Effectenhypotheek
  • Levenhypotheek
  • Spaarhypotheek
  • Hybride hypotheek

Verschillende soorten hypotheken voor starters

Verschillende soorten hypotheken voor starters

Als starter heb je nu veel minder keus uit hypotheken dan in 2013. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit krijg je de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek aangeboden.
De maandlasten wil je als starter betaalbaar houden. Daarom wil je gebruikmaken van het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Om gebruik te maken van dit voordeel moet je vanaf het begin maandelijks aflossen, over een looptijd van maximaal 30 jaar.
Je kunt nog steeds een van de andere hypotheken kiezen, maar deze worden al snel onbetaalbaar door het gebrek aan fiscaal voordeel.

Maak een keus uit de verschillende soorten hypotheken

Waar de keus tegenwoordig beperkt is, was dat voor 2013 wel anders. Toen was er een ruime keus uit verschillende soorten hypotheken. Heb je nu nog een van deze hypotheekvormen dan kun je deze meenemen naar een nieuwe woning als je gaat verhuizen. Of je kunt hem oversluiten om betere voorwaarden te krijgen.

Wat voor jou de beste keus is? Vraag het de hypotheekadviseur.

Maak een afspraak en laat de hypotheekadviseur je helpen de juiste soort hypotheek te kiezen.

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn de verschillende soorten hypotheek?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.