Nieuwbouwwoning kopen? 5 financiële zaken om op te letten
22 januari 2019 
1 min. leestijd

Nieuwbouwwoning kopen? 5 financiële zaken om op te letten

Heb je de nieuwbouwwoning van je dromen gezien? Dan is het tijd om goed naar de financiën te kijken. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn die anders dan wat je misschien gewend bent van bestaande bouw. Dit zijn de 5 belangrijkste zaken om op te letten.

1. De koop-/aannemingsovereenkomst
De eerste stap op weg naar je nieuwbouwwoning is het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst. Dat is zowel een koopcontract voor de grond waarop je huis komt te staan als een aannemingsovereenkomst voor de bouw. Tegenwoordig teken je vaak 2 losse contracten en heb je met meerdere partijen te maken. Laat je bij het lezen van de kleine lettertjes en de voorwaarden altijd bijstaan door een ervaren adviseur.

2. Kies je nieuwbouwhypotheek
De opties voor een hypotheek bij nieuwbouw zijn hetzelfde als bij bestaande bouw. Wat wel verschilt, is dat je de hypotheekakte pas tekent bij de overdracht van de grond. Dit duurt soms wel 6 maanden, of langer, als er bijvoorbeeld nog niet voldoende woningen binnen het nieuwbouwproject zijn verkocht.

3. Dubbele woonlasten
Omdat je nieuwbouwstulpje nog in aanbouw is, krijg je te maken met dubbele woonlasten. Bereken vooraf goed met je financieel adviseur of je dit kunt dragen. Als je al een koopwoning hebt, dan is een dubbele hypotheekrenteaftrek vaak mogelijk, wat weer scheelt.

4. Kosten meerwerk
Bij een nieuwbouwwoning houd je rekening met kosten voor meerwerk boven op het aankoopbedrag. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van je nieuwe tuin, het verplaatsen van de stopcontacten of extra’s voor je droomkeuken. Gemiddeld zijn die kosten zo’n 9 procent van de koopprijs.

De kosten kun je meestal meefinancieren in je hypotheek, zolang ze maar woningwaarde toevoegen. Als de meerwerkkosten boven de 20 procent van de koopprijs uitkomen, dan wil de hypotheekverstrekker nog weleens om een taxatie vragen.

5. Bouwrente
De bouwrente betaal je aan de aannemer die je woning bouwt. Het is de rente over de al gemaakte kosten door de bouwer voordat je het definitieve koopcontract tekende. De hoogte mag de bouwer zelf bepalen, maar is maximaal 15 procent. Daar kun je over onderhandelen.

Vaak is de bouwrente al inbegrepen bij de grondprijs of anders kun je die meenemen in je hypotheek. Helaas is de bouwrente niet fiscaal aftrekbaar.

Na het tekenen van het koopcontract, betaal je rente tijdens de verdere bouw aan je hypotheekverstrekker.

Ga je een nieuwbouwwoning kopen?
Gebruik dan een expert. Excellent Finance heeft jarenlange ervaring en expertise bij het begeleiden van kopers.

Plan nu een vrijblijvende afspraak

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen