Overwaarde inzetten om je huis te verduurzamen? Begin nu!
12 april 2022 
3 min. leestijd

Overwaarde inzetten om je huis te verduurzamen? Begin nu!

De overwaarde op je huis vormt een geweldige ‘spaarpot’ voor het verduurzamen van je huis. De hoge energietarieven op dit moment laten nog eens extra duidelijk zien dat verduurzaming niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Verduurzaming levert je alleen maar voordelen op. Het verhoogt je wooncomfort, je energielasten gaan omlaag en de waarde van je woning stijgt.

Veel huizenbezitters hebben overwaarde, jij waarschijnlijk ook. Dit vermogen zit vast in stenen en komt in principe pas vrij als je de woning verkoopt. Toch kun je de overwaarde gebruiken zonder hiervoor eerst je woning te verkopen. De overwaarde gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming van je huis is een mooie investering, waarmee je jouw huis toekomstbestendig maakt.

Is de verkoopwaarde van je huis hoger dan de resterende hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Wij helpen je graag dit bedrag zo efficiënt mogelijk te gebruiken voor de verduurzaming van je woning.

“Excellent Finance werkt samen met alle hypotheekverstrekkers en landelijk werkende partners op het gebied van verduurzaming. Zo kunnen we jou op alle vlakken bijstaan.”

Overwaarde en verduurzaming

Je wilt je huis verduurzamen, maar hebt op dit moment onvoldoende middelen. Ook dan heb je allerlei mogelijkheden. Begin met je te verdiepen in waar de meeste winst te behalen valt. Wat is de staat van je woning en welke energiebesparende maatregelen zijn er nodig? Vraag verschillende offertes aan, zodat je een idee krijgt van de kosten.

Dan kun je gaan bedenken hoe je deze kosten wilt gaan betalen. Misschien heb je een gedeelte eigen geld dat je kunt investeren. Heb je overwaarde, dan is het vaak mogelijk om je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Mits je voldoende inkomen hebt. Er wordt vanuit de overheid en diverse gemeenten gestimuleerd om met verduurzaming aan de slag te gaan. Er zijn speciale, aantrekkelijke leningen beschikbaar gesteld. Speciaal voor energiebesparende maatregelen. En wellicht kom je in aanmerking voor een subsidies.

Ook hypotheekverstrekkers stimuleren verduurzaming van woningen. Wanneer je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, mag je geen 100%, maar tot 106% van de woningwaarde lenen. Dit geldt ook als je de hypotheek wilt verhogen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Bijkomend voordeel: gebruik je de verhoogde hypotheek voor verduurzaming van je woning? Dan is de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

Verduurzaming met overwaarde

Verduurzamen? Vraag het de hypotheekadviseur

Zoals je ziet, heeft het voordelen om de kosten voor het verduurzamen van je woning te betalen uit je hypotheek. Zomaar je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek erbij nemen is een grote stap, die verkeerd kan uitpakken als je dit ondoordacht doet. De hypotheekadviseur brengt alle mogelijkheden helder in kaart en laat zien hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen en wat je nieuwe maandlasten gaan worden.

Op termijn verdien je de verduurzaming van je woning vanzelf terug, doordat je elke maand bespaart op je energierekening. Je maandlasten worden lager, waardoor je de hogere hypotheeklasten gedeeltelijk of zelfs helemaal kunt opvangen.

Verduurzamen levert je veel voordelen op. Naast de besparing op je energierekening, wordt je woning ook nog eens meer waard door het betere energielabel. Goede isolatie laat je woning aangenaam aanvoelen in de zomer en in de winter. Het binnenklimaat wordt gezonder en natuurlijk draag je jouw steentje bij aan een beter milieu.

Verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je woning hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak zorgen relatief eenvoudige aanpassingen al voor verbetering, zonder dat er grote verbouwingen nodig zijn. Alle energie die je in huis vast kunt houden, hoef je niet meer op te wekken of af te nemen. In niet- of slecht geïsoleerde woningen verdwijnt een groot deel van de warmte via het dak, de ramen, muren en de vloer. Daarom is woningisolatie een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis.

Effectieve stappen om je huis te verduurzamen zijn bijvoorbeeld:

  1. Vloerisolatie
  2. Spouwmuurisolatie
  3. Dakisolatie
  4. HR++ glas
  5. Zonnepanelen
  6. Warmtepomp

In 2050 moet Nederland van het aardgas af. Je kunt dan niet meer koken of je water en huis verwarmen met gas. Een woning zonder goede isolatie is niet warm te krijgen met een warmtepomp. Het is dus belangrijk om je woning stap voor stap klaar te maken voor het moment dat je van het gas los gaat. Elke stap die je huis duurzamer maakt, levert je voordelen op. Begin daarom zo snel mogelijk met het verduurzamen van je huis.

Ontdek vandaag nog hoe je de overwaarde kunt inzetten bij de verduurzaming van je huis. Onze hypotheekadviseur zit al helemaal klaar om jou van persoonlijk hypotheekadvies te voorzien. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.