Geld lenen voor energiebesparende maatregelen: 4 manieren
05 april 2019 
in Advies
3 min. leestijd

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen: 4 manieren

Energiebesparende maatregelen zijn een goede investering in je woning. Maar vaak kost het flink wat geld. Dit weerhoudt veel woningeigenaren ervan de maatregelen daadwerkelijk uit te voeren. En dat is zonde. Want ze leveren je een leuke besparing op, elk jaar weer. Daardoor kan je de investering vaak al binnen enkele jaren terugverdienen.

Ook de overheid stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen. Regelmatig worden er subsidies gegeven en andere financiële regelingen getroffen.
Past het nu niet in je budget, maar wil je wel graag aan de slag? Dan kan je geld lenen om toch direct van de voordelen te profiteren.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Je woning energiezuiniger maken kan op verschillende manieren. Het plaatsen van hoogrendementsglas (HR++) is een mooi voorbeeld. Vooral als de woning nu voorzien is van enkel glas is dit een flinke stap vooruit. Tussen de glasplaten zit geen gewone lucht maar edelgas, dit isoleert nog beter.

Zonnepanelen zijn een zeer goede investering bij het verduurzamen van de woning. Je eigen energie opwekken scheelt flink in de energiekosten.
Net als woningisolatie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen ervoor dat je duurgestookte warmte in de woning blijft. Je cv hoeft veel minder hard te werken en dat zie je terug op de energierekening. Ook het plaatsen van een HR-ketel, warmtepomp of zonneboiler vallen hieronder.

Deze eenmalige investeringen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee en wooncomfort. En je woning stijgt ook nog in waarde. Een win-win situatie dus.

Energiebesparen zonnepanelen

4 manieren om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Natuurlijk kan je gewoon naar de bank gaan en een lening afsluiten. Maar het kan beter, en goedkoper.
Omdat verduurzaming aan alle kanten gestimuleerd wordt komen er steeds meer regelingen om het voor woningeigenaren makkelijker te maken. Wij noemen er hier 4:

Hogere hypotheek

Door je woning energiezuiniger te maken stijgt de waarde. Dit is voor hypotheekverstrekkers interessant. Daarom geven zij vaak de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Als je inkomen het toelaat kan je tot 106% van de woningwaarde lenen.
Voor jou is dit interessant omdat je ook over dit bedrag geniet van de hypotheekrenteaftrek.

Bewaar de aankoopnota’s, want de bank wil wel zien dat je dit extra geleende bedrag daadwerkelijk besteed aan de energiebesparende werkzaamheden.

Heb je een hypotheek met NHG? Dan kan je kiezen voor het Energiebespaarbudget. Je hoeft dan niet direct te beslissen welke energiebesparende maatregelen je gaat treffen. Met deze regeling kan je maximaal 6% van de marktwaarde meefinancieren. Je kiest later welke maatregelen het beste resultaat geven bij jouw woning, en voert deze uit.

Een ‘groen’ huis heeft nog meer voordelen. Sommige banken en geldverstrekkers geven rentekorting als het gaat om energiezuinige woningen. Je kunt ook later in aanmerking komen voor deze korting, wanneer je energielabel omhoog gegaan is door bepaalde werkzaamheden.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een fonds dat onder andere wordt gevuld door de Rijksoverheid. Hier kan je leningen aanvragen voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Je kunt maximaal € 25.000,- lenen. Dit bedrag wordt afgelost in 7, 10 of 15 jaar. De rente is afhankelijk van de looptijd.

Ga je voor zeer energiezuinig dan kan je tot € 50.000,- lenen. En tot wel € 65.000,- als je een ‘nul op de meter’ woning wilt gaan creëren.

Ook voor Verenigingen van Eigenaars is deze regeling beschikbaar. De VvE moet wel uit minimaal 10 appartementsrechten bestaan. Met deze lening kunnen energiebesparende maatregelen worden gefinancierd in de gezamenlijke ruimten.

lening voor energiebesparende maatregelen

Duurzaamheidslening

Ook gemeenten stimuleren woningeigenaren hun woningen duurzamer te maken. Zij bieden een duurzaamheidslening aan waarmee je tegen een gunstig tarief geld kunt lenen. Je mag deze lening altijd boetevrij inlossen en hebt geen eenmalige afsluitkosten. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Lening van Greenloans

Greenloans is een volledige dochteronderneming van ABN AMRO. Speciaal voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen.
Je kunt hier bedragen lenen tussen de € 5000,- en € 50.000,-. Daarbij geniet je van een vaste rente die in sommige gevallen nog aftrekbaar is ook.

Waarom lenen voor energiebesparende maatregelen?

Lenen kost altijd geld. Zonde zou je zeggen, dan kan ik beter zelf sparen. Toch is lenen voor energiebesparing anders. Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt zullen je energiekosten flink dalen. Deze besparing komt elk jaar weer terug. Zo verdien je niet alleen je investering terug, maar door te lenen kan je ook eerder profiteren van alle voordelen die energiebesparing met zich meebrengt.

Afhankelijk van welke maatregel je toepast kan de besparing zo groot zijn dat deze de betaling van de lening dekt. Zo kan je door te lenen eerder beginnen met besparen op je energiekosten, je wooncomfort verhogen en je CO2 uitstoot verminderen.

Wil je jouw woning energiezuiniger gaan maken maar heb je het (spaar)geld hiervoor niet liggen? Een lening kan je helpen. Heb je vragen of wil je meer informatie over bovenstaande?

Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Vrijblijvende afspraak maken

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen