Is overbieden de norm? Voorkom dat je te veel betaalt voor je huis
01 april 2021 
3 min. leestijd

Is overbieden de norm? Voorkom dat je te veel betaalt voor je huis

Hoe graag je een huis ook wilt hebben, je wilt er niet te veel voor betalen. Logisch, want de hypotheek die erbij komt kijken, daar zit je de komende jaren aan vast. Toch lijkt overbieden de nieuwe norm te worden. Als we kijken naar de eerste twee maanden van 2021 bood zo’n 62% van de huizenkopers in Nederland boven de vraagprijs.

In een overspannen woningmarkt wil je nog enige kans maken om een leuk huis te kopen. Standaard 10% boven de vraagprijs bieden dan maar? Nee, ook daarmee snij je jezelf in de vingers. Die vraagprijs zegt ook niet alles. Soms wordt deze hoger ingezet, maar de vraagprijs kan ook extra laag worden ingezet om kijkers te trekken.

De vraagprijs is niet leidend. Het gaat erom wat een huis waard is en wat jij ervoor uit wilt geven. De waarde van een huis bepalen is niet makkelijk. Maak daarom gebruik van een expert. De aankoopmakelaar van Excellent Finance helpt je een bod bepalen waarmee je met minimaal verschil als beste kandidaat naar voren komt.

“Wij onderhandelen voor jou alsof het ons eigen geld is!”

Overbieden op een woning, is dat echt nodig?

Overbieden op een woning gaat misschien tegen je gevoel in, waarom zou je meer bieden dan gevraagd wordt? Toch komt het steeds meer voor dat woningen voor meer dan de vraagprijs weggaan. Vooral bij woningen die tussen de € 200.000,- en € 300.000,- worden aangeboden is de kans heel groot dat je boven de vraagprijs in moet zetten. Bij duurdere huizen komt overbieden minder voor, maar zelfs zo’n 13% van de huizen boven een miljoen wordt overboden.

Is overbieden echt nodig? Ja, soms wel. Op de overspannen woningmarkt zul je te maken krijgen met biedingstrajecten waar je niet het winnende bod neerlegt. Dat is frustrerend, maar meer uitgeven dan je hebt is ook geen optie. Je kunt niet eindeloos je budget verhogen.

Je wilt natuurlijk ook niet teleurgesteld achterblijven en na een aantal keren overboden te zijn zul je toch gaan proberen je budget te vergroten. Overbieden gaat er dan automatisch bij horen. Het risico ligt op de loer dat je uit frustratie te veel gaat betalen voor een woning. Gewoon omdat je het zat bent om steeds achter het net te vissen. Zonde, want het kan ook anders.

Overbieden woning

Veilig overbieden met de aankoopmakelaar

Je wilt een huis en wordt steeds wanhopiger. Hoe kom je er tussen op een overspannen woningmarkt? Zeker als starter lijkt het bijna onmogelijk om een leuk huis te pakken te krijgen. Huizen staan steeds korter te koop. In Alkmaar stond de gemiddelde woning drie jaar geleden nog 74 dagen te koop. Dat is nu nog maar 29 dagen.

Overal in Nederland zien we dit gebeuren. Dat betekent dat je onder tijdsdruk een woning zult moeten kopen. Als je een huis wilt kopen moet je snel handelen en overbieden is daarbij de landelijke norm.

Een woning kopen is een ingewikkeld spel geworden en de snelle beslissers winnen. Nu koop jij niet elke dag een woning. We kunnen ons dus voorstellen dat je enigszins zenuwachtig wordt van dit verkopers spel. Gelukkig hebben de aankoopmakelaars van Excellent Finance ruime ervaring op dit gebied en staan ze je graag bij.

“De aankoopmakelaar is er alleen voor jou. Jij zoekt jouw droomhuis uit met je hart, wij houden het hoofd koel om alles goed voor jou te regelen.”

Overbieden, maar wel de juiste prijs betalen voor je huis?

Zoals gezegd, de vraagprijs geeft vaak een vertekend beeld. Hoe bepaal je dan wat de juiste prijs is voor de woning die je wilt kopen? Wat is de woning werkelijk waard? Op deze en vele andere vragen geeft de aankoopmakelaar antwoord. Profiteer van zijn jarenlange kennis en ervaring op de woningmarkt en betaal de juiste prijs voor je huis, zelfs als je gaat overbieden.

De aankoopmakelaar kijkt verder dan de leuke foto’s op Funda. Geen detail ontgaat hem. Goedkoop kan duurkoop zijn, ook als het om huizen gaat. Is de vraagprijs voor een bepaalde woning laag? Schijn kan bedriegen en de prijs van deze woning kan nog te hoog zijn. Wat zijn bijvoorbeeld de plannen in de omgeving, of hoe is de werkelijke staat van het huis?

Laat je droomhuis geen nachtmerrie worden en schakel de aankoopmakelaar in voor je gaat overbieden.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen