We gaan scheiden, wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?
17 juni 2021 
3 min. leestijd

We gaan scheiden, wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?

Jullie gaan scheiden, er volgt een onzekere tijd vol vragen. Tijdens jullie scheiding worden er afspraken gemaakt over allerlei zaken. Deze afspraken hebben gevolgen, zowel financieel als fiscaal. Hebben jullie samen een koopwoning met hypotheek waarbij je profiteert van hypotheekrenteaftrek? Hoe werkt het dan als één van jullie niet meer in jullie huis woont?

Samen in één huis blijven wonen kan zoveel spanning met zich meebrengen dat de situatie onhoudbaar wordt. De kans is daarom groot dat jullie al tijdens het scheidingsproces besluiten niet meer samen in één huis te blijven wonen. Voor de vertrekkende partner is jullie koophuis niet langer het hoofdverblijf, je kunt tenslotte maar één hoofdverblijf hebben. Deze partner zou over zijn of haar eigendomsgedeelte geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek.

De belastingdienst heeft een speciale regeling in het leven geroepen voor partners die gaan scheiden en een eigen huis hebben, de scheidingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat de ex-partner, die niet meer in het huis woont, toch recht heeft op hypotheekrenteaftrek over zijn of haar deel. Deze regeling gaat in op het moment dat één van beide partners de woning verlaat.

Wat is de scheidingsregeling?

Bij het regelen van een scheiding komt heel wat kijken en moeten belangrijke beslissingen worden gemaakt. Dit kan even duren. Wanneer een van beide partners bij een aanstaande scheiding het huis verlaat, komt diegene officieel niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, omdat er niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan. Het huis is nog wel van jullie beide, daarom heeft de belastingdienst hiervoor de scheidingsregeling bedacht.

In deze periode kunnen jullie beiden profiteren van de hypotheekrenteaftrek en wennen aan de nieuwe financiële situatie. Zo hebben jullie mooi de tijd om te beslissen wat er met het huis moet gebeuren. Wordt het verkocht of blijft een van jullie erin wonen en neemt het partnerdeel over?

De scheidingsregeling is maximaal twee jaar geldig. Eén van beide partners moet dan nog wel in het huis wonen. In deze periode heb je recht op hypotheekrenteaftrek over jouw deel van de hypotheekschuld. Bij de aangifte geef je ook het eigenwoningforfait aan over jouw deel van de woning.

Blijft je ex-partner in het huis wonen, dan zal hij of zij de helft van het eigenwoningforfait opgeven als ‘ontvangen alimentatie’, omdat deze partner ‘het genot van de woning’ heeft. Vervolgens kun jij het eigenwoningforfait aftrekken als betaalde alimentatie en wordt je ex-partner belast voor ontvangen alimentatie.

Hypotheekrenteaftrek scheidingsregeling

Wanneer kun je gebruikmaken van de scheidingsregeling?

De belastingdienst kijkt naar fiscale partners. Je hoeft daarom niet getrouwd te zijn om gebruik te maken van de scheidingsregeling. Waren jullie fiscale partners en komt hier een einde aan, dan is er voor de belastingdienst sprake van een scheiding. Het jaar dat het fiscaal partnerschap beëindigd wordt kan er nog samen aangifte inkomstenbelasting gedaan worden. De hypotheekrenteaftrek kan dan vrij worden verdeeld tussen de ex-partners.

De scheidingsregeling is alleen van toepassing als één van de ex-partners het huis als hoofdverblijf gebruikt. Wordt de ex-partner uitgekocht, dan is het geheel aftrekbaar bij de ‘nieuwe’ eigenaar van de woning.
Door de scheidingsregeling is het mogelijk om over twee woningen hypotheekrenteaftrek te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld jullie huis verlaten en koop je een andere woning? Dan heb je zowel op je nieuwe woning als bij jullie oude woning recht op hypotheekrenteaftrek.

Je kunt geen gebruik meer maken van de scheidingsregeling wanneer de twee jaar verlopen zijn, of wanneer je geen eigenaar meer bent van de woning. Dit is van toepassing wanneer je wordt uitgekocht of wanneer de woning wordt verkocht.

Hypotheekrenteaftrek na scheiding

Of je nog in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van het soort hypotheek en andere afspraken die tussen jullie zijn gemaakt, zoals de huwelijkse voorwaarden. Laat je goed voorlichten over wat je precies moet opgeven ten aanzien van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek. De scheidingsadviseur helpt jullie met de belastingaangifte en het wijzigen van de voorlopige aanslag. Dan kan dat niet meer fout gaan.

Een hypotheek na de scheiding is niet eenvoudig. Er zijn allerlei haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Het gaat om een flinke hoeveelheid geld, dat wil je wel goed geregeld hebben. De scheidingsadviseur loopt alles stap voor stap met jullie door. Ze geeft jullie onafhankelijk advies op maat en zorgt voor een passende optie voor jullie beide.

Zorg dat je scheiding goed geregeld wordt, zodat je later niet voor vervelende en vaak dure verrassingen komt te staan. Maak vrijblijvend kennis met de scheidingsadviseur van Excellent Finance. Gewoon om te kijken of wij de beste partij zijn voor jouw situatie.

Maak kennis met de scheidingsadviseur. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen