Page content

Wat is een bankgarantie? En wat betekent dit voor jou?

Wat is een bankgarantie? En wat betekent dit voor jou?

Leestijd: 4 minuten

Een huis kopen kan flink wat financiële onrust met zich meebrengen. Als je het voorlopig koopcontract gaat tekenen, kan hierin staan dat de verkoper een waarborgsom vraagt. De waarborgsom is een zekerheidstelling voor de koper dat je de woning gaat kopen.

Je kunt de waarborgsom van je spaargeld betalen, als je dit tot je beschikking hebt. Lukt dat niet, dan kun je bij de bank een bankgarantie regelen. Maar hoe werkt dat precies?

Bankgarantie in plaats van waarborgsom

Zodra je het voorlopig koopcontract hebt getekend, is het huis nog niet van jou. Dat komt pas na het tekenen van de leveringsakte bij de notaris. Je zult eerst een hypotheek moeten regelen, dat kan even duren. In de tussentijd wil de verkopende partij graag meer zekerheid, dat je de woning echt gaat kopen. Deze zekerheid wordt gesteld in de vorm van een waarborgsom.

Je kunt het zien als een soort aanbetaling. De waarborgsom is meestal zo’n 10% van de koopsom van je nieuwe huis. Een huis kopen kost veel geld en dat heb je waarschijnlijk niet zomaar klaarliggen. Als je de waarborgsom niet met eigen geld kunt betalen, kun je hiervoor een bankgarantie aanvragen.

Met een bankgarantie geeft de bank aan dat zij garantie geven dat de waarborgsom aan de verkoper betaald wordt, als jij je verplichtingen niet nakomt.

Waarborgsom of bankgarantie

Hoe kan ik een bankgarantie aanvragen?

Kan of wil je jouw spaargeld niet aanspreken voor de waarborgsom, dan kun je een bankgarantie aanvragen. Heb je een hypotheekadviseur, dan kan hij de bankgarantie voor je regelen. Regel je de hypotheek zelf, dan vraag je deze zelf aan bij de bank. Neem hier wel de tijd voor; het kan één tot twee weken duren voor het rond is.

De verkopende partij weet nu dat de bank 10% van de verkoopprijs zal betalen als de koop niet doorgaat. Je tekent hiervoor een overeenkomst met de bank.
Moet de bank de waarborgsom betalen, omdat jij je verplichtingen niet nakomt, dan zul jij dit bedrag aan de bank moeten terugbetalen. Je hebt dan dus een schuld bij de bank.

Zijn er kosten verbonden aan een bankgarantie?

Ja, de bank rekent kosten voor het stellen van een bankgarantie. Meestal komen de kosten op 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat. Ook als de koop doorgaat en de bank niets aan de verkopende partij hoeft te betalen. Die 1% van de bankgarantie ben je dus altijd kwijt.

Wat gebeurt er als de koop doorgaat?

Het is gelukt, je hebt de hypotheek voor je nieuwe huis geregeld en gaat de akte tekenen bij de notaris. Wat gebeurt er dan met de bankgarantie?

Als je zelf de waarborgsom van 10% had overgemaakt naar de notaris, dan wordt dit bedrag van de totale koopsom af gehaald.

Heb je een bankgarantie geregeld, dan vind je de 1% kosten hiervoor terug op de nota van de notaris. De notaris verrekent dit weer met de bank.

Bankgarantie bij aankoop huis

Wat gebeurt er als de koop niet doorgaat?

Er zijn verschillende redenen waarom de koop niet door kan gaan. Kun jij je beroepen op een geldige reden, dan ben je de verkopende partij niets schuldig. Maar gaat de koop niet door en zijn de ontbindende voorwaarden verlopen, dan heeft de verkoper recht op de bankgarantie. In dat geval heb je een schuld bij de bank, ter waarde van de waarborgsom.

In grote lijnen kunnen de volgende twee scenario’s zich voltrekken:

Ontbindende voorwaarden

Bij het opstellen van het voorlopig koopcontract kan de verkoper aangeven dat hij een waarborgsom vraagt. Als koper kun je voorwaarden opstellen op basis waarvan je zonder betaling van de koop kunt afzien.

Je kunt daarbij denken aan ‘onder voorbehoud van financiering’ of ‘onder voorbehoud van bouwtechnische keuring’. Hier wordt een termijn aan gesteld. Je krijgt bijvoorbeeld een maand de tijd om je hypotheek rond te krijgen.

Gaat de koop van het huis niet door om een reden die is opgenomen in de ontbindende voorwaarden? Dan hoeft de waarborgsom niet betaald te worden.

Je hebt ook nog een bedenktijd. Dit zijn de drie werkdagen na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Besluit je binnen deze tijd dat je van de koop wilt afzien, dan kan dit zonder opgaaf van redenen. Je bent de verkopende partij dan ook niets schuldig.

Blijf je als koper in gebreke?

Zijn de ontbindende voorwaarden verlopen, of wil je na de drie dagen bedenktijd om een andere reden van de koop afzien, dan heeft de verkoper recht op de waarborgsom. Je blijft ook in gebreke als je niet komt opdagen als de leveringsakte getekend moet worden bij de notaris, of als je de koopsom niet betaalt.

Heb je de waarborgsom zelf naar de notaris overgemaakt, dan zal deze het bedrag naar de verkopende partij overmaken.

Heb je een bankgarantie? Dan betaalt de bank het bedrag aan de notaris, die het weer aan de verkopers geeft. De bank zet de bankgarantie om in een lening die je zult moeten terugbetalen.

Slim omgaan met de bankgarantie

Wel of geen bankgarantie aanvragen? Welke ontbindende voorwaarden zet je in het voorlopige koopcontract? Wil je wel akkoord gaan met alle gestelde voorwaarden van de verkopende partij? Er komt veel op je af als je een huis gaat kopen.

Met de hulp en het eerlijke, onafhankelijke advies van de hypotheekadviseurs van Excellent Finance kun je zelfverzekerd de juiste keuzes maken. Wij bieden je een financiële rust garantie, want je wilt geen hypotheek, je wilt een huis!

Plan nu een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Comment Section

0 reacties op “Wat is een bankgarantie? En wat betekent dit voor jou?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.