Alles wat je moet weten over het depositogarantiestelsel

Alles wat je moet weten over het depositogarantiestelsel

Als je veel spaargeld hebt, wil je dat dit veilig staat. En dat is niet zo gek, want nog niet zo heel lang geleden leken de banken bij bosjes om te vallen. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een bank failliet gaat, maar dat wil gelukkig niet zeggen dat je al je spaargeld kwijtraakt.

Veel Europese banken hebben een depositogarantiestelsel, zo ook in Nederland. Valt de bank waar je spaargeld staat onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan kun je vaak al je spaargeld terugkrijgen als de bank failliet gaat. Dit geldt ook voor andere Europese banken die met dit stelsel werken, al kunnen de regels afwijken.

Let dus goed op bij welke bank je jouw spaargeld onderbrengt. Wij helpen je graag je spaargeld veilig te stellen, want alleen als je geld veilig staat ervaar je financiële rust en vrijheid.

Wat is het depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat je spaargeld niet zomaar kan verdwijnen als een bank failliet gaat. Het is dus slim om hier goed naar te kijken, voor je een spaarrekening gaat openen. Banken zijn verplicht om je hierover te informeren. De meeste zullen informatie over de garantiestelling op hun website hebben staan.

Een aantal vragen die je kunt stellen voordat je een spaarrekening opent, zijn:
● Valt deze bank onder het depositogarantiestelsel?
● Geldt deze regeling ook voor het door mij gekozen product?
● Voldoe ik, als rekeninghouder, aan alle eisen?
● Tot welk bedrag is mijn spaargeld veilig bij deze bank?

Is mijn spaargeld veilig bij de bank?

Is mijn spaargeld veilig bij elke Nederlandse bank?


Elke bank die van oorsprong in Nederland gevestigd is en hier het hoofdkantoor heeft, is verplicht een vergunning van De Nederlandse Bank te hebben. Met deze vergunning valt de bank automatisch onder het depositogarantiestelsel. Hier is je spaargeld veilig tot € 100.000,-.

Er zijn ook banken die in het buitenland gevestigd zijn en hier een bijkantoor hebben. Vaak vallen ze onder het Nederlandse garantiestelsel. Zo niet, dan geldt het garantiestelsel van het land van herkomst.

Binnen de EU wordt over het algemeen je spaargeld tot € 100.000,- gegarandeerd. Buiten de EU kunnen deze regels afwijken. Vraag daarom altijd na welke regels er gelden.

Voor welke producten geldt deze regeling?


Niet alle producten die je bij een bank kunt afsluiten, vallen onder deze regeling. Vraag dus goed na in hoeverre je geld veilig is in het door jou gekozen product. De meeste betaal- en spaarrekeningen vallen onder de garantieregeling, net als (spaar)rekeningen voor kinderen en jongeren.

Als je kind zelf rekeninghouder is, kan het zelf aanspraak maken op de regeling. Ben je als volwassene rekeninghouder voor het kind, dan telt het spaarbedrag mee bij jouw spaargeld. Let wel op: als je mederekeninghouder bent van de spaarrekening van je kind, dan wordt het spaarbedrag over jullie beiden verdeeld.

Diverse beleggingen vallen niet onder deze regeling. Om er zeker van te zijn dat je geld veilig staat, is het aan te raden de voorwaarden goed na te kijken.

Enkele bankproducten waarbij je spaargeld veilig is:
● Betaalrekeningen;
● Spaarrekeningen;
● Betaal- en spaarrekeningen voor jongeren;
● Spaartermijn deposito’s;
● Levensloopregelingen;
● Creditcardrekeningen;
● Tegoeden uit leningen;
● Obligatie op naam;
● Bankspaarproducten;
● Lijfrente spaarproducten;
● Sealbags;
● Tegoeden op beleggingsrekeningen, die niet belegd zijn in aandelen of andere financiële instrumenten.

Voorbeelden van bankproducten die niet onder het depositogarantiestelsel vallen,
of met speciale voorwaarden:
● Achtergestelde deposito’s;
● Bankspaardeposito eigen woningschuld;
● Elektronisch of magnetisch opgeslagen geld;
● Girale goud/zilver rekening;
● Virtuele valuta, zoals Bitcoins en Ethereum;
● Beleggingen, zoals effecten, opties en rentetermijncontracten;
● Obligaties aan toonder;
● Beleggingshypotheek;
● Bouwdepot;
● Diverse verzekeringen en leningen.

Depositogarantiestelsel

Voor wie is het depositogarantiestelsel?


De Nederlandse Bank heeft het garantiestelsel in het leven geroepen voor:
● Privépersonen, zowel volwassenen als minderjarigen;
● Verenigingen;
● Stichtingen;
● Ondernemingen;
● Eenmanszaken;
● Bestuurders en aandeelhouders van een failliete bank.

Je geld is ook veilig als je bij een buitenlandse vestiging van een Nederlandse bank je spaargeld onderbrengt. Vraag altijd goed naar de voorwaarden.

Tot welk bedrag is mijn spaargeld veilig?


Als je een bank kiest die valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan is je spaargeld gedekt tot € 100.000,- per persoon. Dat betekent dat je spaargeld bij een ‘en/of rekening’ tot € 200.000,- veilig is. Mocht de bank failliet gaan, dan wordt je spaargeld uitgekeerd door De Nederlandse Bank. Zelfs de opgebouwde rente wordt vergoed, tot de dag van het faillissement.

Er gelden speciale regels rond de aankoop van een huis. De kans is groot dat je voor de aankoop, of na de verkoop- van een huis een extra groot bedrag op je rekening hebt staan. Daarom ben je gedurende drie maanden extra beschermd, tot een bedrag van € 500.000,- bovenop de standaard dekking van € 100.000,-.

Let wel op: deze dekking geldt per bankvergunning. Sommige banken delen een vergunning. Heb je € 200.000,- verdeeld over twee banken, die onder dezelfde vergunning vallen, dan is je spaargeld maar tot € 100.000,- veilig.

Laat je spaargeld voor je werken

Je hebt hard gewerkt om een mooi bedrag aan spaargeld bij elkaar te krijgen. Dan wil je natuurlijk dat dit geld veilig is. Dat snappen wij helemaal. Maar wat doe je verder met je spaargeld? Staat het er als back-up, een appeltje voor de dorst, of wil je er meer mee?

Waarom laat je jouw spaargeld niet voor je werken? Door slim met je geld om te gaan, kun je het laten groeien en beter laten renderen. Wij helpen je graag met een gedegen vermogensplanning, zodat je geld voor jou gaat werken. Dat geeft pas echt financiële rust en vrijheid.

Plan een vrijblijvende afspraak en ontdek welke mogelijkheden de adviseurs van Excellent Finance te bieden hebben.