Welke hypotheek past bij mij?
18 november 2022 
3 min. leestijd

Welke hypotheek past bij mij?

Welke hypotheek het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren. De hypotheekvorm bepaalt hoe je de hypotheek aflost. Het is belangrijk dat je een hypotheek kiest die past bij je leven. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Hoge hypotheeklasten kun je misschien op dit moment makkelijk dragen, maar wat gebeurt er als je bijvoorbeeld minder wilt gaan werken?

Op dit moment zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de meest gekozen hypotheekvormen. Bij deze twee hypotheekvormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Elke maand betaal je naast de aflossing ook hypotheekrente. De rente mag je bij deze twee hypotheekvormen aftrekken bij je jaarlijkse belastingaangifte. Hierdoor is je belastbaar inkomen lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Dat maakt deze twee hypotheekvormen fiscaal aantrekkelijk.

“De hypotheekadviseurs van Excellent Finance bieden je graag het beste hypotheekadvies, voor een financieel bewuste toekomst.”  

Welke hypotheek is het beste?

Er is geen beste hypotheek, alleen een hypotheek die helemaal bij jou past. De meest gunstige en goedkopere hypotheek is de lineaire hypotheek. In het begin breng je de hypotheekschuld sneller omlaag. Daardoor betaal je over de gehele looptijd minder hypotheekrente. Een lineaire hypotheek kan een goede keus zijn als je het belangrijk vindt om snel af te lossen.

Toch is de annuïteitenhypotheek de meest populaire hypotheekvorm. Bij deze hypotheek blijven je bruto maandlasten de hele looptijd gelijk. Wel verandert de opbouw van die maandlasten. In het begin betaal je vooral veel rente en los je weinig af. Tegen het einde van de looptijd is dit precies andersom. Doordat je steeds minder rente betaalt, mag je steeds minder rente aftrekken bij de belasting. Doordat het belastingvoordeel minder wordt, gaan je netto maandlasten geleidelijk omhoog.

Het vinden van de hypotheek die bij jou past, kan een hele zoektocht zijn. Met een looptijd tot wel 30 jaar wil je wel de juiste keus maken. Je wilt later niet voor dure of onaangename verrassingen komen te staan. Er zijn allerlei vragen die je wilt beantwoorden voor je de keuze maakt:

  • Wat is de maximale hypotheek die ik kan krijgen?
  • Hoeveel gaat dit mij kosten?
  • Hoeveel kan ik elke maand missen?
  • Wil ik een hypotheek voor het hele bedrag of betaal ik een deel met eigen geld?
  • Hoe wil ik mijn hypotheek gaan aflossen?
  • Hoelang wil ik de rente vastzetten?
  • Welke voorwaarden vind ik belangrijk?
  • Welke hypotheekverstrekker biedt mij de beste hypotheek?

Beste hypotheek die bij je past

Kies de hypotheekvorm die bij je past

Waarschijnlijk gaat je voorkeur uit naar een lineaire- of annuïteitenhypotheek door de fiscale voordelen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere hypotheekvorm, maar dan profiteer je niet van de hypotheekrenteaftrek. Tenzij je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek had. Dan mag je de rente nog steeds aftrekken als je bijvoorbeeld verhuist of je hypotheek wilt oversluiten.

Let wel op als je een aflossingsvrije hypotheek wilt verhogen. Over het nieuwe deel heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wil je wel profiteren van dit voordeel? Sluit dan voor het nieuwe deel een annuïteiten- of lineaire hypotheek af.

Kies de maandlasten die bij je passen

Elke maand worden de hypotheeklasten afgeschreven. Welk bedrag kun je missen en hoe zou je dit in de toekomst graag zien? Ben je net begonnen aan je carrière en verwacht je later meer te gaan verdienen dan kan een annuïteitenhypotheek interessant zijn. Deze is aan het begin van de looptijd goedkoper.

Wil je juist in de toekomst je maandlasten verlagen? Dan is een lineaire hypotheek interessanter. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing. In het begin betaal je relatief veel rente over de hypotheekschuld. Dit wordt gedurende de looptijd steeds minder, omdat je schuld lager wordt. Daardoor is een lineaire hypotheek aan het begin vrij duur, maar wordt steeds goedkoper. Werken jullie nu nog fulltime en hebben jullie plannen om minder te gaan werken in de toekomst, dan zijn lagere maandlasten natuurlijk mooi meegenomen.

Past je hypotheek bij jouw toekomst?

Kijk bij het kiezen van de beste hypotheek ook zeker naar de toekomst.

Wat zijn je wensen en doelen?

Starters kiezen vaak voor een annuïteitenhypotheek. Ze staan nog onderaan de arbeidsladder. Dan zijn lagere maandlasten fijn. In de toekomst verwachten ze meer te gaan verdienen of promotie te krijgen. Hoger wordende maandlasten zijn dan geen probleem.

Ben je van plan om over een aantal jaar minder te gaan werken of denk je minder te gaan verdienen? Dan wil je juist dat je maandlasten lager worden.

Bij het kiezen van een hypotheek komt heel wat kijken. Er zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Onze hypotheekadviseurs hebben geen glazen bol, maar weten wel precies hoe ze met jou naar je toekomst moeten kijken. Je wilt tenslotte zonder financiële stress in je huis wonen. Persoonlijk advies, helemaal afgestemd op jouw situatie. Dat mag je van onze adviseurs verwachten.

Maak vandaag nog vrijblijvend kennis en kies de hypotheek die écht bij jou past.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen