Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Een aflossingsvrije hypotheek zal ook afgelost moeten worden. Dit gebeurt aan het einde van de looptijd, in één keer. Het is dus de bedoeling dat je er zelf voor zorgt dat je tegen die tijd voldoende geld opzij hebt gezet om dit bedrag te voldoen.

De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is, zoals bij veel andere hypotheken, 30 jaar. Na deze looptijd zijn de fiscale voordelen voorbij. Kun je de hypotheek niet aflossen dan zul je een nieuwe, vaak duurdere, hypotheek of lening af moeten sluiten. Of in het ergste geval zal je huis verkocht moeten worden om je hypotheek af te lossen.

Ook al wordt er geen maandelijkse aflossing gevraagd, je kunt wel voor het einde van de looptijd al beginnen met het geleidelijk aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Dit is vooral verstandig als je moeite hebt met sparen en daardoor te weinig geld apart houdt om later de hypotheek af te kunnen lossen.

Wil je genieten van financiële rust en vrijheid? Bij Excellent Finance begrijpen wij dat helemaal. Daarom voorzien we je graag van persoonlijk hypotheekadvies. In een belafspraak van 30 minuten weet je precies waar je staat.

Tussentijds aflossen aflossingsvrije hypotheek

Wanneer je tussentijds je aflossingsvrije hypotheek wilt aflossen is het slim om goed naar de voorwaarden te kijken. Aan welke regels moet je voldoen? Vaak wordt er bijvoorbeeld een maximaal toegestane aflossing per jaar vastgesteld. Ga je daar overheen dan betaal je een boete, dat is natuurlijk zonde van je geld.

Tussentijds aflossen van een aflossingsvrije hypotheek heeft voor- en nadelen. Of het voor jou aantrekkelijk is om tussentijds in te lossen kan een hypotheekadviseur je precies vertellen. Daarbij wordt goed gekeken naar jouw persoonlijke situatie en de voorwaarden en eisen van je hypotheekverstrekker.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Voordelen aflossen aflossingsvrije hypotheek


Het tussentijds inlossen van je aflossingsvrije hypotheek heeft diverse voordelen. Wanneer je een deel van je hypotheek aflost zullen de maandlasten over de resterende looptijd lager liggen. Dit kan je al snel honderden euro’s per jaar schelen. Over de hele looptijd van je hypotheek kan dit de kosten met duizenden euro’s verminderen. Dat is snel verdiend.

Lagere maandlasten zijn altijd welkom, zeker als je verwacht in de toekomst minder te gaan verdienen, met pensioen gaat of minder gaat werken.

Een ander voordeel is het verlagen van je eventuele restschuld. Wanneer je woning aan het einde van de looptijd minder waard is dan je hypotheekschuld, dan heb je een restschuld. Door tussentijds af te lossen daalt de hypotheekschuld en daarmee ook de restschuld. Je kunt deze zelfs helemaal laten verdwijnen.

Door je eigen vermogen te gebruiken om je hypotheek af te lossen daalt het vermogen in box 3. Hierdoor betaal je minder of geen vermogensrendementsheffing.
• Lagere maandlasten
• Verlagen eventuele restschuld
• Minder of geen vermogensrendementsheffing in box 3
• Lagere rente

Geniet van een lagere rente


De rente die je hypotheekverstrekker aanhoudt, wordt berekend naar de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning. Het kan zijn dat door de jaren heen deze verhouding verandert. Je kunt dan in een lagere risicoklasse komen, waardoor de rente kan dalen. Een lagere risicoklasse zorgt voor een lastenverlichting van al snel enkele tientallen euro’s per maand.

De voorwaarden en risicoklassen verschillen per hypotheekverstrekker. Om in een lagere risicoklasse te komen kun je extra aflossen, maar het kan ook dat je woning meer waard is geworden. Je komt niet automatisch in een lagere risicoklasse terecht. Het loont daarom de moeite hier zelf alert op te zijn. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen je bank om een tussentijdse aanpassing te vragen.

aflossingsvrije hypotheek aflossen

Nadelen aflossen aflossingsvrije hypotheek


Er zijn ook een aantal nadelen aan het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek die je mee moet nemen in je overwegingen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je bij dit soort hypotheken niet meer dan 10% van de oorspronkelijke hypotheek aflossen per jaar. Dit kan een probleem worden als je grotere bedragen af wilt lossen.

Waar in box 3 de belastingdruk daalt, wordt deze mogelijk in box 1 hoger. Een lagere hypotheekschuld betekent ook een lagere rente, die je in box 1 aftrekt. Hierdoor stijgt je belastbaar inkomen, waardoor je mogelijk meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Het laatste nadeel is de bijleenregeling. Hier kun je mee te maken krijgen als je de woning wilt verkopen. Je zult dan de overwaarde van je woning moeten gebruiken voor de aankoop of verbetering van je nieuwe woning, om ook in de toekomst optimaal gebruik te blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Wil jij je aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Zoals je ziet zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je een aflossingsvrije hypotheek wilt aflossen. Door alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen kun je een weloverwogen beslissingen nemen over het wel of niet tussentijds aflossen van je hypotheek.

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance zetten altijd je financiële rust en vrijheid voorop. Want een hypotheek moet bij je passen, nu en in de toekomst.

Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk hypotheekadvies.