Hypotheekadvies bij een echtscheiding

Hypotheekadvies bij een echtscheiding

Goed hypotheekadvies bij een echtscheiding is onmisbaar. Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Het is een emotionele tijd, waarin je hoofd waarschijnlijk niet staat naar al het papierwerk dat je voor je kiezen krijgt. Een hypotheekadviseur maakt het je een stuk makkelijker.

Kan een van jullie na de scheiding in het huis blijven wonen? Moet de ex-partner worden uitgekocht? Of is dit niet haalbaar en zal het huis verkocht moeten worden?

Als je wilt scheiden is het belangrijk de situatie te bespreken met onze adviseurs. De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance bieden jullie eerlijk en passend advies als jullie gaan scheiden. Er wordt gekeken naar de waarde van het huis. En de mogelijkheden worden besproken. Willen jullie een scheiding van tafel en bed, zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Is er een eigen advocaat nodig of niet?

Bij Excellent Finance vind je alle experts onder één dak. Van scheidingsadviseur tot hypotheekadvies en financiële planning.

Goed hypotheekadvies geeft je weer grip op je financiële situatie bij een echtscheiding.

Uitkopen of verkopen na echtscheiding?

Uitkopen of verkopen na echtscheiding?

Wat moet er na de scheiding met het huis gebeuren? Is één van jullie de eigenaar dan blijft deze in het huis wonen en hoeft het niet verdeeld te worden. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt het een ander verhaal. Je bent dan beide eigenaar en schuldenaar voor de helft van elkaars bezittingen en schulden, dus ook de hypotheek.

Als je gaat scheiden zal de woning verdeeld moeten worden. Er zijn drie mogelijkheden. Jullie verkopen de woning, een van de ex-partners wordt uitgekocht en de ander blijft in het huis wonen of de woning wordt verhuurd aan een van de partners.

Uitkopen na scheiding

Wil je na de scheiding in jullie huis blijven wonen dan moet je de rekening met je ex vereffenen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen dan is ook de helft van de woningwaarde van je ex. Heeft je woning overwaarde dan zal je je ex-partner moeten uitkopen.

Je kunt alleen in het huis blijven wonen als je genoeg inkomen hebt om de hypotheeklasten te dragen.

Woning verkopen na scheiding

Zijn de woonlasten te duur om alleen in de woning te blijven, of willen jullie er beiden niet meer wonen, dan verkopen jullie na de scheiding het huis. Het kan gebeuren dat je de woning met verlies moet verkopen. Hiervoor moet je toestemming vragen aan de bank. Er blijft namelijk een restschuld over die je terug moet betalen. Je kunt dit met eigen geld doen of hiervoor een lening afsluiten.

Verhuren van de woning na scheiding

De derde mogelijkheid komt steeds vaker voor. Een van de partners koopt de gehele woning en verhuurd deze, door middel van een verhuurhypotheek, aan de partner. Dit kan een hele interessante oplossing zijn als een van de partners in het huis wil blijven wonen, bijvoorbeeld met de kinderen, maar de hypotheek niet zelfstandig kan dragen met het beschikbare inkomen.

Regel je hypotheek goed na echtscheiding

Regel je hypotheek goed na echtscheiding

Een echtscheiding heeft invloed op je hypotheek, of je het huis verkoopt of je ex-partner uitkoopt. Blijf je in het huis wonen dan zullen de notariële akte en de hypotheek akte moeten worden aangepast. Anders blijft je ex-partner medeaansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek. Is er een restschuld of overwaarde, dan zullen jullie daar rekening mee moeten houden. En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Wil je in het huis blijven wonen na de scheiding dan zal de hele hypotheek van jouw inkomen moeten worden betaald. De bank past strikte regels toe bij het aangaan van een hypotheek. Maar bij een echtscheiding mag de geldverstrekker afwijken van de AFM regels, waardoor het voor jou makkelijker wordt om toch de hypotheek op je naam te krijgen.

De hypotheek goed regelen na een echtscheiding biedt je financiële rust en vrijheid in de toekomst. Vraag daarom goed hypotheekadvies, zodat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Neem vandaag nog contact op met onze hypotheekadviseurs of laat je zowel juridisch, financieel als fiscaal bijstaan door onze scheidingsadviseur.