Kosten bij oversluiten hypotheek

Kosten bij oversluiten hypotheek

Een hypotheek oversluiten kost geld. Daar kom je niet onderuit. Maar zolang de kosten opwegen tegen de voordelen, is het zeker de moeite waard om je hypotheek over te sluiten. Door een goede berekening uit te voeren, waarin alle aspecten worden meegenomen, krijg je een helder beeld of oversluiten voor jou interessant is.

De kosten zijn een belangrijk onderdeel van de berekening. Want als de kosten te hoog zijn, is het niet verstandig om je hypotheek over te sluiten. Alle kosten waarmee je te maken kunt krijgen bij het oversluiten van je hypotheek, zetten we hier op een rij.

Boeterente bij oversluiten hypotheek

Wanneer je tijdens de rentevast periode je hypotheek wilt oversluiten, loopt de bank of geldverstrekker van je hypotheek geld mis. Om deze inkomsten te compenseren, is er een boete vastgesteld. De hoogte van deze boete is afhankelijk van een aantal factoren. Dit vind je terug in je voorwaarden. Het is belangrijk hier goed naar te (laten) kijken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De boeterente kan hoog uitvallen. Toch kan het, ondanks deze hoge kosten, voordeliger zijn om je hypotheek over te sluiten. Daarom wordt er bij de berekening naar de gehele looptijd van je hypotheek gekeken. Vaak kun je de boeterente meefinancieren, waardoor je dit bedrag niet in één keer hoeft te betalen.

Je betaalt niet altijd een boeterente. Als je rentevast periode is afgelopen, ben je de bank geen kosten verschuldigd, omdat je netjes aan je verplichtingen hebt voldaan.

Wil je meer weten over hoe de boeterente werkt? Lees dan dit artikel: “Is er een boete bij het oversluiten van mijn hypotheek” 

Taxatiekosten bij oversluiten

Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten, wil de geldverstrekker weten wat de waarde van je woning is. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van een taxatie. Bij het oversluiten van je hypotheek wil de geldverstrekker de huidige waarde van je woning weten. Hiervoor is vaak een nieuwe taxatie nodig.

De waarde van je woning is van invloed op je maximale lening, je risicoklasse en eventueel het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Wil je een hypotheek die lager is dan 60% van de WOZ waarde? Dan is een taxatie niet altijd nodig. Je mag de taxatie zelf regelen of je vraagt je adviseur dit voor je te doen.

notariskosten oversluiten hypotheek

Notariskosten voor je hypotheek

Als je gaat oversluiten, los je de oude hypotheek in en sluit je een nieuwe hypotheek af. Dit wordt geregeld bij de notaris, die hiervoor een nieuwe hypotheekakte opstelt. Zodra de geldverstrekker akkoord is, zal de hypotheekakte door de notaris worden opgesteld. Die controleert of alles netjes volgens de regels is verlopen. Dit is wettelijk verplicht.

De notaris regelt ook de financiële afhandeling. Via de notaris wordt de oude geldverstrekker afgelost en alle bedragen verrekend. Als dit is geregeld, wordt de oude hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald en de nieuwe akte ondertekend en ingeschreven. Voor het ondertekenen breng je een bezoek aan de notaris, waarna het oversluiten van je hypotheek rond is.

Advieskosten voor het regelen van de oversluiting

Goed advies is onmisbaar als je overweegt je hypotheek over te sluiten. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden, zowel financieel als fiscaal. Een adviseur zal berekenen of oversluiten past bij je wensen en mogelijkheden.

Daarnaast helpt hij je bij het regelen van de oversluiting, want daar komt best veel bij kijken. Een gespecialiseerde adviseur helpt je bij het kiezen van je juiste geldverstrekker en regelt daarna al het papierwerk. Dat scheelt je veel tijd.

Optioneel: Kosten voor NHG bij oversluiten hypotheek

Wil je graag een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je hier een eenmalig bedrag voor. De kosten voor een hypotheek met NHG bedragen 0,7% van het hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van € 200.000,- zijn de kosten dus € 1400,-.

Heb je al een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en wil je de NHG behouden bij oversluiten? Dan hoef je deze kosten niet nogmaals te maken. De stichting Waarborgfonds Eigen Woning, die de NHG uitvoert, biedt de mogelijkheid om de bestaande NHG mee te nemen naar een andere bank wanneer je een hypotheek oversluit.

oversluitkosten meefinancieren

Oversluitkosten meefinancieren


Het is mogelijk om de oversluitkosten mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Hierdoor ben je niet in één keer dit geld kwijt, maar wordt het meegenomen in de aflossing bij de nieuwe bank. Let er wel op dat deze kosten niet onder de eigenwoningschuld vallen. De rente die je hierover betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. Dit deel van de hypotheek valt als schuld in box 3.

Oversluitkosten aftrekbaar van de belasting


Een groot deel van de oversluitkosten is aftrekbaar van de belasting. Je mag deze kosten in het jaar van oversluiten aftrekken in je belastingaangifte. Zo krijg je een deel terug van de belastingdienst, dat is mooi meegenomen.

Denk hierbij aan oversluitkosten, zoals:
  • Taxatiekosten;
  • Notariskosten;
  • Advieskosten;
  • Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie;
  • Boeterente.

Advies over kosten bij oversluiten

De kosten zijn bepalend in je keus of het oversluiten van je hypotheek interessant is of niet. Je kunt de kosten zelf berekenen, maar goed advies geeft je veel meerwaarde. De adviseurs van Excellent Finance zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en weten precies waar ze op moeten letten. Zo maken we een heldere berekening, waarin alle aspecten worden meegenomen.

Met de hulp van onze adviseurs baseer je jouw keus op actuele cijfers en weet je precies waar je aan toe bent. Je adviseur kijkt samen met jou wat oversluiten je oplevert en of het je in de toekomst de financiële vrijheid biedt waar je op hoopt.