Een financiële droom? Met de juiste mindset maak je ‘m waar
24 december 2019 
4 min. leestijd

Een financiële droom? Met de juiste mindset maak je ‘m waar

Leestijd: 4 minuten

Een financiële droom hebben, dat is toch meer iets voor Amerikanen? In een gesprek met een Amerikaan wordt er al snel over geld gesproken. De bedragen vliegen je om de oren. Voor ons Nederlanders vaak ongemakkelijk, want dat zijn we niet gewend. In Nederland houden we liever voor onszelf wat we verdienen of hoeveel we gespaard hebben. We werken om te leven, als dat lukt zijn we al snel tevreden.

Typisch Nederlands, “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.
Maar waarom mag je geen financiële droom hebben?
Waarom zou jij niet mogen genieten van het geld waar je hard voor gewerkt hebt?
Waarom zou je doorwerken, als je ook veel eerder kunt stoppen met werken?

Door slim met je geld om te gaan, kun je het leven naar je eigen hand zetten. En daarbij volg je jouw regels. Want niemand verplicht je om door te werken tot de pensioenleeftijd. Stel je eigen doelen en ga voor jouw financiële droom.

“Hoe fijn zou het zijn als je een leven tegemoet gaat van financiële rust en vrijheid?”

Droom jij van financiële rust en vrijheid?

Kijk je weleens op tegen mensen die alles financieel goed geregeld hebben? Die veel eerder kunnen stoppen met werken, geen hypotheek nodig hebben om een huis te kopen en genoeg geld hebben om riant te leven?

Hoe ongeloofwaardig het je nu ook in de oren klinkt, jij kunt dit ook bereiken. Als je er maar op tijd mee begint natuurlijk. Door je financiële dromen en wensen om te zetten in doelen, ga je heel anders in het leven staan. Je zult andere, weloverwogen keuzes maken die je dichterbij je doel brengen.

Een goed financieel inzicht helpt je hierbij. Als je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken, kun je hier gericht op af gaan.
De juiste mindset is vaak het grootste verschil tussen de mensen die hun dromen wel bereiken en wie niet.

Financiële Mindset

Heb jij de juiste mindset om je financiële droom waar te maken?

Hoewel dromen over geld niet meteen past in de Nederlandse cultuur, wil dat niet zeggen dat je niet mág dromen. We praten hier niet zo makkelijk over geld. En dat weerhoudt ons er vaak van om ons financiële plaatje goed in beeld te brengen. Zonde, want juist dit overzicht zorgt ervoor dat onze dromen uit kunnen komen.

Praten over geld lijkt in Nederland ‘not done’, het is ongepast om te zeggen dat je rijk wilt worden of al heel vroeg met pensioen wilt gaan. Mensen kijken je raar aan, want doorwerken tot de pensioenleeftijd, hoe hoog die ook wordt, is de norm.

Daarnaast wordt het voor de jongere generatie steeds moeilijker om grip op geld te krijgen. Vroeger hadden we nog cash geld in onze portemonnee. Je zag precies wat geld uitgeven deed met je saldo. Als het op is, is het op. Tegenwoordig is nagenoeg al het geld digitaal en daardoor niet direct zichtbaar. De werkelijke waarde van geld, of hoe je er financieel voor staat, is veel minder duidelijk.

In Nederland zien we grofweg drie type mensen, als het gaat over financiën en hoe ze hiermee omgaan.

1. De ‘weinig financieel betrokken’ Nederlander

Een hele grote groep Nederlanders is weinig betrokken bij hun financiële situatie. Financiële cijfers geven ze de kriebels en vermijden ze waar dat kan. Zolang ze elke maand weer rondkomen, zijn ze blij. Naar de toekomst wordt niet echt gekeken.

Het gevaar bij deze groep is dat hun betrokkenheid kan omslaan in complete desinteresse. Zolang het goed gaat, wordt er nergens naar gekeken, maar een paar verkeerde keuzes kan deze groep in ernstige financiële problemen brengen.

Financiële problemen brengen onnodig veel stress met zich mee en hebben een doorwerking op het hele werk- en privéleven.

2. De ‘even snel online regelen’ Nederlander

Dan is er een groep Nederlanders die hun financiën wel belangrijk vinden, maar die snelle en soms ondoordachte keuzes maken. Even snel online hun verzekeringen afsluiten, daar waar ze het goedkoopste uitkomen. Zonder verder de voorwaarden te lezen.

Vroeger waren dit de mensen die bij een bank, verzekeraar of adviseur advies inwonnen. Maar nu is alle informatie online te vinden. Veel makkelijker en sneller. Ze informeren zichzelf en sluiten meteen het gewenste financiële product af. Helaas blijkt goedkoop ook in de financiële wereld vaak duurkoop te zijn.

Dromen over financiën

3. De ‘het kan beter’ Nederlander

Deze groep Nederlanders kan veel geld hebben of dit nastreven. Het belangrijkste vinden ze niet hoeveel geld ze hebben, maar wat dit hun brengt. Geld kan gelukkig maken, als je er goed mee omgaat. En daarvoor hoef je niet heel veel geld te hebben. Het geluk zit niet in dure spullen.

Op de juiste manier met geld omgaan geeft voldoening, rust en vrijheid. Het geeft het leven zin, omdat je de dingen kunt doen die je graag wilt. Het geeft je de mogelijkheid om bij de mensen te zijn van wie je houdt en de dingen te doen waar je van droomt.

Wil je jouw financiële droom uit laten komen?

Vertel ons je financiële droom en wij helpen je met alle plezier om deze uit te laten komen. Wij dromen met je mee, laten je zien wat er mogelijk is en geven je de juiste stappen om je doelen te bereiken. Onze financieel adviseurs voorzien je van eerlijk, onafhankelijk en persoonlijk advies.

Is jouw droom binnen handbereik? Kom het ontdekken. Plan vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een van de Excellent Finance adviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen