Je financiële mindset veranderen, hoe doe je dat?
21 juli 2020 
4 min. leestijd

Je financiële mindset veranderen, hoe doe je dat?

Je financiële mindset is bepalend voor hoe je met geld omgaat. “Geld maakt niet gelukkig” is een veel gebruikt spreekwoord, maar geld hebben maakt je leven wel een stuk gemakkelijker. Het blijkt dat één op de zeven Nederlanders geen financiële buffer heeft. Geldt dat ook voor jou, dan kun je bij een financiële tegenvaller al snel in de problemen komen.

Behalve je gezondheid en je tijd is eigenlijk alles te koop. Eigenlijk kun je zelfs tijd kopen, want als je voldoende geld hebt kun je eerder stoppen met werken, waardoor je meer tijd overhoudt voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Met geld kun je voor jezelf de financiële rust en vrijheid creëren waar je nu van droomt.

Toch zijn veel mensen niet met geld bezig. Ze zijn blij als ze elke maand genoeg hebben om van rond te komen, maar kijken daarbij niet naar de toekomst. Hoe is het met jouw financiële mindset gesteld?

Wat is jouw financiële mindset?

Heb jij de typisch Nederlandse instelling: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”? Met zo’n financiële mindset is de kans klein dat je echt financieel vrij zult worden. Soms mag je dromen… Nee, moet je dromen hebben om te bereiken wat je graag wilt.

Dromen omzetten in doelen geeft je ongekende kracht om te bereiken wat je graag wilt. Geld zelf zal je dan misschien niet gelukkig maken, maar wat je ermee kunt doen wel. Maak maar eens een lijstje met dingen die je heel graag wilt. Grote kans dat voor 7 van de 10 geld nodig is.

Er is niets mis met geld. Het is niet goed of slecht. Je kunt zelfs prachtige dingen doen als je genoeg geld hebt. Schaam je daarom niet om meer geld te willen hebben. Je kunt er niet alleen jezelf, maar ook je familie en vrienden veel plezier mee doen.

Alles begint met je financiële mindset. Zodra je over de drempel stapt, dat meer geld verdienen prima is, ben je op weg naar je financiële vrijheid. Juist Nederlanders die veel verdienen zullen dit niet zo snel aan de grote klok hangen. Het hebben van geld wordt vaak weggeschoven als niet belangrijk, terwijl het juist je leven voor een groot deel bepaald.

Wat is jouw financiële mindset?

Brengt je financiële mindset je rust en vrijheid?

Om in de toekomst financiële rust en vrijheid te krijgen zul je de juiste mindset moeten hebben. Je kop in het zand steken lost niets op. Als je daadwerkelijk iets wilt bereiken moet je er wel wat voor doen. Je financiën helder in kaart brengen is een goed begin.

Financieel onafhankelijk worden is het doel. Klinkt dit onhaalbaar? Denk je dat je altijd afhankelijk zult zijn van je baas voor je salaris en pensioen? Je hebt zelf veel meer invloed op je financiële situatie dan je nu misschien denkt. In slechts twee simpele stappen maak je het voor jezelf mogelijk om financieel onafhankelijk te worden.
1. Je uitgaven verlagen
2. Je inkomsten verhogen
Dus waag die sprong in het diepe en solliciteer op die baan met dat hogere salaris, vraag om opslag of zoek andere manieren om je inkomsten te verhogen.

Als je het zo ziet, lijkt het simpel. Waarom lukt het dan toch veel mensen niet? Wat is het verschil tussen de mensen die wel financiële vrijheid bereiken en de groep die het niet redt?
Het grote verschil zit hem in de financiële mindset.

Hoe verander je jouw financiële mindset?

Je financiële mindset wordt al van kleins af aan gevormd. Op school leer je hier niets over. Je ziet hoe je ouders met geld omgaan, grote kans dat jij het later precies hetzelfde doet. Heb jij een ander beeld bij je toekomst? Dan zul je het anders moeten doen. En daar komt je financiële mindset om de hoek kijken.

Hoeveel geld je uiteindelijk op je bankrekening hebt staan is een gevolg van je gedrag. Met de juiste financiële mindset zul je hele andere keuzes maken, waardoor het resultaat ook anders zal zijn.
Veel mensen dromen ervan om financieel vrij te zijn, maar de eerste stap zetten in die richting doen ze niet.

Financiën komen meestal op een lijstje van dingen waar ooit nog een keer naar gekeken moet worden. Zo ga je natuurlijk je doel niet bereiken. Begin direct. Zet die knop om en maak jouw droom, jouw doel een belangrijk middelpunt in je leven, zodat elke keus die je maakt je dichterbij je doel brengt.

Bewust met geld omgaan is hierbij belangrijk. Zonder goed overzicht weet je niet wat je wel en niet kunt doen of wat de juiste beslissing is. Ben je niet tevreden met je bankrekening? Dan is het tijd om hier iets aan te gaan doen. De enige die hier invloed op hebt, ben jij.

Financiële mindset veranderen

De weg naar financiële vrijheid

Wij helpen je graag op weg naar financiële rust en vrijheid, dat is onze missie. Je kunt je hele leven hard werken voor je geld, maar wat is dat waard als je niet je dromen kunt waarmaken?

We kunnen ons voorstellen dat al die cijfertjes niet je ding zijn. Het kost veel tijd om je financiën goed op een rijtje te zetten en voor je het weet zie je iets over het hoofd. Het is natuurlijk jammer als je denkt dat je er goed voorstaat en de belastingdienst komt nog even voorbij.

Onze financieel adviseurs helpen je graag om het complete plaatje helder te krijgen. Want alleen dan kun je goed met je geld omgaan, zonder verrassingen. Daarom bieden we je persoonlijke begeleiding, een helder stappenplan en 24/7 inzicht in je complete financiële overzicht.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak kennis met onze financieel adviseur.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.